Zakladatelky Trevoru se pandemie nezalekly. Zajímavá ubytování nejen v Česku chtějí ukazovat přes video

trevor-teamStory

Foto: Trevor

Tým českého startupu Trevor

0Zobrazit komentáře

Probudit se ráno na stále ještě vyhřátých kachlových kamnech v roubence uprostřed zasněžených lesů může být v těchto měsících obzvlášť lákavá představa. Mít pohromadě všechna neobvyklá a něčím výjimečná místa s možností rychlé a snadné rezervace ubytování si daly za cíl zakladatelky portálu Trevor Kristýna Vrančičová a Dina Parfenovich. Pro svůj projekt navíc získaly hned v počátku investici 6 milionů korun.

Trevor vstoupil na trh s cestovním ruchem v době, kdy se cestování takřka zastavilo. Pandemie však projektu dle jeho zakladatelek dala čas na přípravu do sebemenších detailů. Svůj portál totiž staví na osobních vztazích a příbězích. Do každého ubytovacího zařízení proto vždy někdo z týmu nejprve vyrazí na průzkum. Na místě pak přenocuje, naváže osobní vztahy a natočí krátký videopříběh na web. Pokud se místo týmu líbí, může ho přidat do své nabídky.

Právě na videopříběhy vsadily jednatelky Trevoru jako na něco, co jim pomůže budovat vztahy se zákazníky a odlišit se od konkurence. U každé nabídky lze tedy zhlédnout krátký spot, který natočil někdo z Trevoru. Po přihlášení však mohou přidávat příběhy i sami návštěvníci míst.

Nabídka má přilákat každého, kdo hledá víc než jen místo, kam složí na noc hlavu. Trevor sice nemá jednotná kritéria pro zařazení do nabídky, ale každé místo je podle nich něčím speciální a neobyčejné. Na výběr je třeba minimalistický apartmán na Šumavě, statek na jižní Moravě či dům v koruně stromu v Krkonoších.

trevor-web

Foto: Trevor

Trevor

Prostřednictvím videí chce Trevor zachytit originálnost místa, aby návštěvník webu ihned věděl, co má od pobytu očekávat. „Fotky jsou sice hezké, ale neukazují 100% realitu. 3D prohlídka je zase suchá a neosobní. Každý člověk má jiný úhel pohledu, a proto jsme zvolili videopříběhy. Chceme, aby je mohl přidávat každý,“ popisuje Parfenovich.

Aktuálně desetičlenná firma by chtěla motivovat uživatele k přidávání videí gamifikací, kterou právě dávají dohromady. Ke každé nabídce by tak v budoucnu měla být celá galerie příběhů. „Neukazujeme pouze interiér, ale snažíme se zprostředkovat atmosféru místa i to, co se tam dá dělat,“ zmiňuje pětatřicetiletá spoluzakladatelka. Kromě videí se návštěvník webu může rozhodovat také podle hodnocení Trevora a recenzí dalších uživatelů.

Odchod z Amazing Places

Do byznysu v oblasti bookingu a cestování se dvojice žen nepustila bez zkušeností. Kristýna Vrančičová pracovala posledních pět let na portálu Amazing Places, který pomáhala rozvíjet s otcem myšlenky Petrem Kotíkem. Nyní stojí proti svému předchozímu projektu prakticky v přímé konkurenci, ale Trevor má proti Amazing Places nabídnout jednu důležitou funkci navíc – možnost rezervovat si pobyt přímo na jeho webu.

„Petr je skvělý vizionář. V určitou chvíli jsem však pochopila, že se rozcházíme v názorech, kam projekt směřovat a co je jeho podstatou,“ popisuje Vrančičová. A právě v době, kdy řešila názorový nesoulad se svým společníkem, se seznámila s Dinou Parfenovich, která měla za sebou několik úspěšně nastartovaných projektů jako Yolo bistro či Boutique Gym v Karlíně, a také kontakty na vlivné lidi.

kristyna-trevor

Foto: Trevor

Kristýna Vrančičová, spoluzakladatelka startupu Trevor

Po několika neformálních setkáních u oběda dodala Dina Kristýně kuráž a založily Trevor. „Prostě jsem ji namotivovala, aby se nebála. Díky investorovi a vizi toho, jak se odlišit, nestálo nic v cestě,“ popisuje Parfenovich. Vrančičová tak skončila v Amazing Places a začala budovat cestovatelský portál na vlastní pěst.

Rozhodování o velké kariérní změně prý u Vrančičové urychlila i první vlna pandemie. „Petr věří Amazing Places a své vizi, a myslím, že katalog hezkých míst má na českém trhu své místo. Já se však rozhodla jít jinou cestou,“ vysvětluje Vrančičová. Podrobněji však o detailech odchodu z Amazing Places mluvit nechce.

Trevor začalo nové podnikatelské duo budovat díky investici od podnikatele Jaroszláva Molnára intenzivně od loňského srpna. Již do konce roku navázalo spolupráci s dvěma stovkami partnerů. Zájem o ubytování je vysoký, rekreační pobyty jsou však i nadále zakázané. Ke zprostředkování pobytů tak dochází výhradně za účely pracovních cest.

O ziskovosti projektu se zatím nedá bavit. Parfenovich odhaduje první zisk nejdříve za dva roky. Na celý letošek zatím plánují četné technické úpravy včetně doladění webu, bookovacího systému a sdílení videí. Teď je Trevor ve fázi napojování jednotlivých hotelů na bookovací systém přes další rezervační systémy.

Právě bookovací systém je dle Parfenovich tvrdý oříšek. Komunikace s hotely je zdlouhavá, napojuje se jeden systém na druhý a měsíční náklady na provoz jsou vysoké. Výhodou je, že specializované systémy mezi sebou komunikují a hoteliéři tak mohou spravovat vše pod jednou střechou.

Jednička bookovacích služeb v Česku

Menší ubytovny naopak často revidují objednávky ručně. Není tak výjimka, že dojde k zarezervování jednoho pokoje zákazníky z různých serverů. „Samotnou mne překvapilo, jak je to vše komplikované a drahé,“ zmiňuje Parfenovich. I z toho důvodu by Trevor rád časem přišel s vlastním rezervačním nástrojem pro malé ubytovny do 10 pokojů. Plán je takový, že by měl být jeho systém především přehledný, jednoduchý a cenově dostupný.

Cíle si tak pražská firma neklade malé. V dlouhodobém výhledu chce být jedničkou mezi bookovacími službami u nás. Ambice Trevoru však míří také za hranice. Ve druhé půlce letošního roku plánuje firma vstoupit na polský trh, přičemž doménu Trevor.pl už mají zaregistrovanou. Česko totiž zakladatelky vnímají jako malý trh, který nemá tak bohatou nabídku ubytování.

dina-trevor

Foto: Trevor

Dina Parfenovich, spoluzakladatelka startupu Trevor

V tuzemsku chce mít Trevor dlouhodobě svou základnu a z ní se rozjíždět do světa. „Polsko je opomíjený trh, přitom je tam 40 milionů obyvatel. Všichni se snaží cílit na Německo, Rakousko, případně Slovensko. Polsko je však i pro Čechy cenově příznivé a přitom kousek,“ objasňuje Parfenovich. Web proto plánují mít ve čtyřech jazykových mutacích.

Podle jednatelek Trevoru je trh kolem cestování a nabídek ubytování dost roztříštěný. Za největšího konkurenta považují mezinárodního giganta Booking.com, který má největší vliv nejen u nás. „Bude těžké ho předejít a ukázat lidem, že existuje i něco jiného než Booking,“ zamýšlí se projektová manažerka Parfenovich. Videospot k oslovení veřejnosti mají už nějaký týden schovaný v šuplíku a stále čekají na rozvolnění opatření ohledně cestování.

Projekt bude v budoucnu financován z provizí hoteliérů. Kvůli nouzovému stavu a uzavření větších hotelů však Trevor až do srpna jakékoliv provize odpouští a soustředí se na budování vztahů. Od léta plánují jednat o dalších podmínkách. Výši provize si Trevor drží jako konkurenční výhodu, bude prý však příznivější než u Booking.com.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym