Česká Tesla se pouští do chytré domácnosti. Nabízí kamery i krmítka pro psy a láká na minimalistický design

Filip HouskaFilip Houska

tesla-smart-1

Foto: Tesla

Chytrá kamera od Tesly

0Zobrazit komentáře

Pro mnoho lidí je chytrá domácnost stále poněkud komplikovaným procesem. Ostatně se není čemu divit – ti, kteří se v technologiích tolik nevyznají, nemusí tušit, jaké produkty vybrat, jak je následně propojit a jak je nastavit tak, aby starosti spíše eliminovaly, než přidělávaly. S možným řešením nyní přichází ikonický český podnik Tesla, který rozjíždí novou divizi, v rámci níž chytrou domácnost přibližuje i úplným začátečníkům.

Když se dnes řekne Tesla, většina lidí si vybaví automobilku Elona Muska. Často se tak zapomíná, že Tesla je i tradiční československá značka, která se v minulém století proslavila pro svou slaboproudou elektrotechniku. Teď už tak v kurzu není, ale i tak se snaží získat pozornost. Nikoliv však ryzích nadšenců do technologií, ale běžných domácností, pro které nově začala vyrábět chytré kamery, čističky vzduchu nebo doplňky pro mazlíčky.

„Chtěli jsme českým zákazníkům přinést něco nového. Koncept chytré domácnosti je teď často pojmem neuchopitelným, neznámým a možná i nedostupným. To chceme změnit. Naším cílem je, aby se chytrá domácnost stala běžnou součástí všech domovů a aby usnadňovala život všem, bez ohledu na jejich zájmy či možnosti. Není to žádná věda,“ říká Viktor Hajíček, šéf firmy Witty Trade, která s Teslou na novinkách spolupracuje.

tesla-smart-3

Foto: Tesla

Čistička je vybavena i ionizátorem, který čistí vzduch od bakterií a virů

tesla-smart-2

Foto: Tesla

Krmítko má mimo jiné záložní baterii, kdyby náhodou vypadl proud

Tesla se tak vydává podobným směrem, jakým se nedávno vydal řetězec supermarketů Lidl. Ten začal nabízet několik druhů svítidel, LED žárovky i světelné pásky, inteligentní zásuvku, senzor pohybu, dveřní a okenní senzor, bezdrátový zvonek nebo keramický topný ventilátor. Zkrátka běžně potřebné věci, akorát s dálkovým ovládáním a za dostupné ceny. O to se ostatně snaží i IKEA, jež v segmentu smart home operuje delší dobu.

I Tesla se svou chytrou domácností sází na dostupnost, nicméně možná ještě důležitějším aspektem je jednoduchost. Už na první pohled vypadají její nové výrobky velmi decentně a jsou laděny do bílé barvy, která se hodí téměř kamkoliv. Malá kamera, jež se dokáže otáčet v 355 stupních horizontálně a 85 stupních vertikálně, tak zvládne hlídat domácnost například z poličky s maximální „nenápadností“.

Vedle domácí kamery lze v nabídce Tesly najít i venkovní kamery nebo hravou variantu určenou pro hlídání malých dětí. Všechny je možné propojit přímo s iPhonem nebo zařízením s Androidem, a to prostřednictvím Bluetooth a aplikace Tesla Smart. Propojení s mobilním zařízením se nabízí také v případě zmíněných čističek vzduchu nebo třeba krmítek pro psy, která umí dávkovat čerstvé granule, pokud je miska prázdná.

Všechny výrobky jsou k dispozici na oficiálním webu Tesly, kde je i e-shop. Na něm startují ceny od 779 korun za Tesla Smart Camera Mini a pokračují až k téměř sedmi tisícům, za které si bude možné v dubnu zakoupit velkou čističku vzduchu, určenou pro postavení na zem (nikoliv na nábytek). V následujících měsících má Tesla rozšířit portfolio také o zvlhčovače či odvlhčovače vzduchu, vytápění či centrální jednotky.

tesla-smart-4

Foto: Tesla

Díky senzoru s infračervenými LED světly kamera vidí také v noci

Diskuze (0)

Novinka

Anonym