Bitcoin míří do mainstreamu, Footshop kupuje Queens a Snuggs vyrostly na 100 milionů. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

btc-snuggs
0Zobrazit komentáře

Jakmile Tesla oznámila, že do bitcoinu investovala 1,5 miliardy dolarů, strhla se lavina. Nejoblíbenější kryptoměna planety dosáhla na nové historické maximum a opět potvrdila, jak silnou a vlivnou skutečně je. Na lokálním trhu pak velkou sílu ukázal i prodejce streetwearu Footshoop, který koupil svého největšího konkurenta Queens, a úspěch zaznamenaly i české menstruační kalhotky Snuggs, jež loni vyrostly z 5 na 100 milionů korun.

Zdaleka nejde o jediné zásadní novinky, které se v uplynulém týdnu staly. Například módní e-shop Zoot se znovu vydává do zahraničí a otevírá rovnou tři země, značky Pietro Filipi a Kara z impéria Michala Mičky zamířily do insolvence a čínský gigant Tencent kupuje část v pražském vývojářském studiu Bohemia Interactive, což je nepochybně největším herním obchodem roku.

Přečíst si můžete také o Wuders, hodonínských výrobcích nábytku, kteří loni klíčově vyrostli, a nahlédnout do byznysové smýšlení Jana Vlachynského, barového krále Brna. Ujít byste si neměli nechat ani složitý životní příběh šéfky Česko.Digital Evy Pavlíkové, která – stejně jako Vlachynský – byla vybrána v rámci projektu Innovators 20.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Nezapomeňte sledovat i náš Instagram.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Tesla pokračuje v inovacích: Automobilka Elona Muska má za sebou první ziskový rok, kterého dosáhla i díky zeleným kreditům, a pochopitelně se nezastavuje. Teď má v plánu výrazně inovovat své vozy, které by měly samy poznat směr jízdy a možná nebudou mít ani volič převodovky.

? Namotivovaný Zoot jde opět za hranice: Jako Fénix z popela? Český módní e-shop Zoot se už při zahraniční expanzi jednou spálil, teď se ale za hranice vydává znovu a otevírá rovnou tři země, přičemž technické zázemí bude čerpat od svého sesterského e-shopu Different.

? Šarlatán má šanci na Oscara: Životopisné drama Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli bylo jedním z mála trháků, které měly loni premiéru v kinech. Nyní se snímek dostal do užšího výběru nominací a bude bojovat o nejprestižnější filmovou trofej – Oscara.

? United Airlines kupuje letadla budoucnosti: Na elektrické stroje s přímým vzletem a přistáním (eVTOL) slyší čím dál více firem a nově se mezi ně řadí i aerolinka United Airlines. Ta plánuje nákup až 200 těchto letounů od dravého startupu Archer Aviation, a to rovnou v miliardové hodnotě.

? Elon Musk hledá řešení pro zachytávání oxidu uhličitého: Jak kdyby toho šéf Tesly a SpaceX neměl málo. Elon Musk nabízí až 100 milionů dolarů těm nejzajímavějším nápadům, které pomohou zachytávat oxid uhličitý z vody a ovzduší. Zapojit se může každý.

? Disney láká na nový superhrdinský blockbuster: The Falcon and the Winter Soldier. Tak zní nový seriál ze světa Avengers, na který Disney láká oficiálním plnohodnotným trailerem. O to, že půjde o nabitou akci, není pochyb. Překvapením ale může být, že se část natáčela přímo v Praze.

? Kofola ustála náročný rok: Loňský rok byl pro českou skupinu Kofola, která vyrábí zejména nápoje všeho druhu, složitý, nakonec ho ale solidně ustála a opět vydělala přes miliardu korun. Mohou za to i důležité akvizice značek Korunní a Ondrášovka.

***

Elon Musk na kryptovlně. Tesla nakoupila bitcoin za 1,5 miliardy dolarů a vyhnala jeho cenu na historické maximum

musk-bitcoin

Foto: NASA/Aubrey Gemignani/CzechCrunch

Šéf Tesly Elon Musk se rozhodl ve velkém investovat do bitcoinu

Tesla prozradila, že masivně investovala do bitcoinu, se kterým si brzy půjde její auta i koupit. Cena nejpopulárnější kryptoměny vzápětí vylétla na historické maximum blížící se milionu korun.

***

Velký teniskový obchod. Footshop kupuje největšího konkurenta Queens a společně vytvoří miliardový podnik

peter-hajducek-footshop

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Peter Hajduček, zakladatel Footshopu

Dva streetwearové lovebrandy pod jednou střechou. Footshop kupuje svého největšího konkurenta Queens a vytváří miliardový podnik s cílem dobýt Evropu.

***

Z 5 na 100 milionů korun za rok. České menstruační kalhotky Snuggs vystřelily a poprvé je koupíte i v drogerii

snuggs-founders

Foto: Snuggs

Linda Šejdová a Tomáš Zahradník, zakladatelé startupu Snuggs

Český startup Snuggs dál víří vody intimního světa. Prodeje jeho unikátních menstruačních kalhotek loni raketově narostly a nově je zákazníci koupí také v kamenných drogeriích.

***

Michal Mička zavírá krám. Pietro Filipi a Kara dluží přes 700 milionů korun a zamířily do insolvence

micka

Foto: C2H

Michal Mička, majitel módních značek Pietro Filipi a Kara

Šance na záchranu módních značek Pietro Filipi a Kara rychle vyhasíná. Michal Mička už nemá peníze, aby je udržel při životě, a tak je se stamilionovými dluhy poslal do insolvence.

***

Investiční speciál 2021 od CzechCrunche
Rok 2020 přinesl řadu turbulentních zvratů a dlouhodobých změn, které ovlivní nejen naše životy, ale také byznys, trh a investiční příležitosti. Dali jsme proto spolu s předními investičními partnery dohromady dvacítku akciových titulů a dalších tipů, které vás rokem 2021 provedou. Vše potřebné najdete na zde.

is21-og

***

Brněnský barový král je nezastavitelný. Jan Vlachynský a jeho Lidi z Baru srší nápady a odhodlaně proplouvají krizí

jan-vlachynsky4

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Jan Vlachynský, majitel brněnských barů, hotelů a dalších aktivit

Z Brna udělal barové království, na jeho turbomošt se stojí fronty a patří mu i hotel. Představujeme Jana Vlachynského a jeho Lidi z Baru, které nezastaví ani pandemie, protože chrlí jeden skvělý nápad za druhým.

***

Největší herní obchod roku upečen. Čínský gigant Tencent kupuje část českého studia Bohemia Interactive

arma3

Foto: Bohemia Interactive

Vojenský simulátor Arma 3 od českého studia Bohemia Interactive

České herní studio Bohemia Interactive to dlouho odmítalo, ale nakonec do svého podniku přeci jen pouští zahraniční kapitál. Ve velkém obchodu jeho část kupuje čínský gigant Tencent.

***

Equa bank po deseti letech skončí. Kupuje ji Raiffeisenbank, která plánuje obě banky sloučit

equa-rb

Foto: CzechCrunch

Z Equa bank a Raiffeisenbank se stane jedna banka

Slučovat se nechtějí jen Moneta a Air Bank. Velký obchod oznámila Raiffeisenbank, která pohltí konkurenční Equa bank a společně utvoří jednu banku.

***

Mladíci z Hodonína slaví úspěch se svým nábytkem ze dřeva a kovu. Wuders loni vyrostli o téměř 1 000 %

wuders3

Foto: Wuders

Dominik Herka, Václav Herka, Jan Herka a Václav Staněk, společníci Wuders

Vsadili na výrobu kvalitního nábytku ze dřeva a kovu a teď se naplno rozjíždí. Hodonínští Wuders loni vyrostli o téměř 1 000 % a brzy by chtěli i za hranice.

***

Dlouhodobě realitky kritizují, teď jednu kupují. Bezrealitky za desítky milionů korun získaly polovinu Maxima Reality

bzr_hendrik_meyer_ceo_bezrealitky_vladimir_zuzak_ceo_maxima_ii-min

Foto: Bezrealitky

Šéf Bezrealitky Hendrik Meyer a Vladimír Zuzak, ředitel Maxima Reality

V Bezrealitky si dlouhá léta budovali image jako ti, kteří nechtějí mít nic společného s realitkami. Teď ale kupují polovinu Maxima Reality a i díky makléřům rozšíří svůj byznys.

***

Proč platit za reklamu Facebooku, když můžeme platit lidem. Startup Millions rozdává peníze investorů na Twitteru

millions3

Foto: Millions

Startup Millions získává publikum rozdáváním peněz

U tajemného startupu Millions zatím nevíme, co přesně bude dělat, ani kdo za ním stojí, ale to mu nebrání, aby rozdával na Twitteru peníze, které získal od investorů, a poutal tím pozornost.

***

Elon Musk rozšiřuje svůj vesmírný internet. SpaceX už vypustilo přes tisíc satelitů a připojených je 10 tisíc lidí

starlink-satelite1

Foto: SpaceX

Parabola pro příjem internetového signálu systému Starlink

Elon Musk dělá se svým vesmírným internetem pokroky a jeho SpaceX hlásí, že ze satelitů Starlink čerpá připojení už více než 10 tisíc lidí.

***

Blízko smrti i závislost nejen na práci. Eva Pavlíková je novou šéfkou Česko.Digital a vypráví svůj složitý životní příběh

eva-pavlikova

Foto: Nguyen Lavin/CzechCrunch

Eva Pavlíková z Česko.Digital

Prošla si různými závislostmi, pohlédla smrti do očí, ale dnes už Eva Pavlíková hýří optimismem. Naplňuje ji práce v dobrovolnické organizaci Česko.Digital, kterou nově povede jako CEO, a teď otevřeně vypráví svůj životní příběh.

***

Velký rok Luba Smida. STRV protáhl krizí až k rekordnímu zisku a nově mu patří více než polovina firmy

lubo-smid-boxed

Foto: STRV

Lubo Smid, spoluzakladatel a CEO STRV

Velký rok má za sebou Lubo Smid. Přes složité jarní období nakonec dovedl STRV jako CEO až k rekordním výsledkům a teď se stává jeho většinovým majitelem.

***

Unikátní trika, která nepropotíte ani neumažete, mají úspěch. Chrudimský CityZen utržil téměř 30 milionů korun

cityzen

Foto: CityZen

Martin Burkoň, René Němeček a Pavel Hrstka s triky CityZen

Na trička, která nepropotíte ani neumažete, lidé slyší. Trojici kamarádů z Chrudimi pod značkou CityZen se díky nim loni podařilo utržit desítky milionů.

***

Konec neřešitelných sousedských debat. Projekt Sousedé.cz pro jednodušší správu využívají tisícovky bytů

sousede

Foto: Sousedé.cz

Tomáš Holomoucký a Tomáš Síkora, hlavní hybatelé projektu Sousedé.cz

Kdo byl někdy členem SVJ, moc dobře ví, jak nekonečné mohou debaty se sousedy být. Vyřešit je chce jednou provždy projekt Sousedé.cz, který zajistí jednodušší komunikaci i třeba hlasování.

***

Ironické vztahové drama inspirované pandemií. Na HBO GO vyšel hvězdně obsazený Lockdown

hbo-go-anne-hathaway-chiwetel-ejiofor-locked-down-2

Foto: HBO

Film Lockdown stojí hlavně na hereckých výkonech Anne Hathaway a Chiwetela Ejiofora

Pouhé čtyři měsíce stačily tvůrcům na to, aby vytvořili nový film inspirovaný aktuální pandemií. Na HBO GO dorazil Lockdown, který míchá vztahové drama s loupežným snímkem.

***

Zakladatelky Trevoru se pandemie nezalekly. Zajímavá ubytování nejen v Česku chtějí ukazovat přes video

trevor-team

Foto: Trevor

Tým českého startupu Trevor

Rozjíždět v pandemii cestovatelský byznys není snadné, ale zakladatelky startupu Trevor se toho nezalekly. Zajímavá místa nejen v Česku chtějí ukazovat přes videa a rovnou je i bookovat.

***

Audi představilo e-tron GT. Elektrický příbuzný Taycanu za bezmála 4 miliony nabízí suverénní výkon

audi-e-tron-gt5

Foto: Audi

Audi e-tron GT

Audi rozšiřuje svou flotilu elektrických aut o nadupaný e-tron GT. Nový sporťák zvládne stovku za 3,3 sekundy a v nejostřejší verzi bude stát skoro čtyři miliony korun.

***

Obrat 15 milionů i plány na rozvoj v Evropě. Studio Qusion loni dokázalo, že vize mladých podnikatelů platí

qusion

Foto: Qusion

Zakladatelé studia Qusion, které stojí za aplikací VOS.health, Ondřej Kopecký a Jiří Diblík

Digitální studio Qusion má za sebou úspěšný rok, který se nesl v duchu důležitého růstu. Nyní se chce startup mladých zakladatelů ještě více soustředit na expanzi po Evropě.

***

Twisto odkrývá vývoj e-shopů. Přibývají metody placení i doručení, ale stále chybí lepší data o dostupnosti zboží

twisto-payment-eshop

Foto: Twisto

Placení v e-shopu přes Twisto Pay

Twisto nahlíží pod pokličku e-shopů, které loni rapidně rostly. Lidé stále více nakupují z mobilů, ale internetové obchody ještě potřebují zapracovat na přesnějších informacích o dostupnosti zboží.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym