Zablokování Donalda Trumpa bylo správné, ale vliv korporací vnímám jako nebezpečný, přiznává šéf Twitteru

Jiří SvobodaJiří Svoboda

dorsey-trump

Foto: Bret Hartman / TED / CzechCrunch

Šéf Twitteru je přesvědčen, že zablokování Donalda Trumpa bylo správné

0Zobrazit komentáře

Je to už týden, co americký prezident Donald Trump přišel o svůj nejvýznamnější komunikační kanál – účet na Twitteru. Po nepokojích ve Washingtonu D.C. přistoupila sociální síť Jacka Dorseyho k bezprecedentnímu kroku a na své platformě účet @realDonaldTrump natrvalo zablokovala. Kvůli obavám z dalšího násilí ji následovaly i další sítě s podobnými opatřeními. Zakladatel a šéf Twitteru se teď zpětně k celé kauze vyjádřil.

Čtyřiačtyřicetiletý Dorsey si za kontroverzním rozhodnutím stojí, avšak radost z něj nemá. „Nejsem hrdý na to, že jsme museli zabanovat Donalda Trumpa. (…) Věřím však, že to rozhodnutí bylo správné. (…) Offline násilí jako důsledek vyjádření online je prokazatelně skutečné. Je to také aspekt, který se především promítá do našich pravidel a jejich uplatňování,“ napsal Dorsey.

Dosluhující prezident Spojených států, kterého příští týden v úřadu nahradí Joe Biden, nazval zablokování svých účtů za „bezprecedentní útok na svobodu slova“. Události minulého týdne však jasně ukázaly, že sociální sítě mají výrazný vliv na podobu veřejné debaty a nebojí se ho využít. Ještě před časem se přitom podobných kroků zdráhaly a například šéf Facebooku Mark Zuckerberg stál v tvrdé opozici proti podobným krokům.

Zakladatel Twitteru sám vnímá, že jeho velká moc je problém. „Tato rozhodnutí nás rozdělují a stanovují precedent, který vnímám jako nebezpečný – tedy vliv, který má korporace nebo jednotlivec na část světové veřejné diskuze,“ napsal Dorsey. Celé vlákno třinácti tweetů s jeho myšlenkami si můžete přečíst zde.

Vliv je tedy patrný, ale do jisté míry vynucený situací. Sociální sítě totiž v tomto směru nemají příliš legislativy, o kterou by se mohly opřít. Naopak zákony, jako například propíraná Section 230, přímo říkají, že Twitter nebo Facebook nemají být zodpovědní za obsah, který uživatelé na internet dávají. Sítě ovšem moderují svůj obsah i tak, na základě vlastních hodnot a pravidel.

Paradoxně tak nastává situace, kdy mohou být podmínky soukromě vlastněné sociální sítě směrodatnější než zákony dané země. Dorsey i proto otevřeně přiznává, že jeho firma se musí podívat hlouběji do problémů nekonzistentnosti v uplatňování svých pravidel i obecně toho, jak sociální sítě podporují nepozornost nebo újmy na zdraví. Volá také po větší transparentnosti v procesu moderování obsahu a prosazuje myšlenku volného, otevřeného a globálního internetu.

Decentralizace jako cesta

Oproti svému protějšku z Facebooku, Marku Zuckerbergovi, nevolá přímo po regulaci na úrovni státu. Naopak si představuje cestu decentralizace. „Důvod, proč mám tolik vášně pro bitcoin, je model, který demonstruje: fundamentální internetová technologie, která není kontrolována nebo ovlivňována samotným jednotlivcem nebo entitou. Tohle je přesně to, co internet chce být a také většinově bude,“ pokračuje zakladatel Twitteru.

Twitter se sám snaží o vytvoření základního decentralizovaného standardu pro sociální média. Dorsey odkázal na svůj tweet z konce roku 2019, kdy oznámil, že jeho společnost finančně podporuje malý tým vědců, který na něm pracuje. Bude však ještě trvat, než bude moci ukázat nějaké výsledky.

trump1

Foto: Twitter / CzechCrunch

Účet Donalda Trumpa na Twitteru je trvale zablokovaný

Události se zabanováním Donalda Trumpa se daly do pohybu po nepokojích v budově Kongresu USA. Facebook, Twitter i YouTube shodně zablokovaly Trumpův projev, v němž sice vyzval výtržníky z Kapitolu, aby šli domů, ale zároveň stále nazýval nedávno proběhlé prezidentské volby ukradenými a se slovy podpory řekl, že výtržníky miluje a jsou velmi speciální. Přidaly se i další platformy jako Reddit či Discord.

Jak Facebook, Instagram, tak Twitter nejdříve přistoupily k dočasným blokacím, protože Trumpova aktivita dle nich měla podněcovat násilí. Také největší sociální síť světa pod vedením Marka Zuckerberga posléze přitvrdila a znemožnila Trumpovi přidávat nové příspěvky na dobu neurčitou, nejméně však do inaugurace Joea Bidena na post nového amerického prezidenta.

Dosluhující prezident Trump aktuálně těsně před koncem svého mandátu čelí jako první prezident v americké historii kvůli událostem v Kapitolu druhému impeachmentu a hrozí mu předčasné odvolání z funkce.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym