Světový úspěch značky Horsefeathers, nový rover na Marsu a kontroverzní zásah Facebooku. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

rover_hf
0Zobrazit komentáře

Celý svět během minulého týdne obletěla zpráva o dalším vesmírném milníku, když na Marsu úspěšně přistálo vozítko Perseverance, které tam bude zkoumat stopy života (a už posílá první barevné fotky). Silně rezonoval i příběh o české snowboardové značce Horsefeathers, jež z „nesmyslu“ udělala velký světový brand, a Facebook v Austrálii zablokoval veškerý zpravodajský obsah, protože se mu nelíbí připravovaný zákon o placení vydavatelům.

Důležitý milník má za sebou i americký startup Pex pod taktovkou Slováka Rastyho Turka, který nabírá obří investici ve výši 1,2 miliardy korun. Finanční injekci získává i komunita dobrovolníků Česko.Digital, do které posílá tři miliony korun Livesport. Za zmínku stojí také rozšíření sortimentu Lidlu, který se nově pouští do chytré domácnosti a může konkurovat IKEA.

Uplynulý týden byl bohatý i na rozhovory. Pokud vás zajímá biohacking a chcete se pokusit žít déle, můžete se inspirovat Veronikou Allister, která silně doporučuje i otužování. V případě, že vás baví kyberbezpečnost, ponořte se do velkého rozhovoru s technickým ředitelem Avastu, který rozebírá i myšlenku mozkových implantátů, se kterými chce přijít Elon Musk.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Nezapomeňte sledovat i náš Instagram.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Lidl šlape do zelí IKEA: Chytré žárovky, senzory nebo zásuvky si v dnešní době pořizuje čím dál více lidí, kterým chce nyní vycházet vstříc i Lidl. Začíná nabízet doplňky pro chytrou domácnost a jde na to podobně jako IKEA – přijatelnější cena a dobrá kvalita.

? Bitcoin dál boří rekordy: 1 bilion v tržní kapitalizaci. Bitcoin opět pokořil další milník a jeho hodnota se přiblížila 57 tisícům dolarů za minci. Nejoblíbenější kryptoměnu světa navíc chce zavádět i Mastercard pro platby a v Miami na Floridě by se ním jednou mohly dát platit i daně nebo mzdy.

? Liga spravedlnosti se vrací: Legendární Liga spravedlnosti se ve své nadupané sestavě vrátí, nyní ale ve čtyřhodinové verzi od režiséra Zacka Snydera, který ji doplní i o Jokera. Novinka dorazí přímo na HBO GO.

? Alza má za sebou veleúspěšný rok: Největší internetový obchod v Česku Alza má za sebou velice úspěšný rok a zaznamenal nejrychlejší růst za posledních deset let. V obratu překonal 37 miliard korun a zpracoval bezmála 16 milionů objednávek.

?️ Vize vesmírného hotelu: Vesmírná turistika nabírá na síle a s tím se pojí i výstavba hotelů, které by se na oběžné dráze vznášely. O jedním takovým přemýšlí i společnost Axiom Space, která nyní na svou první turistickou misi za hranice Země nabírá 130 milionů dolarů.

? České batohy, pro které se hledá kůže až v Ekvádoru: Lukáš Matějček se svou značkou batohů a doplňků Bagind dělá velké věci a pro hledání té nejlepší možné kůže dokonce cestuje až do Ekvádoru.

?‍? Na práci na dálku přechází i Spotify a Salesforce: Trend tzv. home officů sílí a nově budou svým zaměstnancům dávat na výběr i giganti jako Spotify a Salesforce. Cílem je pak zvýšení efektivity a nabídnutí větší pracovní flexibility.

***

Třicetiletý nesmysl z kanadských hor. Česká značka Horsefeathers pronikla přes snowboardisty do celého světa

trelala-3

Foto: Horsefeathers

Hanuš Salz a Pavel Kubíček, zakladatelé značky Horsefeathers

Žádné koňské peří, ale doslova nesmysl, který vznikal už před 30 lety v kanadských horách. Dnes česká značka Horsefeathers okouzluje nejen snowboardisty a proniká do celého světa.

***

Perseverance je na Marsu. NASA pokořila další velký milník a na rudou planetu dopravila své nové vozítko

perseverance

Foto: NASA / JPL

Vozítko Perseverance přistálo na Marsu

NASA na Mars dopravila nejmodernější vozítko, které kdy lidstvo vyslalo do vesmíru. Perseverance bude na rudé planetě zkoumat stopy života.

***

Facebook ukazuje sílu. V Austrálii zablokoval veškerý zpravodajský obsah, protože se mu nelíbí připravovaný zákon

zuck-australie

Foto: Anthony Quintano/CzechCrunch

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg bojuje s australskými médii

Facebook se rozhodl k bezprecedentnímu kroku, když v Austrálii zablokoval veškerý zpravodajský obsah, a tak tamní uživatelé nemohou sdílet ani číst žádné zprávy. Nelíbí se mu totiž připravovaný zákon o placení vydavatelům.

***

Partner newsletteru:

bd65ca94-690f-4b3d-9234-af72a0c3ed67

***

Mozkové implantáty? K manipulaci stačí telefon, je třeba chránit mysl lidí, říká CTO Avastu Michal Pěchouček

pechoucek_1

Foto: Avast

Michal Pěchouček, CTO Avastu

„Už dnes nás Facebook může přesvědčit, abychom šli vypalovat Kapitol.” Přední odborník na umělou inteligenci Michal Pěchouček upozorňuje, že k manipulaci lidí nepotřebujeme mozkové implantáty od Elona Muska, ale stačí telefon. A v Avastu se s tím snaží bojovat.

***

Bitcoin na cestě do mainstreamu. Zavede ho Mastercard a starosta Miami chce, aby se s ním mohly platit daně i mzdy

bitcoin-mastercard

Foto: Alesia Kozik/CzechCrunch

Mastercard chce umožnit nákup kryptoměn a rozšíří o ně svůj věrnostní systém

Bitcoin nabývá na důležitosti a dostává se do mainstreamu. Mastercard s ním umožní platit a starosta Miami chce, aby se s ním mohly hradit daně i mzdy.

***

Slovák Rasty Turek hlásí obří investici pro svůj americký startup Pex. Od Tencentu a spol. nabírá 1,2 miliardy korun

rastyturek

Foto: Pex

Zakladatel a šéf startupu Pex Rastislav Turek

Slovák Rasty Turek buduje ve Spojených státech startup Pex, se kterým chce zlepšit licencování na internetu, a nabírá obří investici ve výši 1,2 miliardy korun.

***

Revolut potřebuje začít vydělávat, a tak zdražuje. Omezí i obchodování na burze a výběry z bankomatů

revolut-card-top

Foto: Revolut

Platební karta Revolut

Obliba Revolutu roste, ale britský fintech potřebuje také vydělávat. Proto se chystá zvýšit poplatky i omezit obchodování na burze, aby snižoval ztráty.

***

Nehoda mu zničila cyklistické sny, tak kola raději opravuje. Kolofix Pavla Čábelického je světový unikát

kolofix9

Foto: Robin Nevřala

Pavel Čábelicky, zakladatel sítě opraven kolo Kolofix

Když mu kariéru profesionálního cyklisty zmařila nehoda, vrhl se do opravování kol. Pavel Čábelický z Kolofixu vybudoval svým přístupem k servisu světový unikát a má desítky tisíc zákazníků.

***

Pro někoho je otužování jen cesta, jak být cool. Jiní si tím optimalizují své zdraví, říká biohackerka Veronika Allister

allister1

Foto: Archiv VA

Biohackerka Veronika Allister

Zatímco někteří se otužují kvůli lajkům na Instagramu, pro jiné jsou terapie v ledové vodě klíčem k lepšímu zdraví. Věřím tomu, že jsme generace, která se dožije nesmrtelnosti, říká ve velkém rozhovoru biohackerka Veronika Allister.

***

Fidoo digitalizuje firemní finance a proteklo přes něj už 5 miliard korun. Nově spolupracuje s Komerční bankou

fidoo2

Foto: Fidoo

Petr Herzmann, provozní ředitel Fidoo

Česká služba Fidoo digitalizuje firemní finance a zbavuje zbytečného papírování. Proteklo přes ni už více než pět miliard korun a v dalším růstu jí pomůže spolupráce s Komerční bankou.

***

Na Netflixu přistál první český seriál Svět pod hlavou. Může otevřít nové příležitosti pro domácí tvorbu, říká producent

netflix-bionaut-svet-pod-hlavou-2

Foto: Bionaut

Svět pod hlavou je první český hraný seriál, který se dostal na Netflix

Na české filmy už jsme na Netflixu zvyklí a teď na něj dorazil i první český seriál. Dobře hodnocená kriminálka Svět pod hlavou s Ivanem Trojanem může pro domácí tvorbu otevřít nové příležitosti.

***

Společně do boje za lepší fungování veřejné správy. Livesport posílá 3 miliony korun IT komunitě Česko.Digital

cesko-digital1

Foto: Natalia Bubochkina

Radka Horáková, Eva Pavlíková a Jakub Nešetřil, spoluzakladatelé Česko.Digital

Experti a IT dobrovolníci v Česko.Digital se snaží zlepšovat nejen tuzemskou státní správu a v jejich snaze je teď podpoří třemi miliony korun Livesport.

***

Kanceláře, obchody a přístaviště s náplavkou. V pražských Holešovicích vzniká nový moderní komplex

skanska-port7-praha-holesovice-1

Foto: Skanska

Projekt Port7 v pražských Holešovicích kombinuje kanceláře a veřejný prostor na kraji Vltavy

V pražských Holešovicích se staví nový komplex, který razantně promění původní průmyslovou zónu a přilehlé vlakové nádraží. Moderní kancelářské budovy doplní i přístaviště s náplavkou.

***

Místo člověka se v telefonu ozve umělá inteligence. Čeští Born Digital teď na expanzi získali 15 milionů korun

malovec-tisk-3-min

Foto: Born Digital

Tomáš Malovec, ředitel startupu Born Digital, který vznikl jako spin-off z GoodAI

Když na vás mluví umělá inteligence a vy to nepoznáte. Čeští Born Digital nahrazují mobilní operátory za roboty s lidským hlasem a na svou misi nabírají 15 milionů korun.

***

Travelking přepnul na lokální turismus a díky silnému létu rok 2020 ustál. Sice klesl na polovinu, ale udržel se v zisku

img_4069-min-1

Foto: Travelking

Spoluzakladatelé Travelkingu Tomáš Čmelík a Peter Kóša

Loňský rok byl zatěžkávací zkouškou pro celý segment cestovního ruchu a výrazně ovlivnil i český Travelking. Díky přepnutí na domácí zájezdy se ale udržel v zisku, byť v tržbách spadl na polovinu.

***

Coca-Cola je pořád největším plastovým znečišťovatelem. V Evropě ale začíná testovat lahve vyrobené z papíru

coca-cola-adet-paper-bottle-1

Foto: The Coca-Cola Company

Ovocný nápoj Adez od Coca-Coly v papírové lahvi

Coca-Cola je stále největším plastovým znečišťovatelem, a proto hledá způsoby, jak se tohoto nelichotivého statusu zbavit. Zkusí proto vyrábět lahve z papíru.

***

Ackee využívá nastupující digitalizace ve firmách. Čeští vývojáři v roce 2020 vyrostli na 100 milionů korun

martin-pulpitel-spoluzakladatel-a-ceo-ackee-janhromadko

Foto: Jan Hromádko / Ackee

Martin Půlpitel, spoluzakladatel a CEO Ackee

Česká vývojářská agentura Ackee v roce 2020 udělala několik úspěšných projektů a naskočila na vlnu digitalizace ve firmách, a tak vyrostla v obratu až na 100 milionů korun.

***

Český startup Rossum učí počítače číst a po velké investici o něm nebylo slyšet. Za rok 2020 ale hlásí trojnásobný růst

rossum-founders

Foto: Rossum

Spoluzakladatelé startupu Rossum Petr Baudiš, Tomáš Gogár a Tomáš Tunys

O českém startupu Rossum nebylo od jeho velké investice příliš slyšet, to ale neznamená špatné zprávy. Loni trojnásobně vyrostl, tempo chce udržet i letos a dál má velké plány.

***

Od dealerství až na rapový trůn. Netflix v novém dokumentu zmapuje příběh legendárního The Notorious B.I.G.

biggie

Foto: George DuBose/Netflix

The Notorious B.I.G. aka Biggie

The Notorious B.I.G. se dožil pouhých 24 let, ale za tu dobu stihl položit základ pravého pouličního rapu. Netflix teď o legendárním umělci uvede dokument, který jeho příběh přiblíží.

***

Měla to být zbraň proti Nike, ale selhala. Adidas se zbavuje značky Reebok, jejíž osud je nyní ve hvězdách

reebok

Foto: Reebok

Legendární model tenisek od Reeboku pod označením Club C

Patnáct let ji měl pod svými křídly a teď se s ní kvůli špatným výsledkům loučí. Adidas se zbavuje slavné značky Reebok, se kterou chtěl zatopit konkurenčnímu Nike, což nakonec nevyšlo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym