Souboj filmových ikon. Je tu první trailer na blockbuster Godzilla vs. Kong, který vyjde v kinech i na HBO Max zároveň

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

warner-bros-godzilla-kong

Reprofoto: Warner Bros./YouTube

Letos se v hollywoodském filmu poprvé utkává Godzilla s King Kongem

0Zobrazit komentáře

Film má úžasnou schopnost nás přenést do alternativní reality, hluboce pohnout emocemi, sugestivně zprostředkovat problémy společnosti, dokonce proměnit naši životní filozofii. Stejně dobře ale může ukázat, jak by to vypadalo, kdyby se poprala gigantická opice s obrovskou ještěrkou. To se v náznacích dovídáme už z právě vydaného traileru na film Godzilla vs. Kong, který představuje pro Hollywood nepříliš typický, ale zajímavý formát.

Střet dvou natolik známých příšer jsme totiž s blockbusterovým rozpočtem vlastně ještě neviděli. Když v americké filmové produkci vzniká monster film, nemíchají se v něm různá fikční univerza. Ještě výraznější je to v posledních letech, kdy je typická snaha o určitou úroveň realismu, respektive dojmu autenticity. Na první pohled zkrátka střet Godzilly a King Konga působí jako dvojitá porce fantasmagorie vhodná jenom k bezmyšlenkovité zábavě.

Velký vliv na změnu vnímání podobných crossoverů měl bezesporu nástup komiksových filmů v čele se sérií Avengers, kdy se setkávání mnoha superhrdinů i v seriózním kontextu stalo naprosto normální. Postupně se tak otevřely dveře projektům dříve cílícím jen na specifické publikum. Zatímco Vetřelec vs. Predátor z roku 2004 měl násobně menší rozpočet než třeba Spider-Man, Godzilla vs. Kong bude plnohodnotný obří blockbuster.

warner-bros-godzilla-kong-2

Reprofoto: Warner Bros/YouTube

Pro mnohé vysněný záběr: Godzilla v neonovém městě

Ten se přitom vůbec nemusí prezentovat s velkou nadsázkou, ale jako vážně míněný film. Trailer na novinku od Warner Bros. se nemusí bát dramatických promluv hereckých hvězd, sentimentálních záběrů západu slunce ani zneklidňující hudby klasického evropského skladatele. Dnes stále nepříliš sofistikovaně vnímaný žánr má ostatně poměrně vyhraněné ideologické pozadí.

Podobně jako nás u hororového žánru fascinují tabu zvráceným způsobem překračující naši každodenní zkušenost, monster filmy v jádru ukazují naše limity v porozumění přírodě a naše místo v ní. Poprvé se obří monstra v kinematografii začala častěji objevovat v Japonsku 50. let, které se vypořádávalo se dvěma útoky atomovými bombami. Radiací zmutovaná Godzilla se tehdy stala metaforou pro jadernou hrozbu.

Také Godzilla Garetha Edwardse z roku 2014 ukázala, že i film o obřích monstrech jde v Hollywoodu brát zcela vážně a vytvořit přitom poutavý příběh s několika mistrovskými scénami. Jelikož se více, než bývá typické, držel lidských postav, podařilo se mu vytvořit silnou atmosféru tajemna a ještě více pak vyniklo měřítko samotných monster. V momentech, kterým dominovala, se pak lidé ztráceli v souboji nám dalece nadřazených sil přírody.

Přinejmenším z hlediska konceptu je podobná také novinka Godzilla vs. Kong. Ačkoliv před lety Godzilla lidstvo nakonec zachránila, nyní se stala primární hrozbou, a jediný, kdo by proti ní mohl mít šanci na úspěch, je právě King Kong. Spolu s ním se mezi centrální postavy dostává také malá holčička, která si s opicí v dřívějším filmu vybudovala vztah.

Zajímavým způsobem by se zde tak například mohla kombinovat měřítka maličkého člověka a obrovských příšer. Paralelně s tím upoutávka naznačuje další budování historie titulních monster a láká také na osobní dějovou linku s rebelskou postavou herečky Millie Bobby Brown, známé z hitu Netflixu Stranger Things.

Primárním zaměřením traileru však stále zůstává souboj King Konga a Godzilly v měřítku, v jakém jsme ho dosud nikdy nemohli vidět. Crossovery podobného typu jsou u japonských titulů poměrně běžné, do mainstreamu Hollywoodu zde ale tentokrát přichází poprvé. Přinejmenším se tak bude jednat o velkou audiovizuální jízdu, ukazující jak monstra na moři, tak monstra uprostřed neonovými světly zalitého nočního města.

Godzilla vs. Kong bude po Wonder Woman 1984 zároveň druhým blockbusterem vydaným podle nové distribuční strategie. To znamená, že 26. března vyjde ve Spojených státech v kinech a zároveň se na měsíc objeví na streamovací službě HBO Max. Kino premiéra pro Česko je stanovena na 25. března – prozatím zůstává velkou otázkou, zda a v jaké formě se na ni budeme moci vydat. HBO Max u nás v té době ještě dostupné s největší pravděpodobností nebude.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym