Czechitas hlásí obří grant ve výši 26 milionů korun. Rozšíří IT vzdělávání pro mladé a otevřou další pobočky

Peter BrejčákPeter Brejčák

dita-czechitas-boxed

Foto: Czechitas

Zakladatelka Czechitas Dita Formánková

0Zobrazit komentáře

Čeští zaměstnavatelé mají dlouhodobě potíže s obsazováním IT pozic. Právě tento problém se snaží pomoci vyřešit nezisková organizace Czechitas, jež se v začátcích zaměřovala zejména na vzdělávání žen, ale v průběhu let představila také kurzy pro děti a ve svém kolektivu se nebrání ani mužům. Svoje aktivity teď dále výrazně rozšíří.

Czechitas k tomu pomůže nový a pro organizaci historicky největší grant ve výši jednoho milionu eur, tedy zhruba 26 milionů korun, od nadace dánského výrobce střešních oken The Velux Foundations. Část prostředků tuzemská organizace v nejbližších dvou a půl letech využije na podporu stávajících aktivit, ale také na rozšíření kurzů pro mladší generaci ve věkové skupině mezi patnácti a třiceti lety.

Finance Czechitas poslouží i na pokrytí mzdových nákladů týmu, systematičtější evaluaci socio-ekonomického dopadu a otevření až šesti nových poboček v rámci Česka. Historicky Czechitas, které zakládala Dita Formánková (dříve Přikrylová) a nyní je z pozice CEO vede Ondřej Čejka, organizovaly kurzy například v Praze, Brně, Ostravě, Českých Budějovicích, Zlíně, Olomouci, Liberci či Mladé Boleslavi.

cejka-czechitas

Foto: Czechitas

Ondřej Čejka, výkonný ředitel Czechitas

Jako velký benefit nového grantu vzdělávací organizace označila flexibilní podmínky čerpání. Czechitas mohou samy rozhodovat a plánovat čerpání dle reálné situace a potřeb týmu nebo trhu. Díky podpoře si tak zajistí nejen stabilitu svých stávajících aktivit, tedy zejména vzdělávání žen online i offline, ale mohou díky ní realizovat i smělejší plány expanze v Česku a mimo něj.

„Podpora od nadace Velux nám pomůže naplnit náš dlouhodobý cíl rozšířit aktivity do dalších krajů v Česku. Díky těmto financím můžeme posílit kapacity týmu a dosáhnout tak většího počtu absolventů, kteří se reálně uplatní na IT pozicích na trhu práce,“ komentuje výkonný ředitel Czechitas Ondřej Čejka.

Czechitas, které loni získaly třímilionový grant od Googlu, před sedmi lety zakládala zmíněná Dita Formánková, která se však z každodenního řízení organizace stáhla a je odpovědná za strategické řízení a budování komunity. Vedle toho od loňského roku pracuje na poloviční úvazek v Avastu, kde působí na pozici ředitelky pro diverzitu a inkluzi.

„Czechitas vytváří hybnou sílu, která pomáhá myšlence žen v IT stát se běžnou záležitostí. Nepochybujeme o tom, že se výsledky projektu příznivě projeví nejen v celé České republice, ale velmi pravděpodobně i mimo ni,“ doplňuje Jens-Jorgen Pedersen, senior poradce a ředitel programu Villum Fonden patřícího do nadace Velux.

czechitas-tym

Foto: Czechitas

Tým Czechitas

Diskuze (0)

Novinka

Anonym