Kvalitní zvuk sbalený na cesty. Sonos ukázal svůj první skutečně přenosný reproduktor s intuitivním párováním

Filip HouskaFilip Houska

sonos-roam-2

Foto: Sonos

Nový přenosný reproduktor od značky Sonos

0Zobrazit komentáře

Někdy se hodí sbalit hudbu na cesty a zajistit si pokud možno co nejkvalitnější poslech i tam, kam byste jen stěží přenášeli těžkou reprosoustavu. Ačkoliv už dnešní chytré telefony hrají nahlas velmi dobře, stále se nemusí vyrovnávat přenosným reproduktorům, kterých je na trhu celá řada. Nyní do této sféry naplno vstupuje i Sonos, který sice s modelem Move už něco takového vyzkoušel, ale až se svou novinkou jde směrem skutečně kompaktního zařízení.

Nově představený Sonos Roam je malý oválný reproduktor v klasickém minimalistickém designu, jehož primární výhody tkví v několika ohledech. Nejen, že je díky svým rozměrům (17 x 6 x 6 cm) a hmotnosti 430 gramů vhodný pro cestování, ale také má zvládnout automaticky přecházet z připojení Bluetooth na Wi-Fi a opačně. Právě prostřednictvím této funkce může ideálně zapadnout i do domácností a majitel nemusí řešit připojování, když se ze své Wi-Fi vzdálí.

Typický scénář může vypadat tak, že budete mít Roam připojený k domácí Wi-Fi, kterou zařízení mimo jiné samo pozná, a bude přes ní probíhat streamování z vašeho telefonu nebo tabletu. Pokud se rozhodnete odejít ven, automaticky se přepne na Bluetooth a bez nutnosti jakéhokoliv manuálního mačkání tlačítek se spojí s mobilním zařízením. Přes Bluetooth se navíc bude moci propojit i s ostatními systémy Sonos v domácnosti.

sonos-roam-4

Foto: Sonos

Sonos Roam má i fyzická tlačítka

Roam nabídne dva zesilovače třídy H, tweeter pro vyšší frekvence a tzv. custom racetrack midwoofer. Běžným posluchačům, na které Sonos s novinkou ostatně míří, ale bude stačit, že co se týče zvuku, má jít o velmi dobrý zážitek. Takový, který je pro kalifornskou firmu typický. Výrobce slibuje prokreslený, čistý zvuk, který je navíc podporován automatickou funkcí Trueplay, díky níž má hrát dobře v libovolném prostředí. To potvrdí až recenze.

Reproduktor v sobě skrývá i několik dalších užitečných funkcí. Vůbec poprvé totiž Sonos osadil své zařízení skutečnými tlačítky, takže se bude dát ovládat i poslepu. Navíc nese i certifikaci IP67, papírově tedy může být až 30 minut metr pod vodou a stále hrát. Klíčovým prvkem je i jeho výdrž baterie, která má na jedno nabití poskytnout až 10 hodin nepřerušovaného přehrávání. Bez aktivního přehrávání hudby má vydržet zhruba 10 dní.

Obecně řečeno pak Roam sází hlavně na intuitivní ovládání a maximálně komfortní poslech pro každého. Vše lze ovládat v aplikaci Sonos, pomocí hlasových asistentů Amazon Alexa a Google Assistant (byť ovládání hlasem v češtině není podporováno), přes AirPlay 2 nebo přímo z aplikace Spotify nebo Apple Music.

Sympatická je i cena, za kterou Roam vstoupí 20. dubna na trh. Bude se prodávat za 4 890 korun a stane se tak nejlevnějším produktem v sortimentu Sonosu. I tak ale ale nebude mít úplně snadnou pozici, pokud se podíváme na konkurenční zařízení. Například Charge od JBL, který je prakticky všude a navíc je ještě o něco levnější. Renomé značky ale může být rozhodujícím faktorem.

sonos-roam-3

Foto: Sonos

Na jedno nabití vydrží až 10 hodin poslechu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym