Amazon bude mít nového šéfa. Zakladatel Jeff Bezos oznámil, že po 27 letech opouští pozici CEO

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

jeff-bezos-amazon-crop

Foto: Amazon

Jeff Bezos, zakladatel Amazonu

0Zobrazit komentáře

Meziroční růst tržeb o 44 procent na závratných 125,6 miliardy dolarů. Čistý příjem ve výši 7,2 miliardy dolarů. Amazon sice představil skvělé výsledky svého hospodaření za poslední čtvrtletí, jenže pozornost tentokrát nepřitahují čísla, jakkoliv jsou úctyhodná. Zakladatel internetového kolosu Jeff Bezos totiž zároveň oznámil, že odejde z pozice výkonného ředitele.

Ke změně v nejvyšším vedení Amazonu dojde během třetího čtvrtletí letošního roku. Z pozice CEO odejde po necelých 27 letech Jeff Bezos, který se přesune do role výkonného předsedy, a jeho místo zaujme Andy Jassy. Ten dosud šéfoval cloudové divizi AWS (Amazon Web Services), z níž se stal jeden z pilířů celé firmy.

Dnes sedmapadesátiletý Jeff Bezos zakládal Amazon v červenci 1994. Tehdy začínal s prodejem knih na internetu, dnes je z jeho firmy internetový gigant, který prodává prakticky všechno, na co si vzpomenete, do celého světa. Před rokem hodnota Amazonu poprvé překročila bilion dolarů a aktuálně už na americké burze NASDAQ svítí v kolonce tržní kapitalizace 1,7 bilionu.

Řízení své firmy nicméně Bezos nepředává do rukou žádnému zelenáčovi. Andy Jassy do Amazonu nastoupil už v roce 1997, tedy pár let po jeho založení, a byl u zrodu zmíněné cloudové divize AWS, která v uplynulém roce na tržbách přinesla do firemní kasy přes 45 miliard dolarů.

Andy Jassy , CEO Amazonu

„S nadšením oznamuji, že toto třetí čtvrtletí se přesunu do pozice výkonného předsedy představenstva Amazonu a Andy Jassy se stane CEO. V roli výkonného předsedy hodlám zaměřit svou energii a pozornost na nové produkty a rané iniciativy,“ napsal v dopise zaměstnancům Jeff Bezos. Více času chce zároveň mít také na své další aktivity, jako je Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, vesmírný projekt Blue Origin či deník The Washington Post, který vlastní.

„Andy je uvnitř společnosti dobře známý a je v Amazonu téměř stejně dlouho jako já. Bude to skvělý lídr a má moji plnou důvěru,“ poznamenal Bezos. O Andym Jassym se ostatně jako o logickém nástupci v čele Amazonu mluvilo již delší dobu a chystaná změna – byť nečekaně oznámená – jen potvrzuje poslední dění v Amazonu.

Jak připomíná například analytik Neil Cybart, v poslední době jsme mohli zpozorovat různé signály, že Jeffu Bezosovi sice stále náleželo označení CEO, ale reálně už výkonným ředitelem, který by byl každý den ponořen do veškerého dění ve své firmě, nebyl. Ukázalo se to například při loňském slyšení v Kongresu, kdy nedokázal odpovědět na mnoho dotazů, protože konkrétní detaily zkrátka neznal.

Výsledky Amazonu to ale nijak zvlášť neovlivňovalo. V posledním čtvrtletí firma významným způsobem překonala očekávání analytiků, kteří v průměru předpovídali tržby pod hranicí 120 miliard dolarů. Nakonec byly o pět miliard vyšší. Zatímco tentokrát se zastavily na 125,6 miliardy dolarů, v předchozím čtvrtém kvartálu činily „jen“ 87,4 miliardy.

Významně se meziročně zvedl i taktéž již zmíněný čistý zisk, a to ze 3,3 miliardy dolarů na 7,2 miliardy. Za celý fiskální rok 2020 Amazon utržil 386,1 miliardy dolarů, což značí 38% narůst proti roku 2019. Čistý zisk se vyšplhal na 21,3 miliardy dolarů, zatímco o rok dříve činil 11,6 miliardy.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym