Elektrická šťáva z té pomerančové. Sevilla originálně řeší, co dělat s přebytečnými citrusy

sevilla-pomerance2

Foto: Mark Chinnick/Flickr

Katedrála v Seville v obklopení pomerančovníků

0Zobrazit komentáře

Sevilla platí za kulturní a také vzdělávací centrum jihu Španělska. Proslavená je svou architekturou, chutnými tapas, vášnivým flamencem i krvavými býčími zápasy. Do budoucna by se však mohlo o Seville mluvit také jako o městě, ve kterém se svítí díky pomerančům.

V podstatě celý jih Pyrenejského poloostrova je posetý sady, na kterých pomalu uzrávají oranžové plody vyvážené do celé Evropy. Na některých místech jsou ale pomerančovníky pěstovány pouze pro okrasu. To platí i o Seville, kde se nachází přibližně 48 tisíc stromů, které v době květu i plné zralosti zalévají celé město omamnou pomerančovou vůní.

Po optické stránce nelze pomerančové flóře na ulicích nic vytknout, přesto přidělává vedení města vrásky na čele. Přezrálý pomeranč totiž něco váží a v momentě, kdy ze stromu spadne na hlavu náhodnému kolemjdoucímu, může přivodit nejen pomerančovou kúru pro oslabené vlasové kořínky, ale také nepříjemný úraz.

Spadané pomeranče jsou navíc lahůdkou pro hmyz a noční můrou pro místní úklidovou službu. Přibližně 200 zaměstnanců musí ovoce nejen pravidelně uklízet, ale především řešit otázku, jak s ním dál naložit. Nahořklé a otlučené plody jsou totiž nepoživatelné. Přesto Sevilla našla způsob, jak je využít ku prospěchu všech obyvatel města. Ze šťávy pomerančové totiž začne vyrábět šťávu elektrickou.

Pomerančovníky jsou neodmyslitelnou součástí města a brzy také jeho zdroj energie

Takto jednoduše by se dala popsat náplň nového pilotního projektu, který spustila místní vodárenská společnost Emasesa. Podnik chce využít 35 tun sesbíraných pomerančových plodů jako novou surovinu pro stávající zařízení, jejichž funkcí je z fermentované organické hmoty zachytávat metan. Ten se následně využívá k pohonu generátoru vyrábějícího elektřinu.

„Šťáva je fruktóza tvořená krátkými uhlíkovými řetězci, přičemž energetický výkon těchto uhlíkových řetězců je během fermentačního procesu velmi vysoký. Nejde jen o úsporu financí. Pomeranče představují pro město problém a my z odpadu vytváříme přidanou hodnotu,“ cituje deník The Guardian Benigna Lópeze, vedoucího ekologického oddělení Emasesy.

Získaná energie by měla být v současné době využívána k čistění odpadních vod. Pokud se však celý program osvědčí, chce se společnost dobrat ke zpracování veškerého objemu pomerančů rostoucích ve městě a přebytečnou elektrickou energii dodávat zpět do jeho sítě. Dosažení tohoto cíle by si mělo vyžádat investici ve výši 250 tisíc eur, tedy přibližně 6,5 milionu korun, která by se ovšem měla vyplatit.

Podle společnosti je možné z tisíce kilogramů pomerančů získat 50 kWh elektrické energie, což je přibližná denní spotřeba pěti domácností. Výpočty Emasesy dále ukazují, že zpracování kompletní produkce pomerančů rostoucích v Seville by vystačilo na zajištění chodu 73 tisíc domácností dvoumilionového města na den.

„Emasesa je v otázce udržitelnosti a boje proti změně klimatu vzorem celému Španělsku,“ řekl Juan Espadas Cejas, starosta Sevilly, na tiskové konferenci při zahájení projektu. „Tato iniciativa nám pomůže dosáhnout našich cílů v oblasti snižování emisí, energetické soběstačnosti a oběhového hospodářství,“ dodal.

Pomerančovníky milují především turisté

Diskuze (0)

Novinka

Anonym