Slovák Rasty Turek hlásí obří investici pro svůj americký startup Pex. Od Tencentu a spol. nabírá 1,2 miliardy korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

rastyturekInsider

Foto: Pex

Zakladatel a šéf startupu Pex Rastislav Turek

0Zobrazit komentáře

Jsou v tom Slováci, Češi, Američané i Číňané a celé je to pořádně velké. Rastislav Turek, jemuž se neřekne jinak než Rasty, hlásí obří investici, kterou se mu podařilo zajistit pro jeho startup Pex. Velcí investoři v čele s Tencentem do něj posílají 57 milionů dolarů, což je v přepočtu 1,2 miliardy korun. Na tuzemské poměry zkrátka suma nevídaná, byť Pex je především americký.

Slovenský podnikatel buduje Pex již osmým rokem. Prozatím nabral jen jednu investici, v rámci seedového kola v roce 2017 získal od investorů 7 milionů dolarů (tehdy 154 milionů korun). Nyní to je více než sedminásobek, což potvrzuje velké ambice losangelské firmy, která vyvíjí software pro ochranu autorského obsahu tvůrců na internetu.

Přestože teď investoři ukázali, že vizi Rastyho Turka věří a jsou na ni ochotni vsadit mnoho peněz, samotný zakladatel Pexu zůstává při zemi. Trh, na kterém působí, se totiž aktuálně zásadně proměňuje, načež svůj produkt překopali i v Pexu, a tak se teprve ukáže, jak dobře to celé bude fungovat. Vykročeno ale má Turek se svými kolegy solidně a cílem je, aby mělo ideálně každé dílo na internetu uznání, jaké mu patří.

„Když jsme se začali před třemi roky bavit s investory, tak nám všichni říkali, že neví, jak se vlastně trh vyvine a jestli to bude celé fungovat. Osmnáct měsíců nás všichni odmítali a my měli relativně velký problém sehnat jakékoliv peníze. Pak se to úplně brutálně otočilo a my jsme prakticky ze dne na den začali být bombardováni nabídkami ze všech stran,“ popisuje pro CzechCrunch Rasty Turek.

Tolik peněz nechceme

Pro jeho samotný startup se prý tolik nezměnilo. Investoři však patrně pochopili, kam se trh s digitální autorskými právy posouvá a že právě myšlenka pětatřicetiletého Slováka, který dlouhodobě žije za mořem, může být případným jackpotem. Letos totiž v jednotlivých členských státech naplno vstoupí v platnost evropská směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu.

Konkrétně její článek 17 fakticky přenáší odpovědnost za porušení autorských práv od uživatelů směrem k platformám pro sdílení obsahu, které si tak budou muset ověřovat, zda náhodou právě nahrávaný obsah neporušuje nějaká práva. A na to je připraven propracovaný software Pexu, který se dosud zaměřoval hlavně na hledání autorské tvorby napříč internetem a teď chce změnit, jak funguje na internetu licencování.

pex

Foto: Pex

Část týmu startupu Pex v Los Angeles

„Fungujeme v tomto oboru jako například Visa, tedy jako prostředník mezi online platformami, majiteli práv a tvůrci obsahu. Dnes se musí vše dohadovat napřímo a manuálně. V našem systému okamžitě po nahrání videa zjistíme, o jaký jde obsah, jaká jsou na něj práva a za jakých podmínek ho může autor využít,“ popisuje Turek fungování služby zvané Attribution Engine.

Právě zmíněná směrnice o autorském právu by měla být letos v červnu transponována do právních řádů jednotlivých členských států, a tak budou muset platformy začít řešit, jaký obsah na ně uživatelé nahrávají. Například YouTube má své řešení v podobě Content ID, které právě autorská práva řeší, ale Pex tyto možnosti nabídne všem dalším platformám, kterých jsou jen po Evropě stovky.

Teď Rasty Turek na svou misi nabírá investici ve výši 57 milionů dolarů, a přestože minimálně tuzemskou optikou jde o velké peníze, před Pexem ležel na stole ještě mnohem větší balík peněz. „My jsme původně chtěli jen 10 milionů dolarů, ale najednou se začali objevovat investoři, kteří říkali, že 10 milionů je nesmyslně málo, že kvůli tomu ani nevstanou z postele,“ směje se Turek.

„Začali nám nabízet dvacet, třicet, čtyřicet milionů, až jsme skončili na téměř 300 milionech dolarů. My jsme jim ale říkali, že to nepotřebujeme a nedává to pro nás žádný smysl,“ usmívá se nad paradoxní situací Turek, který musel investory přesvědčovat, aby mu dali co nejméně peněz. Jedním z důvodů takové mánie, která se kolem Pexu strhla, byl hlavní investor.

Čínský Tencent je nejen v investorském světě těžká váha, a když začal kroužit kolem Pexu, začala narůstat i čísla. „Tencent je obří firma, která běžně nedělá seedová kola nebo Series A. Chtějí buď velký výsledek, nebo nic, a tak investují obrovské částky. Byli jsme tak jedna z mála firem, která si u Tencentu vybrala nejnižší možnou investici i související valuaci,“ popisuje zajímavou zkušenost Rasty Turek.

Vedle stávajících investorů se do nového kola zapojili mimo Tencentu také Tencent Music Entertainment, CueBall Group, NexGen Ventures Partners, Amaranthine a několik dalších hráčů. A jak Turek znovu s úsměvem dodává, 57 milionů dolarů bylo skutečně nejméně, na kolik se dokázali všichni domluvit. „Pokud bychom potřebovali další peníze, mají je pro nás připravené, stačí prý říct,“ dodává.

Jednorožec, co tě zažene do kouta

Slovenský zakladatel měl pro odmítnutí několikanásobně většího balíku peněz dva hlavní důvody. Jednak by došlo k ještě většímu rozředění podílů a druhým problémem by byla příliš vysoká valuace. Rasty Turek přiznává, že kdyby byla investice větší, už se klidně mohlo mluvit o Pexu jako o dalším jednorožci, ale pro firmu by prý hodnota přesahující miliardu dolarů zároveň znamenala značné riziko.

„Naše aktuální valuace je v řádech stovek milionů dolarů. Jednorožec ještě nejsme, ale nejsme mu zas tak daleko. Aktuálně je to suma, za kterou bych byl v případě potřeby či nějakých problémů ještě schopen celou firmu prodat, zájemci tu jsou. Pokud by se ale teď z firmy stal jednorožec, který ale zároveň nemá alespoň stomilionový obrat, mohla by být neprodejná. Zbytečně bychom se tím mohli zahnat do kouta,“ přemítá Turek.

Ne že by snad své vizi nevěřil, ale nechtěl jít do zbytečného risku, že by firmu díky obří investici zbytečně nafoukl, aby třeba za pár let zjistil, že celý trh se nevyvinul tak, jak se nyní očekává. „Jelikož se celý trh mění přímo pod našima nohama, ještě si nejsme úplně jistí, že budeme v tom, co děláme, úspěšní. Máme indikace a prvotní úspěch, ale je to pro nás nový byznys,“ říká.

turek

Foto: Pex

Zakladatel a šéf startupu Pex Rastislav Turek

Tím novým byznysem je zmíněný Attribution Engine, na něhož se začal Pex v posledních letech naplno soustředit a do kterého by mu měli od léta začít nastupovat první klienti a platformy. Celý byznys je však do značné míry ovlivňován směrnicemi a zákony, takže pomyslný chleba se teprve bude lámat. Je nicméně jasné, že nástroje na ověřování autorských práv budou potřeba, a Pex bude připraven.

Nová investice teď celému týmu dodává dostatečný komfort, aby se v následujících letech mohl soustředit právě na vývoj Attribution Enginu a nemusel tolik řešit další záležitosti. Dosud do firmy přitékaly ročně desítky milionů dolarů a Pex byl díky nástrojům na vyhledávání autorského obsahu napříč internetem několik let v černých číslech. Loni se to však se otočením produktu změnilo.

„Tencent dokáže zařídit prakticky cokoliv.“

Teď má tak před sebou americký startup další výzvu, v němž mu pomůže i čínský Tencent. Ten měl prý o investici do Pexu eminentní zájem, protože mu skvěle zapadá do portfolia. Před pár týdny totiž vstoupila na hongkongskou burzu aplikace Kuaishou, která je druhým TikTokem, a hned se objevila celá řada žalob za porušování autorských práv. Pex tak může Tencentu a dalším akcionářům vytrhnout trn z paty.

„Tencent má investice v tolika firmách a má takový network a jméno, že dokáže zařídit prakticky cokoliv. Když ostatní investoři zjistili, že máme na palubě Tencent, okamžitě psali, že kdybychom dělali jakékoliv další kolo, připojí se prakticky okamžitě bez ohledu na výsledky firmy. Tak silný Tencent je,“ popisuje Turek s tím, že zároveň nikdy nezažil tak důkladné due dilligence, které ze strany čínského investora trvalo téměř 11 měsíců.

Byl to právě Tencent, který minulý týden shodou okolností investoval do českého herního studia Bohemia Interactive, přičemž se v tomto ohledu řešily i možné negativní dopady, když přiberete investora z Číny. Rasty Turek v tom problém nevidí, ale uznává, že v Číně musí s Pexem našlapovat s rozmyslem. „Rozhodně nemáme zájem dělat nic s čínskou vládou, oni mají jakékoliv filtrační technologie velmi rádi, takže musí být opatrní,“ říká.

matejcek-bagind

Přečtěte si takéZ Indie do Ekvádoru. Lukáš Matějček má s batohy Bagind velké plányLukáš Matějček uspěl s batohy z Indie. Pro svou značku Bagind teď hledá nové kůže v Ekvádoru a má velké plány

Při jednáních se samotným Tencentem ale prý nikdy řeč na spolupráci s čínskou vládou či nějaké tamní regulace nepřišla a investoři nechávají Pexu volné ruce. Na produktu, který může zásadně ovlivnit licencování obsahu na internetu do následujících let, dnes pracuje přes sto lidí, kteří jsou rozesetí po celém světě.

Před dvěma lety sice začal Pex budovat velkou pobočku v Praze, ale pandemie kanceláře uzavřela a firma se už do nich zřejmě nevrátí. „Pracujeme teď kompletně na dálku. Najali jsme sice původně dost lidí v Česku, ale můžou teď být kdekoliv. Máme unifikované platby podle kontinentů, takže mají stejné peníze, ať dělají například kdekoliv v Evropě,“ dodává Turek.

Právě samotní zaměstnanci dnes mají ve firmě největší podíl, další část drží samotný zakladatel a investoři jsou zatím v menšině. I dle toho, jak probíhaly současné investiční námluvy, je však možné, že o investicích do Pexu neslyšíme naposledy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym