Kam kráčí Burning Man? Excentrický festival dostane vlastní město plné udržitelné budoucnosti

burning-man6

Foto: LAGI 2020

Slavný festival Burning Man dostane vlastní město plné udržitelnosti

0Zobrazit komentáře

Burning Man patří mezi nejznámější festivaly oslavující svobodu kreativního umění. Loni se ovšem nad Black Rock Desert, kde se pravidelně odehrává, rozeznívalo jen skučení větru. Důvodem byl koronavirus, kvůli kterému byl festival zrušen, a otazníky se houpou i nad letošním ročníkem. Pandemická situace ovšem uvolnila ruce pro spuštění projektu, v němž se hledaly nejlepší návrhy města plného excentrického designu a udržitelnosti, které se stane srdcem celé události.

Psal se rok 1986, když na pláži poblíž San Franciska vzplála obří dřevěná socha muže. Tímto činem chtěl umělec a aktivista Larry Harvey učinit symbolickou tečku za svým dosavadním životem, nevědomky však položil základy nové a dnes již ikonické akce Burning Man. Velikost pravidelně pálené dřevěné sochy ale postupem času rostla a rozrůstaly se i počty účastníků.

Z pláží se vše přesunulo do vyprahlé nevadské pouště a událost, která se odehrává na přelomu září a října, láká každoročně na 80 tisíc návštěvníků z celého světa. Ti zde v netradičních kostýmech plnými doušky vychutnávají jedinečnou atmosféru akce, která se inspirovala postapokalyptickým vizuálem snímků Mad Max.

burning-man3

Foto: LAGI 2020

Návrh Lodger

burning-man7

Foto: LAGI 2020

Návrh Solar Mountain

Tvář festivalu by se však mohla do budoucna částečně proměnit. Jeho pořadatelé ve spolupráci s iniciativou Land Art Generator totiž představili návrhy festivalového města budoucnosti. To by mělo vyrůst na místě zvaném Fly Ranch, které bude představovat nové zázemí, v němž se bude umění protínat s udržitelností a jedinečnou architekturou.

Fly Ranch s pozemkem o rozloze více než 1 500 hektarů byl pořadateli festivalu zakoupen za částku 6,5 milionu dolarů v roce 2016. Mezi osobnostmi, které přispěly k realizaci tohoto nákupu, byla i taková jména jako Joe Gebbia, spoluzakladatel Airbnb, či zakladatel Cirque du Soleil, Guy Laliberté.

Je to pozoruhodné místo plné horkých pramenů a gejzírů. Právě na nich by měly vyrůst netradičně pojaté budovy, které se stanou středobodem celého festivalu. „Týmy byly požádány, aby integrovaly udržitelné systémy pro energii, vodu, potraviny, přístřeší a nakládání s odpady do uměleckých děl v krajině,“ uvádějí organizátoři festivalu.

Jednotlivé návrhy tak pracují s různými možnostmi, jak na místě vytvořit oázu nabízející ubytování, zábavu i vzdělávání, ale také infrastrukturu pro potravinovou soběstačnost, systém šetrného hospodaření s vodou či systém získávání energie ze slunce, větru, biomasy a geotermálních zdrojů. To vše fungující ve zcela uhlíkově neutrálním režimu s maximálním důrazem na udržitelnost, navíc za použití inovativních materiálů.

Ze stovek návrhů bylo nakonec vybráno deset nejzajímavějších, jejichž autoři dostanou možnost otestovat své nápady v rámci honorovaných prototypů přímo na místě. To rozhodně nepatří mezi ty nejhostinnější na naší planetě, a proto bylo nutné z minima vytěžit absolutní maximum.

Mezi vybranými můžeme najít například projekt Solar Mountain, jenž využívá fotovoltaické panely a recyklované materiály k výrobě až 300 MWh elektrické energie ročně. Projekt Ripple jde ještě dál a k fotovoltaice přidává i kopule z biokeramického materiálu a elektrochromní skleněné výplně. Ty zastřešují semennou banku, cisterny s vodou, kapkové zavlažování, kompostovací toalety a záhony, na kterých jsou pěstovány plodiny, čaje a léčivé byliny.

Každý z návrhů přichází s velmi originálním architektonickým pojetím, přičemž řada z nich pracuje s výstavbou objektů přímo na geotermálních ložiscích a horkých pramenech. Vybudované městečko by mělo fungovat po celý rok a bude lákat všechny, pro které je Burning Man více než jen jedním festivalem z mnoha. Chce se stát útočištěm pro ty, pro které je především životním stylem.

burning-man5

Foto: LAGI 2020

Návrh Ripple

burning-man4

Foto: LAGI 2020

Návrh Nexus

burning-man2

Foto: LAGI 2020

Návrh Evolving Community in Oasis

burning-man8

Foto: LAGI 2020

Návrh The Source

 

Diskuze (0)

Novinka

Anonym