Lukáš Novák po odchodu z Euromedie nakupuje. Za stovky milionů získal digitální agenturu a košické byznys centrum

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

lukas-novakInsider

Foto: InTeFi

Lukáš Novák, majitel skupiny InTeFi Capital

0Zobrazit komentáře

Do začátku letošního roku se o Lukáši Novákovi nejčastěji mluvilo jako o výkonném řediteli velké knižní skupiny. Jeho podnikatelské aktivity jsou však mnohem širší a čtyřicetiletý byznysmen na ně má po odchodu z vedení Euromedie, v níž dále zůstává jako jeden z akcionářů, více času. Ve velkém investuje do realit a také rozšiřuje svůj IT holding Bootiq.

Veškerý svůj byznys spravuje Lukáš Novák pod skupinou InTeFi a jak už před více než rokem popisoval v našem velkém rozhovoru, v jeho zájmu je skutečně široká paleta oborů. Vedle zmíněného knižního byznysu se věnuje finančním službám, developerským projektům, realitnímu byznysu a stále větší je i jeho skupina IT firem.

„Mám nyní větší prostor věnovat se rozvoji své investiční skupiny InTeFi. Bootiq je její nejrychleji rostoucí divizí, ačkoli covid naše růstové plány lehce přiškrtil. Současnou akvizicí firmy Bluesoft chceme růst podpořit a letos plánujeme další nákupy,“ popisuje pro CzechCrunch Lukáš Novák své nejnovější tahy.

Právě Bootiq představuje jeho IT divizi, jejíž růst je značně posilován novými akvizicemi. Tentokrát za 80 milionů korun získal majoritní podíl v digitální agentuře Bluesoft, která vyvíjí webové aplikace a e-shopy na míru na brněnské platformě Kentico. Nově se stane součástí skupiny, jejíž obrat se za loňský rok přiblížil půl miliardě korun.

bluesoft

Foto: Bluesoft

Jakub Hanák a Jiří Barbořík, spoluzakladatelé Bluesoftu

V prosinci 2019 Lukáš Novák říkal, že jeho cílem je v IT udělat do tří let kolem miliardy korun v tržbách, přičemž koronavirová pandemie tuto cestu přibrzdila. „Konsolidované výsledky IT skupiny Bootiq dosáhly v loňském roce 430 milionů korun a jsou tak mírně za očekáváním. Přesná čísla však ukáže až červencový audit,“ prozrazuje Marcel Červený, CEO Bootiqu.

Akvizice Bluesoftu, jehož roční obrat dosahuje téměř 40 milionů korun, jednak přiblíží Bootiq k miliardovému cíli a jednak posílí jeho kompetence ve stavbě webů a e-shopů, což doplní komplexní nabídku celé skupiny, která svým klientům vytváří na míru software či webové aplikace a řeší také výstavbu velkých databází nebo zpracování a vizualizaci velkých dat.

Nově má Bootiq ve svých řadách 400 vývojářů a dalších technologických odborníků ve třinácti pobočkách v České republice a na Slovensku. Naposledy se skupina rozšířila o vývojářskou agenturu Moonlake, dříve o slovenskou IT firmu EEA, pražskou digitální agenturu Blueberry či společnost Novasoft, která v Česku patří k lídrům v dodávce SAP technologií. Zároveň proběhla akvizice několika menších týmů.

Od počítačů k budovám

Ještě větší obchod si však Lukáš Novák připravil na začátek roku ve své realitní divizi, do níž za 28,5 milionu eur, tedy za zhruba 740 milionů korun, přikoupil byznys centrum v Košicích. Investiční skupina InTeFi se stala majoritním vlastníkem největšího kancelářského a retailového komplexu na východě Slovenska, kterým je Cassovar Business Centrum.

„V rámci rozvoje real estate aktivít jsme hledali investici, na které můžeme bezpečně postavit základy našich aktivit. Cassovar jako největší byznys centrum na východě Slovenska s dlouhodobou obsazeností a stabilními nájemními smlouvami pro nás tuto příležitost představuje,“ popisuje Lukáš Novák.

cassovar

Foto: InTeFi

Cassovar Business Centrum v Košicích

Součástí multifunkčního komplexu jsou dvě byznys centra s kancelářskými prostory o ploše 13,5 tisíce metrů čtverečních, které jsou propojené s nákupní galerií o rozloze 7 tisíc metrů čtverečních. „Jde o multifunkční budovu, která má do budoucna obrovský potenciál rozvoje,“ doplňuje CEO skupiny InTeFi s tím, že její pozice v oblasti real estate by měla dál sílit.

InTeFi ostatně loni ohlásilo výstavbu v Nitře, kde v rámci projektu Spišská plánuje postavit šest multifunkčních objektů s 230 bytovými a apartmánovými jednotkami a dalšími prostory pro obchody a služby včetně parkovišť. Hodnota projektu je 25 milionů eur (650 milionů korun) a začátek výstavby je naplánovaný na tento rok.

„Naším cílem je efektivně zhodnocovat investované prostředky, proto vyhledáváme výnosné projekty a naše aktivity zároveň diverzifikujeme. Cassovar je stabilním pilířem našeho real estate byznysu, který rozvíjíme v rámci celé skupiny. Vytváříme prostředí s efektivním využitím synergií developerského, realitního a finančně-zprostředkovatelského byznysu,“ dodává Novák.

Na Slovensku je součástí skupiny také společnost FinGO.sk, která loni zprostředkovala hypotéky v objemu 525 milionů eur a zároveň nabízí online platormu Fingo Reality, jež zefektivňuje financování bydlení pro klienty. V neposlední řadě pak do skupiny InTeFi patří společnost Golden Oak Trust, která pro změnu nabízí investování do zlatých mincí.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym