V Buchlovských horách vyrostl netradiční dům, který má zdi z konopného betonu a vytápí se těžbou kryptoměn

Dům se nachází v obklopení přírody. Nejbližší sousedé jsou více než kilometr vzdáleni

Foto: BoysPlayNice

Na louce obklopené lesy a potoky Buchlovských hor stojí dům s rozkvetlou střechou, v němž po celý rok žije spokojená rodina. O teplo se tam stará těžba kryptoměn a zdi jsou tvořeny konopím a betonem. Mohlo by to znít jako začátek pohádky pro 21. století, ve skutečnosti ale jde o realizaci domu s názvem LO, za kterým stojí architektka Lina Bellovičová.

Nebyla v tom sama. K projektu přizvala tesaře Martina Kohoutka, podlaháře ze společnosti Qualibau, a další, se kterými během roku a půl zrealizovala dům, jenž má evokovat dva kameny překryté dalším plochým kamenem. Na návrhu pracovala přibližně půl roku, přičemž zadavatelem stavby byl majitel bývalého kempu, poblíž kterého celý objekt vyrostl.

Jelikož se majitel rozhodl netradiční objekt využívat celoročně, znamenalo to vybrat takové materiály, které by odolaly horku i mrazu. Vůbec nejzajímavějším se stal tzv. konopný beton. „Jedná se o přírodní stavební materiál s dlouholetou tradicí, která byla přerušena, avšak nyní je snaha o její navrácení,“ vysvětluje architekta Lina Bellovičová.

„Materiál je odolný proti škůdcům, plísním a při petrifikaci dochází ke spalování CO2. Výhodou je ekologie i možnost realizace svépomocí a cena materiálu je rovna cihle. Kdyby se na pozemku domu nejdříve vysadilo pole technického konopí, potom se sklidilo, zpracovalo pazdeří a postavil se z něj dům, byl by to ideální stav,“ dodává autorka projektu, v němž našly uplatnění i hliněné omítky či omyvatelné plochy z marockého štuku.

dum-lo1

Spojení s přírodou bylo základním kamenem celého projektu

Foto: BoysPlayNice

dum-lo6

Realizace návrhu architektky Liny Bellovičové

Foto: BoysPlayNice

I se sklepem dům zabírá 160 metrů čtverečních, přičemž v přízemí se nachází dvě ložnice, koupelna a kuchyň. To vše v doprovodu velkoformátových oken, které lze zasunout do předstěny v interiéru, díky čemuž se bezbariérově propojí exteriér s interiérem.

„Z touhy klienta trávit venku co nejvíce času i za deště má dům terasu schovanou pod střechou po celém svém obvodu. Střecha je pokrytá zeleným kobercem, aby co nejlépe splýval s přírodou a byl izolován. Je navržen tak, aby byl maximálně využit jeho prostor a aby minimálně narušoval okolní přírodu svou přítomností. Postupem času by rád srostl s okolím,“ nastiňuje budoucnost Bellovičová.

V suterénu domu je fotokomora, technická i společenská místnost a sklad. O vytápění se stará několik grafických karet, prostřednictvím kterých se v domě těží kryptoměny vyplácené do bitcoinu. Celý těžební mining systém je ale potřeba nějakým způsobem ochlazovat, a proto je k dispozici vodní chlazení, přičemž ohřátá voda se využívá k vytápění anhydritové podlahy. „Technologie byla vymyšlena klientovým bratrem a jeho kamarádem,“ dodává Bellovičová.

Podobných prvků je v domě daleko více. Samotný objekt pracuje se systémem chytrého domu, takže se dá řada jeho funkcí ovládat z telefonu. Stěny mezi místnostmi tvoří vysoké skříně, které nabízejí dostatek prostoru pro uložení všeho, co je v domácnosti zapotřebí. Najdeme v nich pračku, sušičku, úklidové potřeby, drogerii, ručníky či shoz na prádlo do sklepa.

dum-lo2

Hlavní prostor domu s kuchyní a jídelním stolem

Foto: Ateliér Lina Bellovičová

dum-lo10

Skříně i linka jsou pro dům vyráběny na míru

Foto: Ateliér Lina Bellovičová

Skříně v kuchyni pak ukrývají například kávovar, lednici s mrazákem a je do nich zasazena i trouba. Zbytek kuchyňské linky je vyroben na míru z válcované oceli, přičemž se na výrobě podílel sám majitel objektu a jeho kamarád. Na míru je vyrobena i velká betonová vana, kterou majitelé zvolili, protože společné koupání má v rodině tradici.

„A to máte vidět, když se sejde více dětí!“ dodává s úsměvem Bellovičová. Stejně jako v koupelně jsou nepřehlédnutelným prvkem každé místnosti v domě velká okna, která zajišťují co možná největší kontakt s okolní přírodou, přičemž byl pečlivě vybírán i výhled z nich.

branislav-sotak

Přečtěte si takéProč investoři z Redditu revoltují proti Wall Street a ženou vzhůru akcie GameStopu? Fascinující dění očima analytika z Patrie

Do budoucna by se měly stát součástí projektu také solární panely, které v původní realizaci nebyly prioritou, ale měly by být umístěny na drobnější stavbu v blízkosti domu. Coby zdroj vody slouží dvě studně, snahou autorky projektu ale původně bylo implementovat i systém kolekce dešťové vody, což se po dohodě se zadavatelem neuskutečnilo.

Celkové náklady na realizaci objektu se pohybují okolo pěti milionů korun a stavba primárně slouží jako rodinný dům. Později bude ale využíván pro rekreaci a ve finále se stane sídlem pro strávení příjemného důchodu v náručí přírody.

dum-lo8

Koupelna s velkou vanou

Foto: BoysPlayNice

dum-lo9

Stěny domu jsou zároveň úložným prostorem

Foto: BoysPlayNice

dum-lo11

Dům se nachází v obklopení přírody. Nejbližší sousedé jsou vzdáleni více než 1 kilometr

Foto: Ateliér Lina Bellovičová

Aktualizace 4. 2. 8:00: V článku byly upřesněny informace týkající se těžby kryptoměn vyplácených do bitcoinu.

Fanoušek projektů Elona Muska a všeho, co dělá z budoucnosti současnost. Milovník historie, dobrého humoru, kostkovaných flanelek a soli ve vlasech.