Proslulý ostravský mrakodrap dostane nový život. Návrh studia architektky Evy Jiřičné ukazuje obytný dům plný zahrad

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

ostrava-jiricna1

Foto: AI Design

Pohled na část nového mrakodrapu v Ostravě

0Zobrazit komentáře

V 60. letech vznikl v Ostravě 68 metrů vysoký mrakodrap, který dodnes platí za jednu z dominant města. Naneštěstí je kvůli špatnému stavu už sedm let prázdný, nyní ale dostala jasné kontury jeho budoucnost. Ze zastaralé budovy se díky návrhu studia architektů Evy Jiřičné a Petra Vágnera má stát velice zajímavý obytný dům plný zahrad po obvodu.

Ostrava je město s výraznou a dlouhou historií těžkého průmyslu, což se promítá do jejího panoramatu. Ačkoliv se za tyto vlastnosti rozhodně nestydí a například ocelové město Dolní oblast Vítkovice se stalo jedním z jeho kulturních center, je tam i velký prostor pro modernizaci. Centrum města nedaleko Nové radnice je ideální příležitost, jak do Ostravy současné architektonické prvky vnést.

Momentální podoba dvaadvacetipatrové stavby v Ostrčilově ulici má k tomu daleko. Betonový objekt s malými okny a hnědým obložením má plášť obsahující azbest, jeho konstrukce má statické poruchy a nesplňuje ani protipožární bezpečnostní standardy. Už od roku 2013 se proto město potýká s nelehkou otázkou, co s mrakodrapem udělat.

ostrava-jiricna3

Foto: AI Design

Návrh studio AI Design počítá s prostornými balkóny ve všech patrech

Pro vedení Ostravy přesto existuje silná motivace výraznou část jejího panoramatu v nějaké formě zachovat. „Výškový dům v Ostrčilově ulici rozhodně patří ke známým architektonickým dominantám Ostravy a vzdávat se dominant není cesta, kterou bychom volili. Rozhodli jsme se proto zadat zpracování návrhu rekonstrukce objektu studiu proslulé architektky Evy Jiřičné,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura. Jiřičná má ostatně i Řád britského impéria za design.

Vzhledem k existujícím posudkům stavu mrakodrapu nejdříve nebylo vůbec jasné, jaké možnosti se architektům nabídnou. „Do projektu jsme šli s očekáváním, zdali vůbec najdeme cestu, jak budovu rekonstruovat a přitom do ní dostat smysluplné funkce,“ poznamenal Macura. První kroky se tedy obrátily k detailní analýze už zmíněné statiky budovy, požární bezpečnosti a podobně.

Ukázalo se, že zásahy budou muset být skutečně velké, ale zároveň představují příležitost být kreativní. Z mrakodrapu je nutné odstranit azbestové panely a postupně ho odstrojit až na skelet. Pak bude možné vytvořit nové schodiště a výtahy splňující všechny bezpečnostní normy. Tím vznikne i prostor pro přidání dalšího patra, kde může být kavárna s terasou a vyhlídkou na město.

Primárním cílem právě představeného návrhu AI Design je zachovat původní účel budovy, ale převést jeho zpracování do současné podoby se zajímavou přidanou hodnotou. „Naším úkolem bylo studovat potenciál existujícího bloku jako pokračování původní ideje – bydlení ve výškových budovách s ohledem na dnešní požadavky na kvalitu, existující regulace, ekologii a životní prostředí,“ dodává Macura.

ostrava-jiricna4

Foto: AI Design

Nízká patra nového mrakodrapu v Ostravě provzdušní velká okna

Právě ekologie je přitom jedním z důvodů, proč mrakodrap rekonstruovat, nikoliv zbourat a nahradit něčím jiným. Ačkoliv by druhá možnost mohla být jednodušší, určitě by byla energeticky mnohem náročnější. Koncept udržitelné architektury se nesmí aplikovat pouze u nových staveb. „Udržitelnost nejsou jen zelené střechy, je to také využití energie a materiálů budovy, která vznikla před desítkami let,“ dodává investiční náměstkyně primátora Ostravy Zuzana Bajgarová.

Ačkoliv stále probíhají analýzy současného stavu třetí nejvyšší stavby ve městě, je už poměrně jisté, že její rekonstrukce proběhne. Výsledná forma by měla nabídnout 76 nově navržených bytů různých velikostí od 1+kk až po exkluzivní mezonetové byty ve vyšších patrech. Vizuálně se budova promění výrazně – od velkých oken po celé výšce až po rozměrné balkóny s množstvím prostoru pro zeleň.

micka

Přečtěte si takéO osudu Pietro Filipi se musí rozhodnout tento týden, říká Michal Mička. Módní značce došly peníze a hledá investoraO osudu Pietro Filipi se musí rozhodnout tento týden, říká Michal Mička. Módní značce došly peníze a hledá investora

Na přelomu ledna a února proběhla diskuze s odborníky, kteří rekonstrukci z většiny schválili. Prostor dostává i široká veřejnost, přičemž relevantní poznámky město i architekti zohlední při vytváření další projektové dokumentace. Začít s pracemi by se mohlo v roce 2023 s předpokládanou cenou 390 milionů korun se zahrnutím nového parkovacího domu s kapacitou do 170 míst. Důležité přitom má být zapojení také soukromého investora.

Přestavba mrakodrapu je jen jedním z několika ambiciózních architektonických projektů, které se v Ostravě připravují. V okolí nákupního centra Nová Karolina má vzniknout mrakodrap Ostrava Tower dosahující výšky až 238 metrů. Zajímavou novou podobu pak za 1,5 miliardy korun dostane i koncertní hala plánovaná kolem stávajícího Domu kultury.

ostrava-jiricna5

Foto: AI Design

23 pater s vyhlídkovou kavárnou nahoře

ostrava-jiricna2

Foto: AI Design

Nová podoba ostravského mrakodrapu

Diskuze (0)

Novinka

Anonym