Pražské metro je pokryto signálem ze dvou třetin. Do příštího roku mají mít LTE a 5G všechny stanice

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

praha-metro

Pražské metro

0Zobrazit komentáře

Konec roku 2020 oslavil pražský Dopravní podnik zprávou, že se mu ve spolupráci s operátory podařilo rozšířit LTE a 5G síť už do celkem 39 stanic metra a přilehlých tunelů. Nejnovějšími přírůstky se staly stanice Náměstí Míru, Hůrka a Lužiny, kde se již budou moci cestující bez problémů připojit k internetu. Do začátku roku 2022 má být signálem pokryto celé pražské metro.

Náměstí Míru se nachází na lince A a je již díky němu pokryté celé širší centrum města. Rok 2020 byl v rozšiřování signálu, které provádí Dopravní podnik (DPP) ve spolupráci s konsorciem trojice tuzemských operátorů a společností CETIN, rekordní. Přibylo totiž 23 stanic.

„Pokrytí tunelů metra spočívá v instalaci přibližně 5 centimetrů širokého vyzařovacího kabelu v celé délce pražského metra, kromě nejnovějšího úseku trasy A – Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. V tomto úseku byla LTE technologie zajišťující telefonování a vysokorychlostní datové připojení instalována již během výstavby,“ vysvětluje na svém webu DPP.

Pražské metro má celkem 61 stanic, a tak jsou aktuálně signálem pokryté takřka dvě třetiny. Zbylých dvaadvacet stanic se bude osazovat potřebným vybavením ještě minimálně rok, a to i proto, že práce mohou probíhat pouze pár hodin v noci, kdy metro nejezdí.

Pravidelné noční výluky trvají přibližně tři hodiny, přičemž přednost před instalací kabeláže mají rekonstrukce, opravy stanic či tunelů a veškeré činnosti nezbytné pro zachování plné provozuschopnosti metra. „Na výstavbu LTE sítě v jedné stanici je potřeba minimálně 50 hodin, pokrytí tunelu mezi dvěma stanicemi v obou směrech zabere přibližně 2 měsíce,“ doplňuje DPP s tím, že logicky záleží na délce tunelu.

2020-31-12-17-01-22-800-800-2-2020-12-31-schema-mobilniho-signalu-bila

Foto: DPP

Aktuální pokrytí pražského metra signálem

Diskuze (0)

Novinka

Anonym