Konec neřešitelných sousedských debat. Projekt Sousedé.cz pro jednodušší správu využívají tisícovky bytů

Iva BrejlováIva Brejlová

sousedeStory

Foto: Sousedé.cz

Tomáš Holomoucký a Tomáš Síkora, hlavní hybatelé projektu Sousedé.cz

0Zobrazit komentáře

V Česku je přes 1,5 milionu bytů patřících do nějakého ze společenství vlastníků jednotek a skoro 65 tisíc těchto společenství. A kdykoliv potřebují vlastníci těchto bytů něco rozhodnout, schází se na chodbách, v kočárkárnách nebo si k tomu pronajímají třeba salónky restaurací. Tuzemský projekt Sousedé.cz to však chce změnit a zmodernizovat.

Pokud vlastníci bytů komunikují moderně, je to nejspíš e-mailem. Dohodnout se tak na výměně žárovek i finančním plánu pro příští roky může být stejně složité a zdlouhavé. Sousedé.cz ale věří, že správu společenství vlastníků jednotek zvládne přivést do 21. století.

„Snažíme se propojit komunikaci mezi majiteli bytů, výborem a správcem domu a udělat ji co nejjednodušší a kdykoli dosažitelnou. Tím se z pasivního seznamu vlastníků stává aktivní komunita lépe spravující svůj majetek,“ představuje si Tomáš Holomoucký, jeden ze spolumajitelů projektu.

Cílem je přenést veškerou více i méně vděčnou správu bytů do online prostředí. Jasno má být všem bez hledání nástěnek v domě nebo náhodné komunikace s tím, koho zrovna člověk potká na chodbě: bourání, opravy i aktuální problémy se objeví na webu, případně na telefonu v aplikaci.

tomas-holomoucky-sousede

Foto: Sousedé.cz

Tomáš Holomoucký, spolumajitel Sousedé.cz

Mohou se tam přestěhovat nástěnky, kalendáře, sdílení, dokumenty i hlasování online. Portál slibuje, že „hlasování per rollam (korespondenčně nebo technicky – pozn. red.) vás konečně bude bavit“. Díky aplikaci je každá změna v domě pro majitele i členy výboru viditelná jako oznámení poté, co uslyší pípnutí telefonu.

A skrutátora máme?

Platforma Sousedé.cz má už třetí majitele, přičemž každý z nich mu přiřazoval trochu jiné zaměření. Aktuálně za něj vystupují podnikatelé Tomáš Síkora a Tomáš Holomoucký, kteří věří, že teprve teď se projekt opravdu rozšíří. Svou představu veřejně spustili před rokem.

Od té doby nasbírali 1 650 registrovaných domů, z nichž si přes dvě stovky za služby platí. Dohromady je to tedy 7 500 bytů, což má být dle zakladatelů teprve začátek. Původní služby portálu totiž byly zdarma, placenou službu začal projekt nabízet až v listopadu. Celkem cílí na pětinu trhu, což je asi 20 tisíc SVJ, které by pod správou Sousedé.cz mohlo být. K takovému číslu se chtějí dostat do pěti let.

Ostatně, schůze vlastníků jednotek jsou v Česku fenoménem, většinou spojeným s celkem negativními zážitky a mnoha absurdnostmi. Svůj důkaz o tom přineslo i nedávné televizní vysílání komedie Vlastníci Jiřího Hlavenky, její ocenění a rezonance, s jakou se odrazila u diváků. Představení schůze, na které se jen pár sousedů nedokáže shodnout vůbec na ničem, se většinou líbilo – ale našli se i lidé, kteří ji nebyli schopni dokoukat. Byla pro ně totiž příliš reálná.

Oba Tomášové tyto situace dobře znají. Sami jsou vlastníci nemovitostí a vyzkoušeli si i funkce ve výboru SVJ. „Jen svolat usnášeníschopné shromáždění členů a odhlasovat témata alespoň jednou ročně stojí mnoho úsilí,“ vzpomíná Síkora na svou někdejší roli předsedy. Netřeba zdůrazňovat, že období nouzového stavu a nemožnost scházet se během prezenčního hlasování problémy spojené s řízením nemovitostí ještě podtrhly.

Netypičtí startupisté

Síkora a Holomoucký se poznali během studií na vysoké škole, což je pro startupisty poměrně běžné prostředí. Jenže u nich to znamená skoro třicetiletou historii. Oběma je padesát. „Nejsme ve startupovém věku,“ shrnuje s úsměvem Síkora, který je dlouholetým podnikatelem a mimo jiné bývalým výkonným ředitelem České asociace pojišťoven.

Kromě dění v Sousedé.cz řídí společnost, která se zabývá softwarem pro distribuci finančních produktů. Holomoucký vedle „sousedského“ projektu ještě šéfuje české pobočce velké logistické firmy. Oba stáli ve vedení několika společností, vedli řadu zaměstnanců a projekt Sousedé.cz řídí spolu.

tomas-sikora-sousede

Foto: Sousedé.cz

Tomáš Síkora, spolumajitel Sousedé.cz

Oficiálně ho vlastní firma Mangrove Holdings, kterou kromě nich spravují další tři akcionáři. Ti však fungují spíše jako investiční partneři, jež pomáhají vytvářet kontakty a udávat technický směr. „Už jsem zažil mnoho startupů, kde peníze létají do černé díry. My řídíme projekt s realistickým pohledem, ale obklopujeme se lidmi, kteří mají startupový entusiasmus,“ věří Síkora.

Zřetelně chybějící digitalizace obstarávání nemovitostí Síkoru i Holomouckého fascinovala. Přesto, že se každý zabýval jinými obory, na toto téma spolu několikrát narazili. Když se v roce 2018 díky svým obchodním aktivitám Síkora dostal k informaci, že dřívější vlastník, Hypoteční banka, portál Sousedé.cz prodává, dlouho neváhali. „Již měl celkem slušnou základnu uživatelů, ale byl orientován spíše na tvorbu leadů pro hypotéky,“ dodává Holomoucký.

Ani Hypoteční banka portál nezaložila, ale o dva roky dříve ho koupila s již zavedenými uživateli. Tehdy jich bylo registrováno přes 20 tisíc, tisíce ho ale v průběhu času aktivně vůbec nevyužívali. Web sloužil hlavně ke komunikaci mezi správci nemovitostí a členy družstev či SVJ i mezi jednotlivými sousedy.

milan-polak-zoot2-min

Přečtěte si takéZoot jde znovu do zahraničí. Český módní e-shop otevírá tři nové země a věří, že tentokrát to zvládne lépeZoot jde znovu do zahraničí. Český módní e-shop otevírá tři nové země a věří, že tentokrát to zvládne lépe

Banka ho ale chtěla kvůli tomu, aby získávala kontakty pro možné obchody, které by jí přinášely peníze. Tedy třeba zmíněné leady pro hypotéky. Jenže nedařilo se podle představ a projekt prodělával. Tak si ho pořídila skupina investorů včetně Holomouckého a Síkory.

Tehdy byl v týmu ještě Jiří Hák, který aktuálně v projektu nefiguruje. Před rokem „čistili“ ty, kteří jej opravdu používají. Portál měl tehdy podle Síkory jen asi 350 aktivních SVJ a k nim další uživatele, kteří se ale sdružovali hlavně v různých zájmových skupinách.

Teď je těch, kteří opravdu SVJ v platformě řeší, asi 1 600. „To vše během roku, bez marketingové podpory nebo dalšího PR, tím jsme se ještě nezabývali. Přírůstky, které máme, jsou generované pasivně. Jakmile se o projektu bude vědět a začneme se na známost soustředit, budeme rychlejší,“ věří Síkora.

V pololetí kryjeme provoz

Cenu, za kterou projekt koupili, doteď vlastníci kvůli smlouvě prozradit nemůžou. Měl ale stát jednotky milionů korun. Jenže další miliony ročně projekt také spolyká. Aktuálně peníze naskakují hlavně za personální náklady na IT vývoj. „Na začátku loňska jsme platformu kompletně změnili. V pololetí chceme být na bodu zvratu. Věříme, že projekt v tu dobu bude krýt provozní náklady,“ plánuje si Síkora.

V tom má pomoci třeba skutečnost, že služba nejen oslovuje přímo SVJ, ale spolupracuje i s některými správci bytových domů. Podle Síkory je to výhodné i pro ně – velký IT partner (tedy Sousedé.cz) zvyšuje i jejich tržní pozici a snižuje náklady. „Zapojení většího počtu správců by mělo vést k zajímavému číslu. Tím by se nám na portál mohly dostávat nikoliv stovky domů, ale tisíce,“ dodává.

sousede-cz

Foto: Sousedé.cz

Platforma Sousedé.cz

A další počty přicházejí. Síkora říká, že platit měsíčně členství v Sousedé.cz, byť za každý byt, může být stále levnější než organizovat členské schůze, které můžou vyjít třeba kvůli potřebě pronajmout vhodné prostory i na tisíce. I kdyby šlo jen o započítání hlasování online. A jen tak mimochodem, svolat schůzi naživo navíc neznamená, že bude usnášeníschopná a nebude se tedy muset opakovat.

Přitom zakladatelé jsou si jisti, že u přenášení schůzí do online prostředí potenciál nekončí. Brzy bude přístupná digitální doručovací služba, která z potřeb družstva nebo společenství odstraňuje poštu. Místo doporučeného dopisu se cenná psaní můžou posílat přes portál, přitom bude jednoznačně vidět, že se informace k cíli dostala a že si ji daný člověk otevřel. „Jeden ze správců, se kterým máme pilotní spolupráci, ušetří jen na dokumentech 250 tisíc korun ročně,“ dodává Síkora.

Další funkcionality mají přibývat. Například služba interně nazvaná Anděl strážný pro předsedy bude sama hlídat povinnosti, které výbor musí plnit. Online by šlo ukazovat vyúčtování za energie a rozprostřít je třeba i do tak malých celků, jako je denní spotřeba.

Jednou má portál pracovat nejen v rámci SVJ či družstva, ale i jako jakési tržiště služeb, které každý byt či dům pro své fungování může využívat. Najít rychle někoho, kdo opraví kohoutek nebo pohlídá děti, nabírá novou hodnotu, když je to někdo z blízkého okolí, a ještě ho jako souseda občas potkávám. „Teď se ale soustředíme na nabírání uživatelů. Letošek ukáže, jak rosteme nahoru,“ věří Síkora.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym