Samsung ukázal trio nových vlajkových telefonů. Galaxy S21 zaujmou foťákem, designem a S21 Ultra umí i se stylusem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

galaxys21-boxed

Foto: Samsung

Nová vlajková trojice telefonů od Samsungu

Nová řada vlajkových telefonů, kterou Samsung včera představil, vlastně nepřináší zásadní nové věci – a ani nemusí. Vrcholové modely ze série Galaxy se už několik let řadí k tomu nejlepšímu, co lze s Androidem koupit, a letos tomu nebude jinak. Na zařízeních S21, S21 Plus a S21 Ultra je zajímavé hlavně jasné nastavení kurzu. Na jedné straně se při zachování vysoké kvality snížila cena, na druhé se demonstruje, kam až lze zajít při ochotě připlatit si.

Všechny ohlášené telefony se nesou v duchu sebejistého vylepšování. Ačkoliv se k trendům spíše připojují, než že by měly ambice vytvářet nové (jak to dělají modely Fold), snaží se je předvést v té nejsilnější možné verzi a posouvat tak dobře známé formáty vzhůru. U displeje už tak není třeba si vybírat mezi vysokým rozlišením a vysokou obnovovací frekvencí. Fotoaparáty dostaly další vrstvu vylepšení umělou inteligencí. Verze Ultra dokonce podporuje stylus S Pen.

Přesto je počátek letošního roku v Samsungu výraznou změnou, která je viditelná na první pohled. Po několika letech z jeho vlajkových telefonů mizí lesklé sklo na zádech, které přitahovalo otisky, přičemž odlesky z hran opticky zvětšovaly tloušťku zařízení. Novému designu dominuje matný povrch s lesklými akcenty na hranách a nový přístup k modulu s kamerami.

samsung-galaxy-s21-s21-plus-s21-ultra-smartphone

Foto: Samsung

Černý Samsung Galaxy S21 Ultra 5G, fialový S21 Plus a růžový S21

Když trend čoček fotoaparátů vystupujících nad povrch telefonu před lety přišel, mluvilo se o něm jako o nutném zlu. Od té doby se ale fotoaparáty přetransformovaly do celých velkých modulů a výrobci hledají různé způsoby, jak je do designu efektivně začlenit. Samsung u zařízení z řady S21 přichází se zajímavým řešením, které velký obdélník s objektivy protahuje až k hranám, takže více působí jako přirozená součást telefonu.

Takové řešení navíc vyzývá ke hře s barevnými kombinacemi a přechody mezi povrchy. Například fialové tělo s matným sklem doplňuje zlatý broušený hliník, u S20 Ultra zase šedý kov vystupuje nad stříbrné sklo odrážející světlo do mnoha různých barev. Stejného efektu dosahuje také základní model S20, jehož záda jsou vyrobeny z materiálu nazvaném Glasstic, což je tvrzený polykarbonát.

Nejvíce pozornosti ovšem Samsung věnoval černé verzi, se kterou prý strávil nejvíce času. Ačkoliv v samotné prezentaci firma tento nejtmavší odstín vysvětlovala možná až příliš dlouho, telefon Galaxy S20 Ultra v uniformním matném provedení Phantom Black vypadá nenápadně a působivě zároveň.

Ultra telefon bez kompromisů

Nejpůsobivější jsou ale technické vlastnosti nových zařízení. S20 Ultra vévodí jak celému portfoliu korejské společnosti, tak mobilnímu trhu a představuje aktualizaci idey telefonu bez kompromisů. OLED displej s úhlopříčkou 6,8 palce a jasem plnohodnotného HDR nabídne adaptivní obnovovací frekvenci od 10 až po 120 Hz. To vše při plném rozlišení 3200 x 1440 pixelů.

samsung-galaxy-s21-ultra-smartphone-colors

Foto: Samsung

Modely Galaxy S21 Ultra mají být vrcholem klasických smartphonů v roce 2021

Pod mírně zaobleným displejem se nachází nová generace ultrazvukového snímače otisků prstů, která je o 77 procent větší a o polovinu rychlejší než dříve. Vše pohání nejnovější osmijádrový procesor Exynos 2100 od Samsungu (respektive Qualcomm Snapdragon 888 na americkém trhu).

Dostatečnou výdrž má zajistit baterie s kapacitou 5 000 mAh, kterou lze nabíjet bezdrátově. Všechny telefony z řady S21 přitom v krabici neobsahují nabíječku ani sluchátka, stejně jako například nové iPhony. Kapacity úložiště zůstávají na 128, 256 nebo 512 GB a hodnoty paměti RAM začínají na 12 GB s možností navýšení na 16 GB při nejvyšším úložišti. Samsung se letos poprvé od roku 2016 rozhodl ve vlajkových modelech opustit slot na SD karty.

U Galaxy S21 Ultra se naopak poprvé objevuje podpora pro S Pen, která vzhledem k velikosti displeje dává dobrý smysl. Stylus, jenž lze dokoupit samostatně nebo spolu s pouzdrem pro jeho skladování, dokáže prakticky totéž, co u zařízení s řady Galaxy Note. Už samozřejmou je pak podpora sítí 5G napříč všemi telefony s označením S21.

Vedle designu doznaly u vrcholového modelu největších změn fotoaparáty. Zůstává rozlišení 108 MPx a stonásobný zoom, přibývá druhý teleobjektiv s trojnásobným optickým zoomem. Základem je tedy širokoúhlý fotoaparát s nejvyšším rozlišením doplněný ultraširokým 12MPx a dvěma 10MPx teleobjektivy. Spolehlivé automatické ostření má zajistit laserový senzor.

samsung-galaxy-s21-ultra-smartphone-s-pen

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S21 Ultra podporuje také S Pen, které se schová do krytu

Přítomna je dokonce podpora focení do profesionálního formátu RAW s 12-bitovou barevnou hloubkou. Vlajkový status kamer telefonu uzavírá natáčení 4K videa při 60 snímcích za vteřinu ze všech (i předních) čoček a 8K videa při 24 snímcích za vteřinu. Těm, kterým postačí Full HD rozlišení, přitom zařízení nabídne extrémní stabilizaci obrazu.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G stojí 33 499 korun (12 GB RAM, 128 GB úložiště), respektive 37 999 korun za verzi s 16 GB RAM a 512GB interním úložištěm. Obě barevné varianty, černá a stříbrná, se začnou prodávat 29. ledna. Pokud si ovšem zákazníci telefon předobjednají mezi 14. a 28. lednem a vyplní dotazník na speciálním webu, mohou k němu zdarma dostat nová sluchátka Galaxy Buds Pro a lokalizační přívěsek Galaxy SmartTag.

S21 a S21 Plus jsou vlajkovými telefony pro většinu

Další dva modely, S21 a S21 Plus, se od nejvyššího modelu zásadně neliší, většina parametrů má jen o trochu nižší čísla. Jejich ploché displeje s velikostmi 6,2 a 6,7 palce nabídnou rozlišení 2400 x 1800 pixelů při adaptivní obnovovací frekvenci do 120 Hz. RAM se ustálila na 8 GB, velikost úložiště je 128 nebo 256 GB a baterie nabízí kapacitu 4 000 mAh u základního S20, respektive 4 800 mAh u S21 Plus.

samsung-galaxy-s21-plus-smartphone-colors

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S21 Plus 5G je dostupný ve třech barvách

Z vysoce hodnocených loňských zařízení pak zůstává většina hardwaru fotoaparátů, tedy 12MPx široký objektiv, 12MPx ultraširoký objektiv a 64MPx teleobjektiv. Díky výkonu nového procesoru, který S21 i S21 Plus sdílejí s modelem Ultra, by se přesto měla znatelně zvýšit kvalita výsledných fotografií i videa. V éře komputační fotografie je výkon zařízení téměř stejně důležitý jako použité senzory a objektivy.

Vedle zmíněného procesoru obsahují všechny tři nové telefony také stejnou ultrazvukovou čtečku otisků prstů. V očích některých budou pak dva základní letošní modely těmi zajímavějšími díky barevným provedením. Zatímco Samsung Galaxy S21 5G bude dostupný v šedé, bílé, fialové nebo růžové, S21 Plus přebírá fialovou a doplňuje ji stříbrnou a černou.

Ceny začínají o něco níže než loni. Galaxy S21 se 128 GB bude dostupný za 22 499 korun, ve verzi s 256 GB úložištěm se pak dostaneme na 23 999 korun. Model Plus zase startuje na 27 999 korunách za 128 GB úložiště a pokračuje na 29 499 korun za 256 GB. Pro registrované předobjednávky platí nabídka sluchátek Galaxy Buds Live a lokalizačního přívěsku zdarma.

Nejlepší sluchátka Samsungu a lokalizační přívěsek

Lokalizační přívěsek je spolu s bezdrátovými sluchátky Galaxy Buds Pro poslední novinkou, kterou Samsung s telefony představil. Sluchátka kombinují atraktivní lesklý design s údajně vysokou ergonomií, a to díky silikonovým špuntům a specifickému tvaru. Výsledkem má být skvělá izolace okolního hluku při minimalizaci pocitu ucpaných uší.

samsung-galaxy-buds-pro-silver-purple-black

Galaxy Buds Pro jsou dosud nejvyšším modelem sluchátek Samsungu

Do těla Buds Pro se vešly rovnou dva měniče generující zvuk – jeden zaměřený na basy a druhý na středové a vyšší frekvence. Samsung tvrdí, že se mu tímto řešením podařilo vytvořit svá „vůbec nejlépe znějící sluchátka“. Zvuk má přitom vyniknout v jakémkoliv prostředí, což zajistí inteligentní aktivní potlačení okolního hluku (ANC).

V čem inteligentní? Software v kombinaci s vnějšími mikrofony prý dokáže dobře rozlišovat mezi hlasem volajícího a okolním ruchem, takže by se měla výrazně zvýšit kvalita hovorů. Sluchátka přitom nebude třeba vytahovat z uší ani při mluvení s člověkem fyzicky vedle. Poznají, když mluvíme, automaticky sníží hlasitost přehrávané hudby a ANC přepnou do transparentního režimu, kdy je okolí dobře slyšet.

Samsung kromě toho poprvé přichází s přímou odpovědí na prostorový zvuk z AirPods Pro a AirPods Max od Applu. Pod názvem 360 Audio se ukrývá technologie, která při sledování videa na telefonu nebo tabletu korejské značky vytvoří podobný efekt, jaký známe z kin s Dolby Atmos.

samsung-galaxy-s21-s21-plus-s21-ultra-smartphone-all-colors

Foto: Samsung

Kompletní nabídka telefonů Galaxy S21 Ultra, S21 Plus a S21

Výčet hlavních vlastností Galaxy Buds Pro uzavírá odolnost proti vodě a potu podle standardu IPX7 a pětihodinová výdrž baterie s aktivním ANC, osmihodinová pak s vypnutým ANC (nabíjecí krabička hodnoty navyšuje o 13 nebo 20 hodin poslechu). Sluchátka půjde v Česku koupit od 29. ledna ve stříbrné, černé nebo fialové barvě za 5 999 korun, přičemž předobjednávky běží již nyní.

Nakonec je tady Galaxy SmartTag, reakce Samsungu na úspěch startupu Tile. Jedná se o malý chytrý přívěsek, který se přes Bluetooth spojí s telefonem nebo tabletem a dovoluje snadno najít věc, ke které je připojen. Nejčastěji se podobná zařízení používají pro klíče nebo kabelku, několikaměsíční výdrž, odolnost proti vodě a dosah 120 metrů ale vybízí i k připojení na kolo nebo kufr. Samsung navrhuje i použití pro přehled o poloze dětí nebo seniorů.

Jakmile na zařízení firmy s Androidem 8.0 a vyšším spustíme aplikaci SmartThings, na mapě si můžeme zobrazit poslední známou polohu přívěsku, nebo k jeho nalezení použít indikátor vzdálenosti a hlasité zapípání. SmartTag bude v Česku dostupný za 899 korun, v černé od 29. ledna, ve světle béžové ve druhé polovině února. Ti kteří, si předobjednají kterýkoliv z nových telefonů řady S21 a zaregistrují se, ho mohou dostat zdarma.

Partnerem článku a celého CzechCrunche je společnost Samsung. V rámci CzechCrunch Premium spolupracujeme s vybranými partnery, se kterými připravujeme obsah na míru. Více najdete zde.