Digitalizace tradičního řemesla vychází. Topíte.cz čtyřnásobně vyrostlo a chce do Česka přinést střešní tašky od Tesly

Peter BrejčákPeter Brejčák

helcl-topite3

Foto: Topíte.cz

Daniel Helcl, spoluzakladatel startupu Woltair (dříve Topíte.cz)

0Zobrazit komentáře

Český startup Topíte.cz vsadil se svou platformou na propojování tradičního řemesla s moderními technologiemi a podle nově zveřejněných výsledků za rok 2020 se zdá, že šlo o sázku na správnou kartu. Podle informací CzechCrunche se bilance uzavřených smluv, jež je prakticky totožná s obratem firmy, loni vyšplhala na úroveň 70 milionů korun, což oproti 16 milionům v roce 2019 znamená nárůst o 438 procent.

Počet samotných instalací meziročně vzrostl ze 75 na loňských 350 a rychle rostl také počet zaměstnanců firmy – z předloňských 25 na loňských 75, a to včetně nově začleněného týmu zaměřeného na fotovoltaiku. Právě vstup na trh s fotovoltaikou je rozšířením stávající nabídky původně „topenářského“ startupu.

Produktovou expanzi umožnilo spojení s jedenáctičlenným týmem Lucie Bedrníčkové z firmy Rexiw Elektro, specialistou v oboru. Obě společnosti věří, že jejich propojení umožní kompletní instalaci kombinace tepelných čerpadel a solárních panelů, což je krok k udržitelné budoucnosti bez zbytečných zplodin.

topite-cz-helcl-naprstek-sveda2-min

Foto: Topíte.cz

Zakladatelé Topíte.cz Daniel Helcl, Jiří Švéda a Karel Náprstek

„Jedním ze základních cílů Topíte.cz je kompletní digitalizace řemesel. Zahrnutí fotovoltaických elektráren do našeho portfolia je dalším krokem k naplnění této vize,“ komentuje Daniel Helcl, zakladatel a šéf Topíte.cz. Firma přitom v listopadu na produktové rozšíření získala investici 80 milionů korun od fondů Inven Capital a Enern. Celkově tak investice do startupu přesáhly 100 milionů.

„V digitalizaci řemesel leží jejich budoucnost. Nicméně tak komplexní systém, jakým disponuje Topíte.cz, bychom v Rewix vyvíjeli dlouze a náročně – proto jsme se rozhodli s firmou spojit své síly a dosáhnout tak unikátní kombinace nabídky,“ říká Bedrníčková s tím, že spojení s Topíte.cz bude postupné a aktuálně probíhající projekty nenaruší.

Topíte.cz zakládali v roce 2018 dva zaběhnutí topenáři Karel Náprstek a Jiří Švéda spolu se současným ředitelem Danielem Helclem, přičemž podle jejich vyjádření je už teď největší tuzemskou topenářskou firmou se specializací na instalace a servis.

Rozšiřování produktového portfolia pro nejbližší dobu není jedinou plánovanou novinkou. Topíte.cz aktuálně jedná i s Teslou o možnosti přinést do České republiky fotovoltaické střešní tašky třetí generace, respektive střešní krytiny, které zároveň fungují jako solární panely.

„Právě třetí generace jejich výrobku je mnohem výkonnější než první dva modely a výkon začíná být srovnatelný s pořizovací cenou. Byli bychom rádi, kdybychom tuto inovaci mohli záhy přinést i do střední Evropy,“ přibližuje Bedrníčková.

Startup se zároveň začíná připravovat na expanzi do zahraničí a první zemí má být Polsko. V tuzemsku pak firma buduje největší showroom a školící centrum tepelných čerpadel, které otevře ve své centrále na pražském Zličíně.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym