Nový trailer Ligy spravedlnosti ukazuje i Jokera. Čtyřhodinový film Zacka Snydera dorazí na HBO GO

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

hbo-justice-league-zack-snyder-1

Reprofoto: HBO Max/YouTube

Nový režisérský sestřih Ligy spravedlnosti má téměř čtyři hodiny

0Zobrazit komentáře

HBO Max je mezi hlavními streamovacími službami tou nejméně diskutovanou, určitě ale ne proto, že by neměla co nabídnout. Je totiž ideální platformou, kde může vyjít i megalomanská čtyřhodinová verze Ligy spravedlnosti od Zacka Snydera. Ta se na ní objeví v březnu, kdy dorazí i do zemí střední Evropy s dostupným HBO GO, tedy včetně Česka a Slovenska. Naši východní sousedé se navíc na pořady nově mohou dívat se slovenskými titulky či dabingem.

Evropská odnož prémiové televize se k tomu rozhodla, protože na Slovensku už déle narůstá zájem o její původní i licencovanou tvorbu. Jak by také ne. I když HBO z hlediska počtů globálních předplatitelů válcuje Netflix nebo Disney+, jeho kurátorský přístup dbající na kvalitu, ne jen objem knihovny, nemá problém si dlouhodobě držet pozornost diváků.

Ti si nyní mohou osvědčené hity jako Hra o trůny, Černobyl, Sedmilhářky, Euforie nebo také Jeho temné esence pustit se slovenskými titulky. HBO Europe se pak pro nejpopulárnější část nabídky rozhodlo připojit i lokalizovaný dabing. Jeho kvalitu má zajistit spolupráce se studiem Sunrise a umělci Zdenou Studénkovou, Dianou Mórovou, Jurajem Kemkem, Martinem Mňahončákem a mnoha dalšími.

hbo-justice-league-zack-snyder-3

Reprofoto: HBO Max/YouTube

Liga spravedlnosti Zacka Snydera

Nejvíce se ovšem diváci budou těšit nejspíš na nový sestřih Ligy spravedlnosti. Zack Snyder v něm tak trochu jako auteur hollywoodského mainstreamu naplňuje svou původní vizi z roku 2016. Tehdy se kvůli tragické smrti v rodině od projektu ve fázi postprodukce vzdálil, načež nastoupil Joss Whedon s výrazně odlišným pojetím. Výsledkem byl podivný mišmaš stylů, který neuspokojil snad vůbec nikoho.

Netrvalo proto dlouho a vznikla snaha přesvědčit studio, aby Snyderovi umožnilo se k projektu vrátit a přetvořit ho tak, jak zamýšlel. Nějakou dobu šlo spíše o mem než o seriózní možnost, Warner Bros. se ale v bezprecedentním kroku přeci jen rozhodlo žádosti fanoušků naplnit. Nová Liga spravedlnosti je totiž mnohem více než jen alternativní režisérský sestřih. Podle všeho by mělo jít o naprosto jiný film.

Výrazně jiné ladění je zjevné už ze srovnání upoutávky z roku 2017 a té, která právě vyšla. Starší trailer, stejně jako následný snímek, který šel do kin, obsahuje mnohé typické prvky přístupu Josse Whedona. Režisér, který Ligu převzal po Snyderovi, je díky Firefly nebo prvním Avengers známý spíše odlehčenější atmosférou, kdy je primární diváka především dobře pobavit. Tím se pak řídí ostatní aspekty.

Ačkoliv je to zcela legitimní a v mnoha případech úspěšný režijní styl, vize Zacka Snydera je mu dosti vzdálená. Jakkoliv to může být někdy překážkou pro diváckost, Snyderovy dva DCU filmy jsou velice vážné. Například hlavní dějovou linii Muže z oceli vedle utkání se s meziplanetárními zloduchy vedlo Supermanovo hledání svých kořenů a vypořádávání se s tím, že pro lidi je v zásadě bohem.

Reakci lidstva na takový objev, například u Marvelu nepovažovaný za nic moc zvláštního, pak zkoumá Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti. Snyderovy ambice někdy překračují jeho schopnosti i schopnosti scenáristů, kteří s ním pracují, nelze mu však upřít schopnost budovat atmosféru velkolepé osudovosti, která překračuje pouhé digitální bitky.

Ve stejném duchu se nese i nový trailer na rovnou čtyřhodinovou Ligu spravedlnosti Zacka Snydera. Ta na jednu stranu obsahuje mnoho dříve neviděných záběrů z dějových linií, které starší kinoverze vypustila, na stranu druhou i známé výjevy působí zcela jinak. Například zloduch Steppenwolf vyměnil vcelku konvenční brnění za stříbrnou zbroj poskládanou jakoby z milionů jehel. Na konci traileru se pak dokonce objeví Jared Leto jako Joker, jak jsme ho dosud neviděli.

Zatím nevíme, kolik času postava působící seriózněji než v Sebevražedném oddílu stráví na obrazovce, pro děj filmu by ale měl mít důležitou roli spojenou přímo s hlavními zápornými postavami. Scény s ním i několika dalšími herci Snyder dotáčel ještě koncem roku 2020. Rozpočet pro dokončení režisérovy čtyřhodinové verze celkové náklady na projekt navýšil asi o dalších 70 milionů dolarů. V USA i ve střední Evropě ji půjde zhlédnout exkluzivně na HBO od 18. března.

hbo-justice-league-zack-snyder-joker

Reprofoto: HBO Max/YouTube

Ve Snyderově Lize spravedlnosti se objeví i Jared Leto jako Joker

Ještě než ale na HBO dorazí jedna z hlavních filmových událostí letošního roku, se tam na konci února objeví dokument o Woodym Allenovi, přesněji o už dekády se táhnoucí kauze údajného sexuální zneužití. Slavný americký režisér měl v roce 1992 zneužít sedmiletou dceru své tehdejší přítelkyně, herečky Mii Farrowové. Sám Allen všechna obvinění vždy popíral a označuje je za nesmyslný výplod psychicky nemocné ženy.

Přestože byl Allen u soudů několikrát zproštěn viny a podle mnoha právních expertů i psychologů se ničeho špatného nedopustil, rodina Mii Farrowové a část veřejnosti ho stále považuje za predátora. Nový čtyřdílný dokument HBO nedávno představený v traileru se ke kauze vrátí přes archivní i nové rozhovory, především ze strany podporující Miino přesvědčení. Ať už ale tvůrci dokumentu k látce přistoupili jakkoliv, ve výsledku nejspíš půjde o velmi kontroverzní počin.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym