Přišli jsme o velké peníze, ale výroby nelitujeme, říká šéf MICo. České CoroVenty z rekordní sbírky skončí ve skladu

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

corovent-mico-jiri-denner-minRozhovor

Foto: Jan Kubát

Šéf skupiny MICo Jiří Denner s plicním ventilátorem CoroVent

0Zobrazit komentáře

Brzy to bude rok, co se začal psát příběh unikátního plicního ventilátoru CoroVent. Tým složený kolem profesora Karla Roubíka uprostřed první vlny pandemie koronaviru, která všechny zaskočila nepřipravené, v rekordním tempu vyvinul přístroj, s nímž hodlal zachraňovat životy, pokud by došly standardní ventilátory. Většina z vyrobených CoroVentů, na něž ve veřejné sbírce přispěly tisíce lidí, teď míří do Správy státních hmotných rezerv.

Příběh CoroVentu má několik poloh. Skutečnost, že plicní ventilátory z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT nakonec nebyly v tak velkém množství potřeba, je jistě pozitivní, protože to znamená, že v Česku nedošlo k dramatickým událostem, jaké probíhaly loni na jaře například v Itálii.

Na jihu Evropy, kde koronavirus udeřil na starém kontinentu jako první a ve velké míře, ventilátory skutečně docházely, a tak i v reakci na tuto situaci začal tým kolem Karla Roubíka pracovat na nouzovém řešení. Během několika týdnů vznikl CoroVent a ještě rychlejším způsobem se na jeho výrobu vybralo od veřejnosti zhruba 15 milionů korun.

Výrobu si vzala na starost třebíčská společnost MICo Medical, jejíž majitel Jiří Denner během krizových měsíců investoval do vývoje i následné výroby desítky milionů korun. V dubnu Denner hlásil, že chce s kolegy ukázat, že Češi umí udělat světový produkt, a pokud bude třeba, může vyrábět klidně tisíc ventilátorů denně.

corovent2

Foto: ČVUT

Český plicní ventilátor CoroVent

Právě v této rovině zůstává příběh CoroVentu nenaplněný, což pocítí ve svých finančních knihách zejména MICo. Výrobní linka v Třebíči se nakonec nikdy pořádně nerozjela, vyrobeno bylo jen pár stovek kusů a více než stovka z nich teď míří do Správy státních hmotných rezerv, jak koncem roku oznámilo ČVUT, které celý projekt zastřešuje.

V tuzemských nemocnicích je aktuálně nasazených několik desítek kusů a další nejsou potřeba. První loni v listopadu otestovali v Ústí nad Labem, a to díky výjimce, kdy může být v nouzových situacích CoroVent nasazen. Po certifikaci od americké FDA totiž český přístroj čeká na kompletní certifikaci, se kterou by se už nemusely žádné výjimky řešit a nemocnice nejen v Česku by je mohly nasazovat jako standardní ventilátory.

Majitel průmyslové skupiny MICo Jiří Denner nyní v rozhovoru pro CzechCrunch přiznává, že neví, zda se mu velká sázka na potenciálně lukrativní byznys, který by zároveň dokázal zachraňovat životy, vůbec někdy vrátí. Rozhodně jí ale prý nelituje a vypočítává, kolik CoroVentů bylo vlastně vyrobeno, proč zatím nevyšly velké kontrakty v zahraničí a co plánuje dál.

Více než polovina CoroVentů, na které se složila veřejnost a které jste vyrobili, nakonec míří pouze do státních rezerv. Jak to vnímáte?
Zatím sami nevíme, jestli to tak dopadne, protože se aktuální situace opět vyvíjí velmi dynamicky, a kolik CoroVentů nakonec skončí přímo v hmotných rezervách, se uvidí.

Už v listopadu jste říkali, že registrujete spoustu nemocnic, kde začínají standardní ventilátory docházet a že je o CoroVenty velký zájem. Kolik nemocnic nakonec o CoroVenty žádalo a kolik kusů se jich doručilo?
O CoroVenty zažádaly nemocnice z celé České republiky. Nakonec jsme do čtrnácti nemocnic rozdistribuovali 31 CoroVentů z veřejné sbírky. Dalších 71 kusů pak darovala PPF do sedmi pražských nemocnic.

Podle vašich listopadových odhadů mělo být potřeba v českých nemocnicích kolem 650 ventilátorů. Nakonec se tyto odhady nevyplnily?
Upřímně nevím, kolik ventilátorů přesně pak bylo potřeba. Je ale potřeba brát v potaz, že České republice na podzim darovaly velké počty ventilátorů další evropské země.

corovent-mico2-min

Foto: Jan Kubát

Plicní ventilátor CoroVent v továrně třebíčské firmy MICo

Kolik CoroVentů je teď reálně v provozu?
Kolik jich je v provozu, nevíme, protože se ta situace stále mění, a vzhledem k tomu, jak teď opět roste počet hospitalizovaných, je možné, že se začnou využívat i v praxi. CoroVent má povolení k použití, ale je to pořád záložní ventilátor a primárně musí být využívány plicní ventilátory se standardní certifikací. Do nemocnic se CoroVentů prozatím nedodalo víc, protože mají ventilátorů dostatek.

Kolik CoroVentů se k dnešnímu dni podařilo vyrobit nad rámec 182 kusů, na které se složila veřejnost? Víme o dalších 50 kusech, které zaplatila PPF?
Z veřejné sbírky se nakonec vyrobilo 145 kusů CoroVentů. Počet kusů se zredukoval z důvodu vyšších nákladů spojených se zaškolováním personálu a dalších dílčích výdajů. Dalších 71 kusů bylo vyrobeno díky finanční podpoře skupiny PPF. Mezi další desítky kusů pak patří ty, které byly v rámci obchodních aktivit zasílány do zahraničí na testování, nebo se jednalo o první verze CoroVentu, které se následně upravovaly a dodělávaly.

Jak vypadá distribuce CoroVentů v zahraničí? Hovořili jste o tom, že jsou v jednání obchody se stovkami a tisícovkami kusů.
Vedli jsme desítky jednání všude po světě. Dnes už ale nečekáme, že případné prodeje budou v tisícových kusech. Bude to velmi individualizované a maximální počty prodejů na jeden kontrakt očekáváme v desítkách kusů. To všechno se ale může změnit po získání standardní certifikace, na které pochopitelně pracujeme. V tu chvíli budeme mít zcela jiné možnosti než nyní a budeme se moci ucházet o velké zakázky.

Josef Prusa_Prusa Research_005

Přečtěte si takéVíce než 100 tisíc tiskáren a tržby přes 2 miliardy. 3D tiskaři z Prusa Research zažili úspěšný rok a nehodlají zpomalovatVíce než 100 tisíc tiskáren a tržby přes 2 miliardy. 3D tiskaři z Prusa Research zažili úspěšný rok a nehodlají zpomalovat

Počítám, že teď je tedy pasé i debata o tom, kdo by financoval případnou výrobu dalších CoroVentů, když přes sto z nich míří do státních rezerv?
Ano, nyní je ta situace s financováním velmi složitá. Příslibů jsme za uplynulých deset měsíců slyšeli už tolik, že bych je ani nespočítal. Nicméně je pořád důležité zdůrazňovat, že je CoroVent velmi kvalitní ventilátor, který bude mít po získání certifikace značný obchodní potenciál.

Jak je aktuálně v celé situaci zainteresované MICo Medical? Kolik vás už vývoj a výroba CoroVentů stála a kolik se vám z té částky vrátilo?
Stálo nás to už nižší desítky milionů korun a jestli se nám to vrátí, nedokážeme nyní vůbec předpovědět. Od začátku nám šlo především o to, abychom pomohli kritické situaci s potenciálně nedostatečným množstvím plicních ventilátorů. Po bitvě je každý generál a my jsme kvůli snaze pomoci v krizové situaci přišli o obrovské peníze. Ale není všem dnům konec a na svém jarním rozhodnutí, pustit se do výroby CoroVentů, bych ani dnes nic neměnil.

Plánujete dál pokračovat ve výrobě, až se objeví nějaká poptávka?
Aktuálně pracujeme na dalším vývoji a cílem je samozřejmě dosažení plnohodnotného certifikovaného ventilátoru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym