Rarita v Silicon Valley, nebo nová éra organizace pracovníků? Zaměstnanci Googlu založili vlastní odbory

Jiří SvobodaJiří Svoboda

google-campus-2

Foto: Google

Kalifornské sídlo Googlu

0Zobrazit komentáře

Pracují v jedné z nejúspěšnějších technologických firem současnosti, často mají několikanásobné platy oproti průměru a někteří čerpají řadu benefitů, o kterých se může lidem v jiných odvětvích jen zdát. Přesto se zaměstnanci Alphabetu, mateřské firmy Googlu, rozhodli tento týden oficiálně spustit vlastní odborovou organizaci. Jmenuje se Alphabet Workers Union (AWC).

Ačkoliv má zatím stovky členů, už se jí dostalo podpory i od vlivného odborového svazu Communication Workers of America nebo několika známých politiků Demokratické strany. Situace je mimo jiné zajímavá i proto, že jsou firmy v Silicon Valley známé pro svůj odpor vůči tradičním odborům.

Nová organizace Alphabet Workers Union ovšem nevznikla zničehonic. Zaměstnanci Googlu už v minulosti několikrát ukázali nesouhlas s kroky svého zaměstnavatele, což napovídá tomu, že jde spíše o formalizaci hnutí, které už přibližně čtyři roky ukazovalo své zárodky.

Sundar Pichai, šéf Googlu a jeho mateřské firmy Alphabet

V roce 2018 například více než tři tisíce pracovníků Googlu podepsalo otevřený dopis pro šéfa Sundara Pichaie, ve kterém žádali, aby Google nedělal na armádní zakázce pro Pentagon. Jak uvádí magazín The Verge, zaměstnanci internetového giganta protestovali i proti vývoji cenzurovaného vyhledávače pro čínský režim nebo propuštění prominentního odborníka na etiku umělé inteligence.

AWC tvrdí, že je otevřená všem pracovníkům v Alphabetu, včetně těch, kteří jsou najati jako kontraktoři nebo přes externí firmy. Právě lidé z těchto skupin jsou oproti interním zaměstnancům často znevýhodněni a nemohou čerpat některé benefity, přestože tvoří více než polovinu všech pracovníku v Googlu, který má 123 tisíc zaměstnanců a 130 tisíc kontraktorů.

Formalizace aktivismu

Skupina Alphabet Workers Union zatím nevznesla vůči svému zaměstnavateli konkrétní požadavky. Její představitelé ale deníku The New York Times řekli, že se jedná hlavně o pokus vytvořit dlouhodobou strukturu aktivismu v Googlu.

Web organizace už nyní naznačuje řadu základních hodnot. Zatímco tradiční odbory se více opírají o zlepšení platových podmínek, AWC toto vyloženě nepožaduje. Namísto toho se soustředí například na inkluzi, transparentnost nebo sociální spravedlnost a rovné podmínky.

Požaduje také, aby se Alphabet choval eticky a vyvíjel takové technologie, které jsou zodpovědné vůči společnosti a životnímu prostředí (vzhledem ke stále aktuálnějším tématům etické umělé inteligence může jít o podstatný požadavek). S tím souvisí i třeba požadavek na svobodné odmítnutí práce, která není v souladu s individuálními hodnotami zaměstnance.

Po organizační stránce budou odbory fungovat přes volené představenstvo, prostřednictvím kterého chtějí zajistit demokratický proces. Financované budou z příspěvků samotných členů, kteří se zavazují organizaci darovat jedno procento svého platu.

Na svém webu AWC odpovídá i na tradiční argumenty proti odborům jako takovým. „Když se vám to nelíbí, odejděte,“ říká jeden z nich. „To není realistická možnost pro všechny naše členy. Ti z nás, kteří by mohli odejít, se organizují proto, že stále věří v Alphabet,“ reagují odboráři.

Alphabet nás najal s tím, abychom dělali ve světě dobro a tomuto slibu dostáváme. (…) Kdyby všichni, kteří jsou nespokojení s rozhodnutími Alphabetu, odešli, firma by pravděpodobněji dělala neetická rozhodnutí,“ pokračuje vyjádření na webu AWC.

Pestrá historie odborářů v Googlu

AWC ovšem není zcela první organizací tohoto typu. Jak píše server Collective Action in Tech, v roce 2017 se zorganizovali do odboru pracovníci ochranek v Googlu a Facebooku. O dva roky později následovali i pracovníci kaváren v Googlu a ve stejném roce se připojilo také osmdesát pracovníků pittsburgské pobočky do odborů United Steelworkers.

Všechny tyto iniciativy jsou tvořeny hlavně kontraktory, nikoliv přímými zaměstnanci Googlu. Do této skupiny ostatně zapadají například i moderátoři obsahu, kteří se na denní bázi probírají množstvím explicitního materiálu. Série investigativních reportáží v posledních letech odhalila, že tito kontraktoři následně kvůli své práci trpí posttraumatickými poruchami.

awc_team

Foto: AWC

Některé z tváří Alphabet Workers Union

Google na iniciativu AWC odpověděl prohlášením, kde říká, že vždy tvrdě pracoval, aby vytvořil „podpůrné a odměňující pracovní prostředí pro své pracovníky“. „Samozřejmě, že naši zaměstnanci mají pracovní práva, která podporujeme,“ řekla mluvčí Googlu Kara Silversteinová.

Některé činy Googlu ovšem značí spíš opak a odráží již zmiňovaný a historicky zakořeněný odpor vůči odborům. Poté, co se začaly projevovat zaměstnanecké iniciativy, Google najal v roce 2019 konzultanty z IRI, firmy, která je známá svým antiodborářským sentimentem. Jak píše The Verge, ve stejném roce také propustil čtyři pracovníky, kteří se na zaměstnaneckém aktivismu podíleli.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym