Návrat do socialistické Prahy inspirovaný Quakem. Ve hře Hrot bojujete za vlast ve spárech tvrdého komunismu

Filip HouskaFilip Houska

hrot-1

Foto: Spytihněv

Hrot, herní návrat do socialistické Prahy

0Zobrazit komentáře

Připomenout si Československo 80. let minulého století můžete různými způsoby. Dokonce se v něm můžete i virtuálně ocitnout, a to třeba přes novou hru s názvem Hrot, která je silným retro výletem do útrob socialistické Prahy, kde narazíte na houf ruských nepřátel v plynových maskách, zmutované krysy i typické komunistické odkazy.

Jak už z úvodní fotky článku můžete vidět, žádnou pokročilou grafikou Hrot rozhodně nedisponuje. Právě naopak. Novinka, za kterou stojí jen jeden vývojář pod pseudonymem Spytihněv, se inspiruje kultovními střílečkami typu Quake nebo Wolfenstein 3D, jež definovaly gamingový svět v 90. letech. Dokonce má podobný font uživatelského rozhraní.

Hráčům tak Hrot hned z první slibuje návrat ke kořenům legendárních first-person shooter (FPS) zážitkům. Nejde ovšem o jediný takový návrat do minulosti. Nová střílečka se totiž odehrává v roce 1986, kdy bylo Československo ovládáno komunistickým režimem. Vaším úkolem je se s touto dobou tvrdě vypořádat.

hrot-2

Foto: Spytihněv

Hrot vás vrátí do útrob socialistické Prahy

Začnete v úkrytu civilní ochrany, nacházející se hluboko pod stanicí metra Kosmonautů (dnešní Háje). A protože má být Hrot i trochu vtipnou vzpomínkou na tyto časy, jako hrdý nositel odznaku branné připravenosti musíte nasadit nefunkční plynovou masku, nabít pistoli a vyrazit bránit mír a socialistickou vlast před narušiteli.

Alespoň takto to popisuje Spytihněv, který vás dostane do pixelovitého prostředí v oblasti metra, kde na vás budou čekat nejen nelítostní Rusové v plynovkách, ale také agresivní krysy. Spolu s tím se dostanete i do obchodního domu Luna, k památníku na Vítkově, do prostorů čističky odpadních vod u Vltavy nebo na Vyšehrad.

Právě z nostalgických odkazů Hrot silně těží, čehož je důkazem i to, že budete mít k dispozici zbraně v podobě srpu a kladiva nebo přísně tajné experimentální sovětské zbraně na baterky (například vypouštěč kulového blesku). A pokud potřebujete lékárničku, nahradíte ji plnotučným mlékem z plastových pytlíků. To pamětníkům může být také velmi povědomé.

Nová hra je zatím dostupná v rámci předběžného přístupu s jednou epizodou, která obsahuje osm epizod zasazených do ikonických míst, jako je pražský Palác kultury a blízká stanice metra Vyšehrad. Stahovat ji můžete ze Steamu (pouze na Windows) za cenu 17 eur, respektive zhruba 430 korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym