Facebook v Austrálii odblokuje zprávy. Od vlády získal prostor k vyjednávání o tom, jak platit vydavatelům

Jiří SvobodaJiří Svoboda

zuck-australie

Foto: Anthony Quintano/CzechCrunch

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg bojuje s australskými médii

0Zobrazit komentáře

Facebook v průběhu minulého týdne de facto znemožnil, aby přes něj v Austrálii protékal jakýkoliv zpravodajský obsah. Vyvolal tím velké pozdvižení, avšak nyní hlásí, že se s tamní vládou dohodl a blokace bude v následujících dnech pozastavena.

Největší sociální síť světa bezprecedentním krokem reagovala na připravovaný australský zákon, který měl dát vydavatelům právo vyjednat si podmínky používání jejich obsahu. Facebook by tak za zpravodajství na své platformě byl nucen platit.

Obě strany proto zasedly k jednacímu stolu a v pondělí dospěly k prozatímní dohodě. Podle ní australská vláda vyčká a dá firmě Marka Zuckerberga ještě šanci se s jednotlivými vydavateli domluvit tak, aby Facebook nebyl automaticky podřízen zákonu, píše agentura Bloomberg.

„Po dalších diskuzích s australskou vládou jsme dospěli k dohodě, která nám umožní podporovat vydavatele, které si vybereme, včetně malých a lokálních,“ říká v novém vyjádření Campbell Brownová, viceprezidentka Facebooku pro globální zpravodajská partnerství.

fb-australia

Foto: CzechCrunch

Z facebookových stránek australských médií zmizely příspěvky

Tón sdělení však napovídá, že celá kauza ještě zdaleka není uzavřená. „Vláda nás ujistila, že nám zůstane možnost se rozhodnout, jestli zprávy na Facebooku budou, abychom automaticky nebyli nuceni vyjednávat (s vydavateli),“ upřesnila Brownová.

Facebook bude podle ní nadále odolávat „tlakům mediálních konglomerátů“, které prosazují zákony, jež neberou v potaz „skutečnou výměnu hodnot mezi vydavateli a platformami jako Facebook.“

Jak se ukázalo, blokace zpráv byla součástí tlaku na vládu. Minulý týden tento vývoj předpovídal i šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek v podcastu CzechCrunch Weekly: „Vzhledem k načasování, kdy Facebook začal zprávy blokovat ještě předtím, než byl ten kontroverzní zákon schválen, může jít o určitý nátlak a součást vyjednávání o výsledné podobě daného zákona.“

Co se může dít dál

Celá kauza je důležitá především proto, že Austrálie je v tomto směru jakousi laboratoří pro zbytek světa a z tamního dění lze odhadovat možné reakce technologických gigantů mimo jiné i v Evropě. Jak popsaly Financial Times, za podobné klauzule, jako jsou ty australské, se postavili i někteří europoslanci v souvislosti s očekávaným evropským Aktem o digitálních službách.

V Austrálii jsou tak po ústupku vlády další kroky v rukou Facebooku. První možností je, že se dohodne s tamními vydavateli na kompenzacích podobně, jako už to kvůli stejnému zákonu udělal Google.

„Když odstraníte veškerý zpravodajský obsah, tak dáváte prostor neověřeným informacím.“

Druhou možností je, že se nyní nedohodne. V tom případě si bude muset vybrat: buďto bude konat plně podle nového zákona, který by ho k jednáním a eventuálně i placení donutil, nebo jednoduše opět zpravodajský obsah v Austrálii vypne a tím pádem se ho zákon zkrátka nebude týkat.

Ve hře je pochopitelně i varianta, že Facebook si na základě výsledků vyjednávání bude moci vybírat, kterým médiím umožní na Facebooku fungovat a kterým ne. To ostatně Campbellová naznačila ve svém vyjádření.

Blokací zpráv podle Davida Slížka ve finále trpí hlavně uživatelé. „Když odstraníte veškerý zpravodajský obsah, tak dáváte na Facebooku prostor neověřeným informacím, dezinformacím či propagandě,“ varoval Slížek v podcastu CzechCrunch Weekly.

Facebook jako hlavní zdroj zpráv

Z různých výzkumů (například nového od Pew Research) je také patrné, že Facebook je pro mnohé uživatele jedním z klíčových míst, odkud čerpají informace. Podle agentury Bloomberg je největší sociální síť světa hlavním zdrojem zpráv pro skoro jednu pětinu Australanů.

Pro samotné zpravodajské weby tak z Facebooku plyne část návštěvnosti, a proto byly zákazem taktéž ovlivněny. Podle dat společnosti ChartBeat, které zveřejnila agentura Reuters, poklesla v prvními dni po zavedení blokace návštěvnost australských zpravodajských webů o 13 %. Jedná se ovšem pouze o data za jeden den.

Facebook je ale schopný se s médii domluvit. Prokázal to už například minulý rok ve Velké Británii. Tam došel k závěru, že bude každoročně platit mainstreamovým vydavatelům miliony liber za licence k jejich článkům. To znamená, že je bude moci využívat v oddělené záložce Facebook News, o jejíž spuštění se ostatně Facebook snažil i právě v Austrálii.

Blokací z minulého týdne Facebook znemožnil australským médiím cokoliv publikovat na své facebookové stránky. Bez jakéhokoliv obsahu se ovšem zobrazovaly po celém světě, nejen v Austrálii. Tamním uživatelům také znemožnila síť zobrazovat jakékoliv zpravodajství nezávisle na tom, jestli se jednalo o australské nebo jiné médium.

Sundar Pichai, šéf Googlu a jeho mateřské firmy Alphabet

Připravovaná australská legislativa se týká například i Googlu, který po celém světě přijímá k problematice odlišnou taktiku. Téměř současně s blokací Facebooku největší vyhledávač světa zveřejnil, že se domluvil na placení za obsah mediálnímu konglomerátu News Corp. miliardáře Ruperta Murdocha, a to globálně, nikoliv jen v Austrálii.

Včera Google také oznámil, že se domluvil na podobných kompenzacích s více než 300 evropskými vydavateli, včetně těch českých. Podrobnosti těchto dohod ale nejsou prozatím známé.

Facebook a Google jsou v současné vlně legislativních opatření stavěny na roveň, ovšem Zuckerbergova firma tvrdí, že nemůže být s Googlem srovnávána. Zatímco podle něj vyhledávač obsah jednoduše z webů přebírá, Facebook a jiné platformy používají vydavatelé zcela dobrovolně.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym