Obrat 15 milionů i plány na rozvoj v Evropě. Studio Qusion loni dokázalo, že vize mladých podnikatelů platí

Iva BrejlováIva Brejlová

qusion

Foto: Qusion

Zakladatelé studia Qusion Ondřej Kopecký a Jiří Diblík

0Zobrazit komentáře

Digitální studio Qusion má za sebou úspěšný rok, během kterého rostlo o 25 % a dosáhlo obratu ve výši 15 milionů korun. Tyto výsledky tak podpořily jeho velmi mladé zakladatele, Jiřího Diblíka a Ondřeje Kopeckého, v tom, že umí správně spojit digitální svět s potřebami firem. A jejich představu, že tento projekt nebudou jen tak opouštět. Před založením Qusionu toho totiž stihli opravdu hodně, přestože jim bylo teprve loni dvaadvacet.

O svém pohledu na digitalizaci přesvědčili nejen velké společnosti, ale i investiční skupinu Miton. Její investice do vlajkové lodi firmy, aplikace mentálního zdraví VOS.health, dostala Qusion na mapu startupů. Do nástroje, který za pomoci umělé inteligence pomáhá lidem se sebereflexí a udržením si dobrého mentálního zdraví, poslal Miton pět milionů korun. A právě oblast „healthtech“ je pro Qusion pro letošní rok vedle fintechu a IoT klíčová.

Podle Qusionu je digitalizace, kterou jeho odvětví přináší, potřeba. Zakladatelé ve velkém rozhovoru pro CzechCrunch popsali, že se vidí jako první generace, jež skutečně v digitálním prostředí vyrostla a současně s ním i srostla. „Byli jsme schopni v 19 letech chodit do korporátů a dokázat, že náš pohled je jiný a stojí za to,“ řekl Kopecký.

V té době jejich vrstevníci začínali se studii, aby získali titul bakaláře, oni už však měli za sebou spuštění několika aplikací. Většinu buď nechali žít vlastním životem, úplně opustili, ale třeba i prodali – to když Diblík přišel v 17 letech s aplikací Presentlist na správu vánočních dárků.

qusion-september-114

Foto: Qusion

Jiří Diblík a Ondřej Kopecký, zakladatelé Qusion

Aplikace a digitální řešení teď připravují pro velké klienty, mezi které patří třeba Mindpax, Nestlé, Innogy nebo třeba zlínské obuvnictví Vasky. Od léta, kdy jsme jejich byznys probírali, pak přibyla například Patria Finance. „Otevřela se nám spousta nových zajímavých příležitostí,“ říká o loňském roce Diblík. „Zapojili jsme se do inovací ve společnostech jako Bitstock, Airbank či ČSOB,“ vypočítává další z významných klientů.

Mluví ale i o dalších vlastních produktech. Ty chce Qusion zvládnout bez větších vnějších investic a se současným týmem. „Rok 2020 nás prověřil a ukázal, že máme opravdu silný tým, který dokáže přinášet inovace a makat na 120 % i v těžkých podmínkách,“ věří Adam Peterka, provozní ředitel Qusionu. Studio také registruje víc poptávek po digitalizaci a automatizaci.

Kromě toho se hodlá soustředit na svou přítomnost v Evropě. Ostatně právě proto, aby Qusion měl do světa dveře otevřené, má sídlo v Praze i Curychu, kde pracuje pro další startupy. Do toho může dobře zapadat i Qusion Electronics (QLE), tedy hardwarová a inženýrská sekce, o kterou se digitální studio v loňském roce rozšířilo.

Oba zakladatelé se tak vracejí ke kořenům, protože začínali právě s robotikou a hardwarem. Krok dlouho plánovali, protože prý chtějí budovat ekosystém chytrých zařízení, které mají při propojení se softwarovými platformami o dost větší přidanou hodnotu. QLE se momentálně specializuje na vývoj spotřební elektroniky typu wearables, kamer nebo chytrých sekaček a výrobní elektroniky, jako jsou linky, stroje a robotizace.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym