David Šiška odchází z Mitonu a zakládá nový fond s Janem Bartou a spol. Máme připravených 100 milionů korun, hlásí

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

purpose-ventures-boxedInsider

Foto: Purpose Ventures

Petr Krajíček, David Holý, Jan Barta, Dušan Šenkypl a David Šiška z Purpose Ventures

0Zobrazit komentáře

Na tuzemské startupovo-investiční scéně se objevuje další těžká váha. Síly spojují bývalý šéf Bonami David Šiška s kolegy z Pale Fire Capital v čele s Janem Bartou, Dušanem Šenkyplem a Davidem Holým. Z vlastních peněz rozjíždí stomilionový fond nazvaný Purpose Ventures, který má ambici investovat do technologických projektů, které řeší největší výzvy dnešního světa.

Na první pohled to může znít poněkud banálně, ale David Šiška, který po dlouhých devíti letech opouští investiční skupinu Miton a její projekty, aby se vydal na vlastní cestu, věří, že to dává maximální smysl. Ostatně fondů, které se specializují na projekty takzvaně „s dopadem“, tedy takové, jež se zabývají udržitelným světem i stavem společnosti, vzniká ve světě stále víc.

„Chceme investovat do firem, které přispívají k řešení skutečných problémů dnešního světa. Zároveň to musí být projekty, které jsou postavené na vydělávání peněz, škálovatelnosti a mají globální ambice,“ hlásí David Šiška, který před necelými dvěma lety skončil v roli výkonného ředitele e-shopu Bonami a našel se v misi pomáhat nejen tuzemským podnikatelům, ale ideálně i celé společnosti.

Prostředkem mají být firmy, jejichž činnost má pozitivní dopad, ať už se bavíme o stavu planety, péči o naše zdraví, nebo třeba projektu, jenž prostřednictvím své služby zlepšuje podmínky v dané oblasti. A chce to dělat ve velkém. „Zisk je důležitý, protože jednak funguje jako motivace a odměna za odvedenou práci a jednak je to palivo pro další růst,“ vysvětluje Šiška.

Jednotky obratu a smyslu

Když se myšlenky na vlastní fond v jeho hlavě koncem loňského roku formovaly, ještě nebylo jasné, jakou nabydou podobu. Vše ale zaklaplo, když se náhodou potkal s lidmi z Pale Fire Capital (PFC). Dravá investiční skupina kolem Jana Barty, Dušana Šenkypla a Davida Holého zrovna procházela interními změnami a David Šiška tak přišel jako na zavolanou.

Jeho nápad byl přesně to, co zapadlo do nových plánů PFC. „Jsem Mitonu vděčný za posledních devět let a za podporu k této změně, rozhodnutí pro mě nebylo po tolika letech jednoduché,“ zmiňuje Šiška.

siska2

David Šiška, spoluzakladatel Purpose Ventures

„S Davidem jsme se potkali ve správnou chvíli. Nějakou dobu jsme zvažovali změnu modelu Pale Fire Capital a přesměrování našich kapacit. Nechtěli jsme však přijít o seed fázi a hledali jsme způsob, jak to udělat. Davidova myšlenka seed fondu zaměřeného na smysluplné startupy se nám líbila a zapadá nám do přístupu, který jsme k výběru investic doposud měli,“ popisuje Dušan Šenkypl.

Výsledek je takový, že Pale Fire Capital, kde investují vlastní prostředky vydělané v rámci svých předchozích podnikatelských aktivit, se bude více soustředit na investice do technologických firem v rámci private equity, zatímco podporu v ranější fázi startupů převezme nově vzniklý vehikl Purpose Ventures.

Členem týmu je vedle Davida Šišky, Jana Barty, Dušana Šenkypla a Davida Holého také Petr Krajíček, který je rovněž součástí PFC, a právě těchto pět mužů vkládá do nového fondu z vlastní kapsy 100 milionů korun. „Podporujeme firmy, u kterých vygenerovaná jednotka obratu vygeneruje ‚jednotku smyslu‘,“ stojí v oficiálním hesle Purpose Ventures.

David Šiška vysvětluje, že daný smysl (český překlad anglického slova purpose) nemají konkrétně definovaný – a je to tak schválně. „Nechceme podle nějakých tabulek vyhodnocovat, jestli daný projekt má dostatečný dopad, nebo ne. Ať už půjde o hardware, softwarovou službu, nebo gaming, všechno to jsou jen nástroje, u nichž je důležité, jak se použijí a jaká může být jejich přidaná hodnota,“ popisuje Šiška.

„Chceme, aby produkt nebo služba dané firmy vydělávaly na tom, že přináší smysl. A čím víc budou vydělávat, tím víc smyslu budou generovat,“ doplňuje třiatřicetiletý spoluzakladatel Purpose Ventures, v jejichž společně prezentovaném portfoliu s PFC najdeme několik projektů, které zapadají do zmíněné filozofie. A tak než provede první vlastní investice, chce na nich Šiška ukázat, jak takové smysluplné projekty vypadají.

Například zemědělský startup Agdata digitalizuje zemědělství a měří kvalitu ovzduší v obcích. Na lepší komunikaci samospráv se svými občany se zaměřuje Mobilní rozhlas a synonymem smysluplné firmy je podle Šišky také Scuk, tržiště, které propojuje malé výrobce a farmáře se sousedskými komunitami.

Peníze, co pomáhají

„Chceme ukázat, že už takové investice máme za sebou, a teď jsme to celé konkrétně pojmenovali a zacílili. Již máme před podpisem první dvě investice v rámci Purpose Ventures a postupujeme v jednání o dalších,“ vypočítává Šiška. Jeho fond se tak bude spíše než tzv. impactovým fondům, mezi něž v Česku patří třeba Tilia, blížit klasickým seedovým venture kapitálovým fondům. A úplně nejvíce dosavadnímu modelu Pale Fire Capital.

Jelikož i v Purpose Ventures pracují spoluzakladatelé s vlastním kapitálem, nemusí se nikomu zodpovídat, a tak ani nemají nastavený žádný pevný investiční horizont. Pokud bude potřeba přidat do fondu další peníze, nebude to podle Šišky problém, přičemž je možné, že ho do budoucna otevřou i dalším partnerům, ideálně z řad zakladatelů a zkušených podnikatelů.

pale-fire-capital-min

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Dušan Šenkypl, David Holý a Jan Barta z Pale Fire Capital

První projekty plánují v Purpose Ventures podpořit investicemi v rozmezí od 100 tisíc do jednoho milionu eur, tedy v řádech nižších jednotek až desítek milionů korun. „Když to bude dávat smysl, mohou přijít i navazující investice, nejsme ničím omezeni. Chceme začít na česko-slovenském trhu, ke kterému máme nejblíž, a strategii budeme upravovat podle toho, na kolik zajímavých projektů narazíme,“ říká Šiška.

Jeho odchod z Bonami a nyní i z Mitonu, který e-shopy s nábytkem a doplňky do domácností dlouhodobě podporuje, je výsledkem jeho formování, jež ovlivnila ještě dřívější událost. V roce 2014 prodělal David Šiška operaci kvůli nádoru na mozku a jak nyní retrospektivně hodnotí, byla to událost, která ho nakonec nasměrovala k tomu, co chce nyní dělat v Purpose Ventures.

barta

Přečtěte si takéJak přemýšlí investor Jan Barta? V Pale Fire Capital chceme ještě investovat až 2 miliardy korun, říká v podcastuJak přemýšlí investor Jan Barta? V Pale Fire Capital chceme ještě investovat až 2 miliardy korun, říká v podcastu

„Baví mě řešit problémy. Po odchodu z Bonami jsem v Mitonu pomáhal některým startupům a začal si dělat průzkum velkých globálních problémů. Hledal jsem v tom svou roli a zjišťoval, jak bych mohl přispět k jejich řešení,“ popisuje genezi Šiška. Když v Bonami dosáhl na stanovený milník v podobě miliardových tržeb, předal žezlo Pavlu Vopařilovi, protože je radši u rozjezdu. A v tom chce nyní pomoci i projektům, do nichž bude s kolegy investovat.

Zmíněné celospolečenské výzvy navíc plánují řešit i nepřímo. Opět po vzoru Pale Fire Capital budou také v Purpose Ventures posílat do neziskového sektoru jedno až dvě procenta z hodnoty svého portfolia. V PFC loni tímto způsobem darovali neziskovým organizacím 50 milionů korun a společnou ambicí PFC a Purpose Ventures je, aby to bylo do roku 2030 alespoň 200 milionů.

„Darovat procenta z hodnoty portfolia je ještě odvážnější než ze zisku, protože nemáte jistotu, že hodnota portfolia je opravdu taková a ty startupy třeba za pár let neskončí. Ale věřím v to, že peníze a bohatství jako takové by měly pomáhat co nejdřív – že by se nemělo čekat, až bude člověk v důchodu nebo ho na konci svého života někomu odkáže. Věřím, že problémy je třeba řešit tady a teď,“ doplňuje Šiška.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym