Facebook ukazuje sílu. V Austrálii zablokoval veškerý zpravodajský obsah, protože se mu nelíbí připravovaný zákon

Jiří SvobodaJiří Svoboda

zuck-australie

Foto: Anthony Quintano/CzechCrunch

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg bojuje s australskými médii

0Zobrazit komentáře

Facebook se v Austrálii odhodlal k bezprecedentnímu kroku a dostává se do přímého střetu s tamní vládou. S okamžitou platností začal ve středu celosvětově blokovat obsah australských médií a všem uživatelům zakázal sdílet odkazy na jejich weby. Australanům zároveň znemožní vidět jakýkoliv zpravodajský obsah i ze světa. Spolu s tím Facebook omezil i některé stránky vládních a veřejných institucí.

Největší sociální síť světa tím reaguje na připravovaný zákon, který ji měl donutit platit vydavatelům za zpravodajský obsah, jenž je na Facebooku publikován. Návrh takového zákona už prošel australskou dolní komorou parlamentu a předpokládá se, že by s jeho schválením nebyl problém ani v Senátu.

Nová legislativa se má vztahovat na více internetových služeb, například včetně Googlu. Ten se však na rozdíl od Facebooku s vydavateli domluvil a za obsah jim pod novým zákonem skutečně platit bude.

Jen pár hodin před oznámením Facebooku největší vyhledávač světa zveřejnil, že se domluvil na placení za obsah mediálnímu konglomerátu News Corp. miliardáře Ruperta Murdocha, a to globálně, nikoliv jen v Austrálii.

fb-australia

Foto: CzechCrunch

Z facebookových stránek australských médií zmizely příspěvky

Stalo se tak i přesto, že před časem Google vyhrožoval, že z Austrálie odejde, alespoň podle informací serveru BBC. Zároveň to není tak dlouho, co došel k podobné domluvě s vydavatelskou asociací ve Francii. To se stalo na základě loňského rozhodnutí tamního antimonopolního úřadu, píše CNBC. Facebook jde ale jiným směrem.

„Připravovaný zákon je fundamentálním nepochopením vztahu mezi naší platformou a vydavateli, kteří ji používají ke sdílení svého obsahu,“ napsal v blogu William Easton, šéf Facebooku pro Austrálii a Nový Zéland. Obhajuje, že vydavatelé používají Facebook dobrovolně, a proto nemůže být porovnáván například s Googlem, který obsah z webů zkrátka bere.

Největší sociální síť světa se tak staví do pozice, kdy má být pro zpravodajské weby pouhým benefitem. Svůj postoj obhajuje tím, že pro Facebook samotný není zpravodajský obsah tolik důležitý, protože tvoří jen 4 % obsahu, kteří lidé vidí ve svých newsfeedech.

Na druhou stranu vydavatelství generují z Facebooku často velká procenta čtenářů, a tak se pro mnohé stal právě Facebook živou vodou pro návštěvnost. Sociální síť tak byla podle Eastona postavena před volbu, zda se podřídit zákonu, který se podle něj zakládá na špatných úvahách, nebo znemožnit sledování a publikování zpravodajského obsahu. Vybral si tu druhou možnost.

V bodech pak Facebook popsal všechny restrikce následovně:

  • Pro australské vydavatele to znamená, že nemohou sdílet ani zveřejňovat žádný obsah na stránkách Facebooku.
  • Pro mezinárodní vydavatele to znamená, že mohou i nadále publikovat zpravodajský obsah na Facebooku, ale australské publikum odkazy a příspěvky nemůže prohlížet ani sdílet.
  • Pro australské uživatele to znamená, že nemohou zobrazit australský nebo mezinárodní zpravodajský obsah na Facebooku nebo sdílet obsah z australských a mezinárodních zpravodajských stránek.
  • Pro mezinárodní uživatele to znamená, že nemohou prohlížet ani sdílet australský zpravodajský obsah na Facebooku ani obsah z australských zpravodajských stránek.

Změny se tak projevily nejen v Austrálii, ale i v Česku. Například facebooková stránka australské veřejnoprávní služby ABC je najednou zcela bez příspěvků a stejně jsou na tom veškerá další velká média u protinožců. A pokud budete chtít sdílet například odkaz na článek z téhož webu, Facebook zahlásí chybovou hlášku.

Zatímco australští uživatelé si jednoduše mohou najít nejnovější zprávy jinde, trpět budou především ti vydavatelé, kteří spoléhají na návštěvnost z Facebooku jako jeden ze svých hlavních pilířů. Sociální síť Marka Zuckerberga navíc nezačala blokovat pouze australská média, ale příspěvky zmizely také za stránek některých vládních agentur či veřejných služeb.

Prázdné stránky najednou hlásily různé úřady, záchranné sbory a mnoho veřejných služeb, na nichž se často objevují důležitá sdělení. Podle dosavadních informací to vypadá, že by se těchto institucí neměly nové kroky Facebooku týkat a postupně se vrací zpět do běžného provozu.

Podle Swissinfo sociální síť uvedla, že zákaz nemá vládní stránky ovlivnit, ale jelikož zákon nedává jasnou definici, co je to zpravodajský obsah, použila širší definici, což vyústilo právě v blokování i některých nemediálních stránek, kde se objevuje obsah podobného druhu.

V Británii se Facebook dohodl

Facebook tvrdí, že byl ochotný o kompenzacích pro vydavatele jednat, ovšem jen za existence správných pravidel, což podle něj zmíněný australský zákon neumožňuje. Pro společnost Marka Zuckerberga je to v této oblasti doposud nejtvrdší krok, který mohla udělat.

Přitom v jiných částech světa se Facebook dokázal s vydavateli domluvit. Ve Velké Británii došel minulý rok k závěru, že bude každoročně platit mainstreamovým vydavatelům miliony liber za licence k jejich článkům. To znamená, že je bude moci využívat v oddělené záložce Facebook News, o jejíž spuštění se ostatně Facebook snažil i právě v Austrálii.

Diskuze v podobném duchu aktuálně probíhají i v EU. Jak popsaly Financial Times, legislativa v Evropské unii se může ubírat podobným směrem jako ta australská. Změny by se mohly stát součástí Aktu o digitálních službách, připravovaného balíku evropských pravidel. Tato směrnice je však teprve předmětem debat a bude hledat podporu u dostatečného množství europoslanců.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym