Twitter se inspiruje Patreonem a představuje model pro placené sledování tvůrců

Jiří SvobodaJiří Svoboda

super-follow

Foto: Twitter/CzechCrunch

Twitter přidá model na přímou podporu tvůrců

0Zobrazit komentáře

Sociální síť Twitter je už sice internetovou stálicí, která se stala klíčovým prostředím i pro politiky, i tak se ale chystá zásadním způsobem dále rozvíjet. Firma Jacka Dorseyho má ambiciózní finanční plány a představila sérii nových funkcí, které chce brzy implementovat. Mimo jiné i finanční příspěvky pro tvůrce ve stylu Patreonu nebo komunity podobné těm na Facebooku.

Ekonomické cíle Twitter oznámil v dokumentu pro americkou Komisi pro cenné papíry (SEC). Do roku 2023 chce zdvojnásobit svůj současný obrat. To bude znamenat změnit současné 3,7 miliardy dolarů za rok na minimálně 7,5 miliardy. Na konci roku 2023 chce mít také minimálně 315 milionů denně aktivních uživatelů, na nichž lze přímo vydělávat. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2020 přitom tato metrika činila 192 milionů.

K výraznému růstu mají pomoci nové funkce, které možnosti populární sítě zásadně rozšíří. Twitter je představil je v rámci prezentace pro investory. V první řadě přibude celý balíček funkcí nazvaný Super Follow (Super sledování). Lidé budou moci za určitý finanční obnos podporovat své oblíbené tvůrce a na oplátku dostanou speciální benefity.

Uživatelům Twitteru tak budou nově přístupné speciální odznáčky, exkluzivní tweety, newslettery nebo slevy. Příliš dalších detailů v tomto směru společnost nezveřejnila, ovšem je zřejmé, že inspiraci hledala například u placených členství, která postupně zavedly jiné velké sociální sítě.

twitter3

Foto: Twitter

Nová funkce Super Follow na Twitteru

Model staví na přímé podpoře tvůrců a zpopularizoval ho před lety Patreon. Pro Twitter v něm tkví další zdroj příjmů, protože stejně jako jiné sítě si z částky od uživatelů bude pravděpodobně brát určité procento. Jak vysoké bude, ovšem zatím neprozradil.

Ve druhé novince se Twitter inspiroval u konkurenčního Facebooku. Do takzvaných Communities (Komunit) se lidé budou moci sdružovat na základě společných zájmů. Ostatně facebookové skupiny se staly postupem času jedním z hlavních pilířů, díky kterým největší sociální síť světa roste. Podle zveřejněných screenshotů budou mocí mít speciální komunity i jednotliví tvůrci pro své „super sledující“.

Není prozatím jasné, kdy tyto funkce budou dostupné. Twitter je podle magazínu The Verge pouze nastínil v sekci dalších kroků ve zmíněné prezentaci pro investory. Tyto plány nicméně signalizují trend, který je v případě Twitteru patrný už určitou dobu. I on se začíná více inspirovat u své konkurence a rychle experimentuje s novými funkcemi.

Nedávno například vypustil svou variantu stories nazvanou Fleets. Zároveň expanduje s projektem Spaces, tedy svou imitací populární aplikace Clubhouse. Ta nabízí možnost vytvářet audio místnosti a povídat si v reálném čase. Jak také upozornil server Vox Recode, Twitter se pravděpodobně více zaměří i na newslettery. V lednu totiž koupil službu Revue, která lidem umožňuje tvořit a rozesílat své vlastní. Ostatně i tento benefit bude součástí funkce „super sledujících“.

Bezpečnější prostředí a psychické zdraví

Twitter ve svém novém materiálu také ve velkém zmiňuje téma bezpečnější online interakce. Například by již brzy měl dát k dispozici funkci, která bude automaticky blokovat urážlivé reakce pod vlastními tweety. Chce tak zamezit nechtěným interakcím.

Firma Jacka Dorseyho chce navázat i na funkce, které byly poprvé více vidět v minulém roce při amerických prezidentských volbách. Tehdy poprvé začala tweety bývalého prezidenta Trumpa označovat jako zavádějící, což postupně vyústilo v jeho trvalé zablokování. V reportování závadného obsahu chce také více stavět na kvalifikované veřejnosti prostřednictvím programu Birdwatch.

twitter1

Foto: Twitter

Twitter chce, aby lidé nemuseli urážlivý komentář ani vidět. Umožní ho automaticky mazat.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym