Další krůček směrem k Marsu. SpaceX poprvé úspěšně přistálo s lodí Starship, explozi se ale nevyhnulo

Jiří SvobodaJiří Svoboda

starship-sn9_3

Foto: SpaceX

Raketa Starship SN9 od SpaceX při testovacím letu

0Zobrazit komentáře

Aktivity SpaceX u malého texaského městečka Boca Chica sice nejsou těmi, které by této vesmírné společnosti zatím cokoliv vydělávaly, ale o to zajímavější jsou ve vztahu k dlouhodobé misi Elona Muska. V noci ze středy na čtvrtek jeho tým ukázal, že vytvořil prototyp obří lodi Starship, který nejen že dokáže vzlétnout, ale také přistát. I přesto, že následně explodoval.

Starship s označením SN10 se za pomocí tří motorů Raptor vznesla ze startovací rampy patnáct minut po půlnoci středoevropského času. Stejně jako v případě testů svých předchůdců SN8 a SN9 vystoupala zhruba do deseti kilometrů a poté začala volným pádem klesat zpět k Zemi.

Po šesti minutách letu opět zažehla své motory, aby bezpečně přistála, a díky ikonickému manévru se dostala do svislé polohy. Až do této chvíle se dařilo i SN8 a SN9. V případě včerejšího letu se ale vůbec poprvé podařilo dotáhnout přistání do zdárného konce, včetně vypnutí dvou motorů ze tří a použití pouze jednoho Raptoru na poslední fázi letu.

Grandiózní přistání se sice povedlo, ovšem jakmile vítr odvál oblaka kouře, bylo jasné, že s lodí není vše zcela v pořádku. Byla viditelně nakloněná a u motorů se objevily plameny. Byť se hasicí systém snažil místo zchladit, nebylo to nic platné. O pár minut později SN10 explodovala, a tak ji nakonec i přes úspěšné přistání potkal stejný osud jako dva předcházející prototypy v posledních měsících.

Důvody exploze bude SpaceX ještě zkoumat, ovšem pravděpodobně za ní ve výsledku stojí únik hořlavého paliva, který nastal i v minulosti. I přes hořký konec a neplánovanou explozi může Muskův texaský tým hovořit o úspěchu.

Jak píše server NASASpaceflight.com, tentokrát se tým soustředil na úspěšnou přistávací sekvenci. V případě SN9 se totiž nepodařil zpětný zážeh jednoho z motorů, což způsobilo tvrdý náraz do země částečně ještě v horizontální poloze. Co se zážehů týče, SN10 si vedla přesně podle plánu.

Připomeňme, že opakované zničení prototypů není v případě SpaceX nic nového – ostatně proto jsou to prototypy. V případě známější rakety Falcon 9 se podařilo úspěšné přistání na zemi až při dvacáté misi, na oceánské plošině pak při třiadvacáté. Přesto se dnes už nad úspěšným přistáním často ani nepozastavíme.

Brzy bude v akci i booster

Na jihu Texasu se už staví další prototypy rakety Starship. Kompletně zkonstruovaná je podle posledních fotek z místa nejméně SN11, ovšem ve fázi konstrukce už je i SN15. Stále jsme ovšem viděli v akci jen jednu součást budoucí lodi. Spodní (první) stupeň se ještě od země neodlepil. Ovšem jeho první prototyp, nazvaný BN1, už je taktéž na místě. Obě části lodi Starship budou mít ve výsledku dohromady na výšku přes 100 metrů.

Ačkoliv SpaceX postupuje v práci mílovými kroky, cesta na Mars je pro Starship stále ještě daleko. Jak v nedávném textu pro CzechCrunch popsal geolog a specialista na Mars Petr Brož, je docela jiný úkol vyrobit soběstačnou raketu a vyrobit vesmírnou loď se všemi systémy potřebnými pro život astronautů.

starship-sn9_1

Foto: SpaceX

Raketa Starship SN9 od SpaceX při testovacím letu

starship-sn9_2

Foto: SpaceX

Raketa Starship SN9 od SpaceX před testovacím letem

SpaceX mezitím také úspěšně pokračuje ve vývoji svých ostatních projektů. Rakety Falcon 9 už létají s přesností i pravidelností linkových autobusů. Jen letos už mají za sebou dalších šest letů. Čtyři z nich byly přitom dedikovány k vynesení satelitů Starlink. V dávkách po šedesáti kusech jich vynesly už přes 1 100. V budoucnu by měly zajistit satelitní internetové připojení po celém světě, už nyní ale jeho služeb využívá přes 10 tisíc lidí.

Společnost Elona Muska navíc stále nemá nouze o finance. V posledním investičním kole nabrala 850 milionů dolarů, tedy přes 18 miliard korun. Tím se ze SpaceX stala firma o hodnotě 74 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

Diskuze (0)

Novinka

Anonym