Její hlasová technologie nahradí hesla a odhalí podvodníky. Brněnská Phonexia loni vyrostla na 65 milionů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

michal-hrabi-phonexia

Foto: Phonexia

Michal Hrabí, CEO Phonexie

0Zobrazit komentáře

Jejich software pozná, kdo mluví, i když dotyčný změní hlas nebo hovoří jiným jazykem. Osobu podle hlasu po telefonu odhalí za tři sekundy a slouží například německé policii. Řeč je o technologii firmy Phonexia, která má za sebou úspěšný rok 2020 a letos slaví patnáct let od založení.

Šedesátičlenný tým, který se věnuje analýze řeči či hlasové biometrii, se za loňský rok postaral o obrat 65 milionů korun, což je nárůst o 35 % ze 48 milionů korun z předchozího roku. A zatímco zisk v roce 2019 činil 800 tisíc korun, za rok 2020 společnost očekává mnohem vyšší částku, a to hned 5 milionů.

„V uplynulých letech jsme posílili i obchodní a marketingové aktivity. Uzavřít zakázku u nás zpravidla trvá jeden až tři roky, takže se nám nyní daří sklízet ovoce naší práce z minulých let, a to i v době pandemie,“ vysvětluje Michal Hrabí, CEO Phonexie.

phonexia (3)

Foto: Phonexia

Phonexia má jednu z nejvyspělejších technologií ve svém oboru

O lidském hlasu typicky nepřemýšlíme jako o věci, která by byla unikátní pro každého člověka, ale opak je pravdou. Právě na této skutečnosti a silném softwaru stojí většina aktivit Phonexie. Na trh tak loni uvedla například nový produkt, který slouží k identifikaci volajícího na základě hlasové biometrie. Umožňuje tak autorizaci nejrůznějších požadavků po telefonu, a to bez použití těžko zapamatovatelných hesel, stejně jako odhalování podvodníků.

Phonexia dodává svá řešení pro analýzu řeči do zákaznických středisek finančních institucí, telefonních operátorů nebo třeba poskytovatelů energií. Mezi její klienty se ale řadí například i policie nebo forenzní znalci. „Denně naši zákazníci po celém světě prostřednictvím našich technologií zpracovávají přes 52 milionů minut zvuku,“ uvádí Hrabí.

Výkonný ředitel brněnské společnosti pro rok 2021 očekává, že růst se zpomalí, ale celkový obrat i tak naroste zhruba o 15 %. S novým produktem, který chce představit v druhé polovině roku, chce ještě více posloužit policii a vyšetřovacím složkám. Do budoucna se pak chce více zaměřit na asijské trhy.

Rok 2021 je pro Hrabího tým významný i proto, že firma slaví patnáct let své existence a stále se rozrůstá i po personální stránce. Na jih Moravy dokáže postupně lákat i největší špičky ve svém oboru. Od jara letošního roku v ní nově působí třeba jihoafričtí vědci a experti v oblasti řečových technologií Niko Brummer a Albert Swart. Oba mají v oboru více než dvě dekády zkušeností.

phonexia-1

Foto: Phonexia

Tým Phonexie

Řečová technologie Phonexie pro identifikaci mluvčího používá výhradně neuronové sítě. Vznikla v roce 2006 ze skupiny Speech@FIT na Vysokém učení technickém v Brně. Od té doby poskytuje služby pro kontaktní centra, finanční instituce a organizace bojující s kriminalitou ve více než 60 zemích.

Právě Brno navíc v tomto oboru patří na světovou špičku. Dokazuje to i fakt, že Phonexia není s podobným zaměřením v regionu jediná. V roce 2019 otevřel v moravské metropoli svou pobočku například i britský Speechmatics a zaměstnal několik dalších tuzemských odborníků.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym