Vesnice, která se vznáší na hladině. Amsterdamské kanály doplnil designový dům s panoramatickým výhledem

Michal MarekMichal Marek

amsterdam_i29_floating_house_0

Foto: Ewout Huibers

Designový plovoucí dům v Amsterdamu

0Zobrazit komentáře

Urbanizace je celosvětově jedním z dominantních jevů posledních dekád. Lidé se čím dál intenzivněji soustředí do měst a v nahuštěných metropolích je čím dál obtížnější nacházet prostor pro výstavbu. Developerské projekty tedy logicky rostou v místech, kde to dříve nebylo tak obvyklé – třeba i na vodě.

V Amsterdamu, který je na přítomnost vodních ploch městem velmi štědrým, nejsou domy postavené na vodě ničím až tak zvláštním. Plovoucí vesnička Schoonschip se ovšem standardům vymyká dokonce i v holandské metropoli. Jde totiž o unikátní komplex 46 trvale udržitelných domů, ve kterém žije něco přes sto obyvatel, a kde nově vyrostl skutečný designový skvost.

Nový plovoucí dům ve tvaru zkosené černé kostky navrhlo architektonické studio i29 a jedná se o stavbu, která mezi ostatními objekty „zelené“ vesnice na amsterdamském kanále jednoznačně vyčnívá. Nejen designově, ale i fyzicky. Nový dům vykukuje do středu kanálu a obyvatelé domu tedy mají skrze panoramatické zasklení skutečně prvotřídní výhled.

_amsterdam_i29_floating_house_5

Foto: Ewout Huibers

Panoramatická okna, černé moření a zkosená střecha zaujmou na první pohled

Vodní vesnička Schoonschip byla postavena designovým studiem Space&Matter a jedná se o průkopnickou ukázku místa pro život ekologicky smýšlející komunity, která s důrazem na trvalou udržitelnost sdílí své zdroje – od solární energie přes vodu a odpady až po sdílená elektrická auta.

Komplex je postaven na kanálu v historické průmyslové oblasti Buiksloterham v severním Amsterdamu a jde o další ukázku dříve chudé části města, která v posledních letech zažívá překotný rozvoj a stává se centrem moderního dění. Ostatně, podobný vývoj, kdy dříve oprýskané a zanedbané části měst zažívají až nečekanou renesanci, známe z mnoha evropských metropolí.

Dům architektů z i29 vyniká i svými nezaměnitelnými konturami s mírně diagonálním zkosením střechy, exteriérem z černě mořeného dřeva a unikátním rozložením prostoru. Vnitřní obytné zóny jsou otevřené a ve všech třech patrech nabízí bohaté množství přírodního světla díky velkým oknům.

Do horních dvou pater vede designové a částečně otevřené schodiště, které v kombinaci s vysokými stropy budí dojem nebývalé prostornosti. Druhé ze tří pater je útočištěm pro hlavní ložnici se soukromou koupelnou a nabízí rovněž další otevřenou společenskou místnost.

_amsterdam_i29_floating_house_2

Foto: Ewout Huibers

Dům je krásně prosvětlený a nabízí perfektní výhled na vodu

_amsterdam_i29_floating_house_4

Foto: Ewout Huibers

Kombinace otevřeného schodiště a vysokých stropů dává dojmem prostornosti

Ve třetím patře se pak nachází velká moderní kuchyně s jídelnou a velká otevřená terasa. Ta nabízí rozhled do širokého okolí, a to včetně západního výhledu na přístav. Z domu je tedy napříč podlažími vidět prakticky na všechny stany.

Vzhledem k umístění domu není překvapením, že se jedná o stavbu, která je vysoce energeticky efektivní, ekologická a postavená s minimální uhlíkovou stopou. Dům je údajně perfektně zateplen, na střeše má solární panely a k vytápění je využívána užitková voda z kanálu.

Energii ze solárních panelů lze uchovávat v bateriích, ale pokud počasí přeje a dům zachytí více energie, než potřebuje, stavba je stejně jako všechny ostatní domy ve vesničce připojena do národní sítě, skrze níž mohou členové komunity svou zelenou energii prodávat. Obyvatelé vesničky zkrátka v rámci svých snah o udržitelnost nenechávají nic náhodě.

_amsterdam_i29_floating_house_1

Foto: Ewout Huibers

V domě nechybí místa k odpočinku

_amsterdam_i29_floating_house_6

Foto: Ewout Huibers

Moderní kuchyně nabízí mnoho prostoru i přístup na terasu

_amsterdam_i29_floating_house_7

Foto: Ewout Huibers

Výhledy jsou u tohoto domu jednoznačnou doménou

Diskuze (0)

Novinka

Anonym