Velký rok Luba Smida. STRV protáhl krizí až k rekordnímu zisku a nově mu patří více než polovina firmy

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

lubo-smid-boxed

Foto: STRV

Lubo Smid, spoluzakladatel a CEO STRV

0Zobrazit komentáře

Pořádně nabitý rok má za sebou Lubo Smid. Šéf tuzemské vývojářské firmy STRV nemohl kvůli pandemii tak často pendlovat mezi Prahou a San Franciskem, odkud celý byznys běžně řídí, ale i přes všechny obtíže nakonec se svým týmem došel až k rekordním výsledkům. Navíc teď bude mít při dalším rozvoji firmy to největší slovo.

Na jaře Lubo Smid v rozhovoru pro CzechCrunch popisoval, jak STRV přišlo o největší klienty a muselo najednou měsíčně lepit ztrátu přes 10 milionů korun, ale finální čísla za rok 2020 vypovídají, že se vše nakonec v dobré obrátilo. Vývojářská firma za své služby vyfakturovala 15,35 milionu dolarů, což je v přepočtu přes 325 milionů korun a o pět procent více než rok předtím.

Důvodem dobrých výsledků je získání několika nových klientů, kteří vystřídali ty, o něž STRV během koronavirové krize přišlo. Právě noví klienti jako síť posiloven Barry’s či knihkupectví Barnes & Noble stáli za více než polovinou příjmů STRV, které zároveň vykázalo historicky největší zisk, respektive ukazatel EBIT (zisk před úroky a zdaněním). Za rok 2020 se zastavil na 3,3 milionu dolarů, což je zhruba 70 milionů korun.

„Zhruba první polovina loňského roku se nesla na vlně nejistoty, kdy nám vypadli čtyři z deseti největších klientů. Mým cílem tak nebylo trhat obratové rekordy, ale naopak se zaměřit na vytvoření stabilního prostředí pro náš dvousetčlenný tým,“ popisuje vývoj loňského turbulentního roku Smid, ale nakonec zvládl ještě o trochu víc.

strv-semerad-zeifart-smid-stava

Foto: STRV

Zakladatelé STRV David Semerád, Pavel Zeifart, Lubo Smid a Martin Šťáva

„Fakt, že se nám podařilo dosáhnout nejlepších finančních výsledků v historii, je zčásti daný naší rychlostí adaptace, ale také tím, že již máme nejen na americkém trhu vybudované velmi dobré jméno. Přece jenom 44 procent nového byznysu jsme loni získali z doporučení,“ doplňuje Lubo Smid, který do nového roku nevstupuje jen s nejlepšími výsledky STRV v zádech, ale již také jako jeho většinový majitel.

Za STRV stojí čtyři spoluzakladatelé: David Semerád, Lubo Smid, Martin Šťáva a Pavel Zeifart. První zmíněný přenechal před dvěma lety Smidovi vedení skupiny, aby se mohl věnovat vlastním projektům, a dvaatřicetiletý Lubo Smid nyní od Semeráda se Šťávou odkoupil také část podílu, díky čemuž získává těsnou většinu. Cenu transakce spoluzakladatelé STRV neoznámili. Celá čtveřice ve firmě nadále zůstává v roli akcionářů.

STRV

STRV je česká technologická společnost zaměřující se na vývoj softwarových…

„V roce 2018 jsme se s klukama dohodli na změně rolí. David mi přenechal vedení STRV a společně s Martinem a Pavlem začali budovat nový startup Kindest. Po třech letech nám dává smysl naše úsilí reflektovat i v úpravě podílů v jednotlivých projektech. Odkoupit od Davida a Martina majoritu společnosti tak pro mě bylo strategické rozhodnutí,“ říká Smid.

Vedle klientského vývoje, kde většinu práce v STRV stále obstarává Severní Amerika, má pak Lubo Smid pod dohledem také několik dalších aplikací, které provozuje STRV společně s dalšími partnery. Jde například o seznamovací aplikace Surge, Zoe nebo Grizzly a hry Dot 2 Dot a Colour Me. Právě tyto aplikace vygenerovaly další příjmy ve výši 1,74 milionů dolarů (37 milionů korun) a EBIT 307 tisíc dolarů (6,5 milionu korun), nicméně tyto peníze si STRV dělí s partnery.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

STRV

STRV je česká technologická společnost zaměřující se na vývoj softwarových…

Klíčoví lidé

lubo-smid3

Lubo Smid

CEO