Z kopce nejen na kole, ale i na lopatě. Rekola začala po zasněženém Česku půjčovat i růžové kluzáky

Filip HouskaFilip Houska

rekluzak-rekola-1

Foto: Rekola

Růžové bobovací lopaty od Rekol

0Zobrazit komentáře

Neexistuje snad tradičnější zimní zábavy, než je sáňkování. O to víc letos, kdy mají rodiny s dětmi ztížený přístup k lyžařským areálům a raději vyráží na malé kopce poblíž svého města nebo vesnice. S tím se pojí i originální nápad českého bikesharingu Rekola, který nyní k zapůjčení nabízí i růžové bobovací lopaty, tzv. rekluzáky, jimiž reaguje také na enormní zájem o sáňky a boby, které jsou na mnoha e-shopech beznadějně vyprodané.

Bobovací lopaty od Rekol jsou zatím v pilotním provozu, a proto se nedostaly do všech měst, kde startup pro sdílení kol působí. Zimní radovánky si na nich však užijí obyvatelé Prahy, Brna a Olomouce, kde jich je vysázených třicet. Pražští je najdou na Petříně, Letné, Vítkově, v Riegerových sadech a ve Stromovce. V Brně jsou pak k dispozici pod Špilberkem a u planetária na Kraví hoře a Olomoučtí na ně mohou narazit v Parku Malého prince a na Velkomoravské.

Stejně jako v případě kol jsou i sněhové kluzáky dostupné pouze přes aplikaci Rekola, do které stačí zadat číslo umístěné na plastovém prostředku, aby se následně objevil kód od zámku, kterým je kluzák uzamčen. Cena za půl hodiny sněžného závodění je nastavena na 10 korun, přičemž po ukončení jezdec lopatu vrazí zpět do zámku na určené místo a vyfotí ji.

rekluzak-rekola-2

Foto: Rekola

Půlhoďky zimních závodění za deset korun

Vysázení bobovacích lopat jde navíc ruku v ruce s novým projektem Rekol pod názvem Nocleženka, v rámci kterého Armáda spásy zajišťuje lidem bez domova možnost strávit mrazivou noc v teple. Sami uživatelé mohou na tento účel přispívat i v rámci aplikace, respektive po uzamčení kluzáků do zámku.

Novinka Rekol přichází v době, kdy se české e-shopy potýkají se zvýšenou poptávkou po bobech a sáňkách, což je zapříčiněno jak poměrně bohatou sněhovou nadílkou i ve městech, tak právě pandemickou situací. Například na Alze vzrostly v lednu prodeje sáněk, bobů a skibobů v řádech tisíců procent, prodeje kluzáků i koloběžek na sníh pak stouply o stovky procent.

Podle divizního ředitele nákupu a prodeje Alzy Ondřeje Hnáta překonal první letošní měsíc v absolutních prodejích tohoto zboží celé loňské první čtvrtletí. Nevídaná poptávka je také na Mallu, kde je zhruba 270procentní nárůst prodejů oproti loňskému roku. „Zájem zákazníků byl tak velký, že jsme dokonce na několik dní naše skladové zásoby vyprodali,“ řekla mluvčí e-shopu Pavla Hobíková pro ČTK.

Spolu s tímto typem zimní zábavy se v posledních dnech začal v médiích řešit i jeden „kuriózní“ moment, který se stal v Praze. Vzhledem k tomu, že lidé do městských oblastí vyráželi nejen bobovat, ale i běžkovat (viz například stopa na Karlově mostu), strážnici byli více aktivnější a hlídali, aby lidé nechodili tyto aktivity provozovat i tam, kde podle vyhlášky nesmí. Třeba v jedné části kopce na Petříně.

rekluzak-rekola-3

Foto: Rekola

Jednoduchý kus plastu, na kterém se vyřádí nejen děti

Právě vykázání sáňkařů z tohoto místa vyvolalo pozdvižení nejen u veřejnosti, která už je všeobecně frustrovaná z různých zákazů spojených s pandemií, ale také u politiků a samotného města. To uvedlo na pravou míru, že na většině kopce, který se na Petříně nachází, sáňkování povoleno je a vyhláška o zákazu tam neplatí.

„Určitě není pravda, že se v centru Prahy nesmí vůbec sáňkovat. Podíváme se ale na revizi vyhlášky staré 20 let, která to upravuje a má svoje limity. Věřím, že pomůže i označení míst v parcích, kde se může bez problému sáňkovat. Do budoucna vznikne i online mapa, která celou pražskou bobovací infrastrukturu Pražanům zpřehlední z pohodlí domova dříve, než vyrazí na svah,“ dodal primátor Hřib.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym