Zvučná posila z NATO. Do startupu TRIX nastupuje generál František Malenínský, bývalý druhý muž české armády

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

maleninskyInsider

Foto: TRIX

Generálporučík František Malenínský posiluje startup TRIX

0Zobrazit komentáře

Zvučnou posilu z netradičních sfér hlásí český univerzitní startup TRIX Connections, který pomáhá s transferem technologií z akademické půdy a stojí za vývojem speciální ochranné polomasky. Do role viceprezidenta získal donedávna druhého muže české armády, generálporučíka Františka Malenínského, jenž přichází po několikaleté štaci v NATO.

Tříhvězdičkový generál působil jako zástupce náčelníka generálního štábu Armády ČR a poslední tři roky také jako vojenský představitel České republiky při NATO a EU v Bruselu. Armádu František Malenínský opustil po šestačtyřiceti letech aktivní služby a ve svých jednašedesáti letech se rozhodl pustit do nové výzvy.

V TRIX Connections bude mít jako viceprezident na starosti rozvoj strategických partnerství a podporu technologického transferu z akademického prostředí, a to především v oblastech umělé digitalizace, robotizace a rozvoje nových technologií. V nové pozici chce Malenínský zužitkovat své zkušenosti z nejvyšších armádních pozic v Česku i v zahraničí, kde strávil devět let ve strukturách Severoatlantické aliance.

„Široké možnosti uplatnění moderních technologií mě vždy fascinovaly, na různé příležitosti jsem narážel při řadě situací,“ říká generál František Malenínský. „Zaujalo mě, co v uplynulých měsících dynamický tým TRIX Connections rozvíjí a v čem je na půdě ČVUT i mimo ni úspěšný. Rád přispěji svými zkušenostmi, kontakty a expertízou zejména z manažerského řízení v komplikovaných podmínkách.“

cvut-respirator-1

Foto: CIIRC ČVUT

Respirátor od CIIRC ČVUT a univerzitního spin-offu TRIX Connections

Vznik univerzitního spin-offu TRIX Connections na Českém institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze (CIIRC ČVUT) akceleroval příchod pandemie koronaviru a jeho příběh začal vývojem ochranné polomasky RP95. Profesionální ochranný prostředek byl určen pro masovou výrobu formou vstřikování plastů a získal plnou evropskou certifikaci.

„Naším cílem je integrovat inovativní řešení, která vznikají zejména na akademické půdě, a překlopit je do konkrétních výstupů a produktů při uplatnění celé škály nových technologií, zejména strojového učení a dalších prvků umělé inteligence,“ nastiňuje plány Jaroslav Lískovec, jeden ze zakladatelů a jednatel TRIX Connections.

Na podzim pak TRIX Connections a CIIRC ČVUT společně vyvinuly integrační systém pro online monitoring kapacit lůžek v nemocnicích a na dalších projektech se nyní bude podílet i František Malenínský. „Pro nás je spolupráce s generálem Malenínským velkou poctou. Vážíme si toho, že jsme svým přístupem, plány a strategickým směřováním takovou osobnost zaujali,“ říká Vít Dočkal, prezident a jeden ze zakladatelů spin-offu.

Českým představitelem při NATO v Bruselu byl František Malenínský od roku 2017 a zastupoval Česko ve Vojenském výboru NATO, který určuje obrannou strategii celé aliance. Během své dlouhé armádní kariéry se vypracoval až do hodnosti generálporučíka, což ve vojenské hierarchii znamená druhý nejvyšší post hned po armádním generálovi.

Jak loni v srpnu informoval magazín Aktuálně, paradoxně právě vysoká hodnost nakonec dovedla elitního důstojníka až k odchodu z armády. Malenínský přitom dlouho působil v jejím nejužším vedení armády a dříve se o něm mluvilo jako o adeptovi na náčelníka generálního štábu. Po návratu z mise v NATO však zjistil, že už armáda pro vojáka s tak vysokou hodností nemá volné tabulkové místo, a tak s koncem loňského roku odešel do civilu.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym