Manželé Vlčkovi dají 1,5 miliardy na péči o děti, fenomén NFT a nové kanceláře Alzy. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

vlckovi-alza
0Zobrazit komentáře

Namísto kupování drahých materiálních věcí dává pro Ondřeje Vlčka a jeho ženu Katarínu větší smysl investovat do podpory péče o děti, a proto rozjeli nový projekt, do kterého vkládají 1,5 miliardy korun. Jen o této filantropické akci ale minulý týden nebyl. Vedle toho, že jsme se zevrubně podívali na kryptofenomén NFT, jsme mohli být svědky i otevření nových kanceláří Alzy, jež jsou přizpůsobené na novou dobu.

Za zvláštní zmínku stojí i obří úspěch, o který se postaral Stripe. Jeho hodnota totiž vystřelila na 95 miliard dolarů a Silicon Valley rázem získala nový nejhodnotnější startup. Ale zpátky do Česka. V uplynulých dnech jsme napsali i několik velkých příběhů, které mapují počínaní jak kavárny The Miners, tak IT komunity ReactGirls a Čokoládovny Janek, která se úspěšně porvala s krizí a nyní zažívá skvělé momenty.

V neposlední řadě rozjel nový projekt Footshop, přes který chce lidem ulehčit vyhledávání prémiových tenisek, Heureka koupila datový startup Dataweps a Aktin za loňský rok vydělal 13 milionů korun. A pokud si chcete připomenout náš nedávný CzechCrunch Onlajn na téma zahraniční expanze, můžete si celou konferenci pustit ze záznamu níže.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Nezapomeňte sledovat i náš Instagram, kde se můžete rychle o denních i zásadních novinkách dozvědět v jiné formě.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Footshop rozjíždí nový teniskový projekt: Ze sbírání tenisek se postupem let stal obří byznys, který nově podporuje i Footshop se svým ambiciózním projektem. Jmenuje se FlexDog a jedná se o online katalog prémiových tenisek, inspirovaný trendem ze zahraničí, který chce zákazníkům zjednodušit hledání nových párů.

? Bitcoin pokořil další milník: Nejslavnější kryptoměna je pořád na vzestupu a minulý týden překonala další významnou metu. Dostala se na hranici 60 tisíc dolarů, což znamenalo, že se v jeden moment obchodovala za v přepočtu až 1,3 milionu korun za minci. Mohlo za to především „pozitivní“ dění na americkém trhu.

☀️ Miliarda korun na solární auto budoucnosti: O tom, že svět elektromobilů není už jen o Tesle, dnes nikdo nepochybuje. Výrazně se o slovo hlásí dravý startup Lightyear, který na výrobu svého solárního automobilu nabral v přepočtu jednu miliardu korun a prvním zákazníkům ho plánuje doručit ještě tento rok.

? Zalando dobývá Evropu a hlásí masivní tržby: Německý módní obr Zalando má za sebou nadmíru vydařený rok, během kterého utržil 8 miliard eur a prodal zboží v hodnotě okolo 11 miliard eur. Pro svou vizi stát se klíčovým hráčem na evropském fashion poli vstoupí i na Slovensko, a to v takové síle, jako dost možná ještě nikdy neměl.

? Nejpopulárnější NFT tržiště nabírá miliony dolarů: Kryptosvětem poslední měsíce rezonuje trend NFT, tedy digitální formy vlastnictví předmětů založené na blockchainu, a jeho nejoblíbenější tržiště nyní nabírá novou investici. Platforma OpenSea hlásí, že získala 23 milionů dolarů a bude posilovat svou pozici na trhu.

?️‍♂️ Brněnský Aktin loni vydělal 13 milionů korun: Vzhledem k tomu, že lidé loni cvičili výhradně doma, dostal Aktin příležitost jim nabízet svou funkční stravu přímo do jejich domácností. Za rok 2020 vydělal 13 milionů korun a rozhodl se, že celou sumu investuje zpět do vývoje své vlastní značky Vilgain.

? Heureka kupuje Dataweps: Heureka Group pokračuje v nákupech. Několik měsíců poté, co vstoupila do startupu Testuj.to, oznámila akvizici společnosti Dataweps specializující se na tvorbu nástrojů pro produktovou analytiku, automatizaci procesů v e-shopech a na rozvoj datových technologií.

***

Digitální koláž za 1,5 miliardy korun aneb co je nový fenomén zvaný NFT a proč teď hýbe nejen kryptosvětem

cryptopunks-1

Foto: Larva Labs

CryptoPunks, první NFTs na blockchainu Etherea

Digitální koláž za 1,5 miliardy korun nebo postavička z pixelů za milion? I to je možné díky novému kryptofenoménu NFT, který teď hýbe nejen světem digitálního umění. A naskakují na něj i Češi.

***

Manželé Vlčkovi dají 1,5 miliardy korun vydělaných v Avastu na dobrou věc. Podpoří péči o vážně nemocné děti

vlckovi

Foto: NRV

Katarína a Ondřej Vlčkovi, zakladatelé Nadace rodiny Vlčkových

Ondřej a Katarína Vlčkovi rozjíždí novou nadaci, v rámci které budou podporovat péči o těžce nemocné děti. Vkládají do ní 1,5 miliardy korun vydělaných v Avastu a chtějí vybudovat i dětský hospic.

***

Alza otevřela nové kanceláře pro novou dobu. Mají 27 zasedaček a natrvalo se do nich lidé nevrátí

alza-office-boxed

Foto: Jiří Šebek

Nové kanceláře Alzy v pražských Holešovicích

Alza v pandemii nezahálela a otevřela nové kancelářské patro, které je připravené na novou dobu. Má desítky zasedaček a počítá se s tím, že zaměstnanci už každý den v kanceláři nebudou.

***

Partner newsletter:
CzechCrunch jako partner podporuje Ceny SDGs, které oceňují udržitelný rozvoj. Do konce tohoto měsíce se mohou hlásit velké i malé firmy, neziskové organizace, školy nebo města, které pomáhají k udržitelnější budoucnosti. Více najdete zde.

sdgs

***

ShipMonk, Productboard, Snuggs a další radí, jak expandovat do světa. Podívejte se na konferenci CzechCrunch Onlajn

onlajn-2021

Foto: CzechCrunch

Linda Šejdová ze Snuggs během konference CzechCrunch Onlajn

Spoluzakladatelka Snuggs Linda Šejdová, šéf Productboardu Hubert Palán, zakladatel ShipMonku Jan Bednář i šéf Twista Michal Šmída. Nejen ti mluvili o zahraniční expanzi na konferenci CzechCrunch Onlajn, kterou si nyní můžete celou přehrát znovu.

***

Silicon Valley má nový nejhodnotnější startup. Stripe po další velké investici vystřelil na 95 miliard dolarů

collison

Foto: Stripe

Bratři Patrick a John Collisonovi, spoluzakladatelé startupu Stripe

Nakupování na internetu stále roste a silně z toho těží irsko-americký Stripe, který po masivním investičním kole vystřelil na hodnotu 95 miliard dolarů a stal se nejhodnotnějším startupem západního světa.

***

Pražská kavárna The Miners vyrábí plně kompostovatelné Nespresso kapsle. Výběrovou kávu chce přinést všem

miners-4

Foto: Anna Organová

Zakladatelé The Miners Egor Kolpakov a Oldřich Valta

Home office přenesl do domácích podmínek i přípravu kávy. Mezi nejpopulárnější kávovary patří Nespresso, a proto se pražská kavárna The Miners rozhodla vyrábět plně kompostovatelné kapsle, aby její výběrovou kávu mohli ochutnat všichni.

***

Programování ji okouzlilo. Tereza Vaňková teď v ReactGirls pomáhá dalším ženám v IT a sama to dotáhla až do Avastu

tereza-vankova4

Foto: Archiv TV

Tereza Vaňková, zakladatelka komunity ReactGirls

Tereza Vaňková studovala molekulární biologii, nakonec ale propadla IT a založila komunitu ReactGirls, aby pomohla proniknout do světa programování i dalším ženám. „Holek je v oboru málo a programátoři jsou ochotni jim pomáhat,” říká.

***

Čokoládovna Janek se roztékala. Záchranu přinesl e-shop, díky kterému ani nestíhala vyrábět a vyrostla o 270 procent

cokoladovnajanek

Foto: Čokoládovna Janek

Tým Čokoládovny Janek

Uherskobrodská Čokoládovna Janek se na začátku pandemie roztékala, pak ale spustila e-shop a rázem vůbec nestíhala vyrábět. Díky rychlé reakci nakonec loni výrazně vyrostla a chystá nové pochoutky.

***

Avatar je opět nejvýdělečnějším filmem všech dob. Podle režiséra je jeho poselství relevantnější než kdy dříve

avatart

Foto: Bontonfilm/Magicbox

Nejvýdělečnějšími filmy všech dob jsou Avatar a Avengers: Edngame

Avatar měl sice premiéru už v roce 2009, ale teď se nečekaně vrátil do kin a opět díky tomu převzal titul nejvýdělečnějšího filmu historie. Na druhé místo odsouvá Avengers: Endgame.

***

Žluté koloběžky a skútry odjíždí z Prahy. Český startup Revolt to zkusí v Brně a čtyřech menších městech

revolt-kolobezka2

Foto: Revolt

Elektrická koloběžka Revolt v Příboru

Žluté elektrické skútry a koloběžky odjíždí z Prahy na východ. Český startup Revolt nově zkusí štěstí v Brně a dalších menších městech.

***

Legendární Jaguar E-Type slaví šedesátiny. Automobilka na počest vyrobí 12 exkluzivních modelů

jaguar-etype-boxed

Foto: Jaguar

Jaguar e-Type slaví 60 let

Vůz, o němž i slavný Enzo Ferrari řekl, že je to nejkrásnější auto, které bylo kdy vyrobeno. Ikonický Jaguar E-Type slaví 60 let od odhalení a automobilka na jeho počest vyrobí tucet exkluzivních kousků.

***

Slovenský Luigi’s Box loni zdvojnásobil tržby na milion eur. Jeho chytrý našeptávač využívá přes tisíc e-shopů

luigis-box

Foto: Luigi’s Box

Michal Barla, Gejza Nagy, Tomáš Kramár, spoluzakladatelé startupu Luigi’s Box

Slovenský Luigi’s Box zjednodušuje zákazníkům hledání zboží na internetu a díky svému chytrému našeptávači, který používá už přes tisíc e-shopů, loni vyrostl v tržbách na milion eur.

***

Pilulka loni v Česku utržila 1,3 miliardy korun a skončila v zisku. Na burze už její akcie vyrostly o 200 %

kasa-pilulka

Foto: Pilulka

Martin a Petr Kasovi, spoluzakladatelé a spolumajitelé Pilulky

Lékárenská skupina Pilulka nepřestává od svého vstupu na burzu růst. Její akcie už narostly o 200 % a teď prozradila, že loni v Česku utržila 1,3 miliardy a skončila v černých číslech.

***

Slovenské Nettle.ai nabírá na vývoj pokročilých chatbotů milion eur. Pomalu dobývá i Česko

nettle-ai_team-2

Foto: Nettle.ai

Marek Košta, Peter Galiovský a Andrej Greguš, zakladatelé startupu Nettle.ai

Slovenský startup Nettle.ai, který vyvíjí komplexní chatboty, hlásí novou investici. Milion eur poslouží pro rozšíření portfolia i etablování na českém trhu, kde už nabírá první klienty.

***

Za hacknutí Twitteru tři roky vězení. K loňskému bitcoinovému podvodu se přiznal osmnáctiletý mladík z Floridy

musk-gates-twt

Elon Musk i Bill Gates cílem útoku hackerů na Twitteru

Loňský podvod, kdy se na prominentních twitterových účtech objevily zprávy vyzývající k poslání bitcoinů, se dočkal rozuzlení. Osmnáctiletý mladík z Floridy půjde za tento čin na tři roky za mříže.

***

Hnízdo mezi krušnohorskými smrky. Netradiční chata studia New How originálně zpracovává téma chalupaření

hamry3

Foto: PREFA/Croce & Wir

V srdci Krušných hor vyrostla chata se zcela novým tvaroslovím

Připomíná tanečnici mezi smrky, ale je to obytný dům, rozhledna a galerie v jednom. Stylová krušnohorská chata od studia New How velmi neotřele i citlivě zpracovává téma chalupaření.

***

Firmy mnohem více chrání svá data. Brněnská Safetica díky tomu vyrostla o polovinu a střeží téměř 400 tisíc zařízení

richard-brulik-min

Foto: Safetica

Richard Brulík, ředitel brněnského startupu Safetica

Brněnská Safetica chrání firmy před únikem dat i jejich zneužitím zaměstnanci a díky nástupu home officu teď hlásí rekordní výsledky. Její software střeží již téměř 400 tisíc zařízení.

***

Nad Skandinávií bez emisí. Rolls-Royce chce pro vnitrostátní lety v Norsku do pěti let spustit plně elektrické letadlo

wideroe-rolls-royce-tecnam-p-volt-2

Foto: Rolls-Royce

Elektrický letoun od Tecnamu a Rolls-Royce pojme 9 pasažérů

Norsko je zemí zaslíbenou elektrickému pohonu, což vnímá i Rolls-Royce, který chce do oblak nad tímto skandinávským státem vyslat první plně elektrické letadlo již do pěti let.

***

K nápojům i kosmetika. Majitel Kofoly Jannis Samaras se svou ženou vstupují do výrobce ekologické drogerie Tierra Verde

samaras

Foto: Kofola

Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola

Majitel Kofoly Jannis Samaras a jeho žena rozšiřují svůj záběr a k nápojům přidávají i drogerii Tierra Verde, která vyrábí ekologickou kosmetiku s produkty z recyklovaných materiálů.

***

Vývojáři budou platit méně také Googlu. Vydělají na tom i Amanita nebo STRV, ale změna je podle nich stále nedostatečná

pichai-gtax

Foto: Google/CzechCrunch

Sundar Pichai, CEO Googlu

Stejně jako Apple i Google pod tlakem snižuje své provize z prodejů aplikací na Androidu. „V podstatě nám dal dárek v hodnotě 150 tisíc dolarů každý rok,“ říkají čeští vývojáři, ale dodávají, že by změny mohly být ještě větší.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym