Obří firemní nákupy bitcoinů. Jack Dorsey a jeho Square nakoupili za 170 milionů dolarů, MicroStrategy za miliardu

Filip HouskaFilip Houska

dorsey-bitcoin

Foto: Ryan Lash/TED/CC

Šéf společností Twitter a Square bitcoinu silně věří

0Zobrazit komentáře

Elon Musk zdaleka není jediným podnikatelem, který kryptoměnám a především bitcoinu silně věří. Jen pár týdnů poté, co jeho Tesla nakoupila nejpopulárnější digitální měnu na světě za 1,5 miliardy dolarů, díky čemuž její cena vystřelila vzhůru, se znovu objevuje Jack Dorsey, který přes svou společnost Square sjednává další velký nákup. A přidává se opět také softwarový gigant MicroStrategy.

Platební startup Square při ohlašování výsledků hospodaření za poslední čtvrtletí, během kterého zaznamenal příjmy 3,16 miliardy dolarů s hrubým ziskem 804 milionů dolarů, oznámil, že nakoupil bitcoin v hodnotě 170 milionů dolarů. V přepočtu na české koruny jde zhruba o 3,6 miliardy.

„Square věří, že jsou kryptoměny nástrojem ekonomického zmocnění a umožňují jednotlivcům se podílet na globálním monetárním systému k tomu, aby si zajistili svou vlastní finanční budoucnost,“ zní z tiskové zprávy firmy, kterou Jack Dorsey spoluzaložil v roce 2010 s cílem zjednodušovat platební metody.

V momentě, kdy Square bitcoin nakupoval, se hodnota za jeden kus pohybovala okolo hranice 51 200 dolarů, přičemž dohromady do svého portfolia přidal přesně 3 318 bitcoinů. Takto velkým nákupem ostatně i trochu vyrovnal poměrně velké výkyvy, se kterými se slavná kryptoměna poslední dny potýkala. Aktuálně se jeden bitcoin obchoduje za zhruba 50 tisíc dolarů, ale ještě před pár dny byl na historických maximech přes 57 tisíc dolarů.

square2

Foto: Square

Startup Square nabízí platební produkty pro obchodníky

Pro Square přitom nejde o první nákup bitcoinů, který za poslední měsíce sjednal. V říjnu minulého roku nakoupil bitcoiny v hodnotě 50 milionů dolarů, kdy se cena za jeden kus pohybovala něco přes 10 tisíc dolarů, a pokud je firma Jacka Dorseyho dál drží, slušně je zhodnotila. Přestože nyní nakupovala za mnohem dráž, přikoupila bitcoinů více než trojnásobek.

Do bitcoinové mánie se v dohledné době dost možná přidá i Twitter, další společnost Jacka Dorseyho, které ji zároveň taktéž vede z pozice CEO. I Twitter hledá způsoby pro diverzifikaci svého portfolia a jak zmínil technický šéf Twitteru Ned Segal pro CNBC, promýšlí, jak by se v bitcoinech dalo platit i zaměstnancům. To by ostatně rád zavedl i třeba starosta Miami, který by chtěl, aby se v bitcoinech daly platit mzdy a daně.

MicroStrategy do bitcoinu nepřestává šlapat

Vedle Tesly a startupu Square je v souvislosti s nákupy kryptoměn v posledních měsících slyšet také o americké softwarové společnosti MicroStrategy, která na populární digitální měnu taktéž sází nemalé finanční prostředky. Nově nakoupila kryptoměnové prostředky v hodnotě přesahující jednu miliardu dolarů za průměrnou cenu 52 765 dolarů za kus.

Podle serveru CNBC měla dohromady za bitcoin utratit už téměř 2,2 miliardy dolarů a podle aktuálního kurzu, který je však silně volatilní, drží MicroStrategy bitcoiny v hodnotě až 4,5 miliardy dolarů. Patří tak mezi jedny z největších držitelů této kryptoměny.

Bitcoin se aktuálně drží těsně nad hranicí 50 tisíc dolarů za jednotku, což je téměř 1,1 milionu korun. V posledních dnech se ale jeho hodnota silně propadla, a to dokonce až na úroveň 46 tisíc dolarů, nyní se ale opět šplhá vzhůru. Propad zažila i další velmi oblíbená krypoměna ether, která se v úterý propadla o zhruba 22 procent. Na podobné propady i rychlé růsty je již ale kryptoměnový trh zvyklý.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym