Netflix letos uvede přes 70 filmů, každý týden aspoň jeden. Objeví se v nich DiCaprio, Lawrence i The Rock

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

dica-1

Reprofoto: Netflix/YouTube

Leonardo DiCaprio ve filmu K zemi hleď!

0Zobrazit komentáře

Netflix se zasadil o vznik nebo rozšíření hned několika frází a slovních spojení, z nichž nejznámější je jistě binge-watching. Pustíme si první díl seriálu, poté ještě jeden a pak už nemůžeme přestat, dokud neuvidíme celou řadu. Letos na streamovací službě půjde podle všeho ve stejných kvantech sledovat i filmy. Netflix jich chystá alespoň 70, minimálně jeden nový každý týden.

„Mysleli jste si, že tradiční hollywoodská studia dominují celovečernímu audiovizuálnímu formátu? Mýlíte se,“ jako by znělo z vedení firmy se zhruba dvěma stovkami milionů platících diváků po celém světě. Jak poznamenává The Verge, v tomto roce plánuje vydat více filmů než Disney a Warner Bros. dohromady. Zatímco k nim se budeme nejspíš i nadále obracet pro několik velkých blockbusterů, Netflix se postará o každotýdenní víkendový program.

Rozhodně to přitom nemá znamenat, že půjde o klasické nízkonákladové televizní produkce. V traileru lákajícím na desítky titulů se objevuje například nový zombie horror Zacka Snydera, který se k žánru vrací šestnáct let po svém skvěle přijatém debutu Úsvit mrtvých. Poprvé se na režisérském postu naopak objeví autor oceňovaného muzikálu Hamilton Lin-Manuel Miranda a Halle Berry s dramatem o bývalé MMA zápasnici.

netflix-concrete-cowboy-idris-elba

Idris Elba v dramatu Netflixu Concrete Cowboy

Celou výkladní skříní hvězd bude komedie Adama McKaye, jež si za Sázku na nejistotu a Vice vysloužil hned pět nominací a jedno vítězství na Oscarech. Jeho novinka Don’t Look Up pojednává o dvou astronomech snažících se přesvědčit veřejnost, že hrozba blížícího se asteroidu je skutečná. Na obrazovkách se zde potká neskutečný herecký ansámbl s Leonardem DiCapriem, Jennifer Lawrence, Cate Blanchett, Meryl Streep, Jonahem Hillem nebo Timothéem Chalametem.

Celý program pro následující rok Netflix tentokrát zveřejnil poprvé a dost možná s tím mají něco společného nedávná ohlášení už zmíněné konkurence. Disney se určitě na uvádění v kinech nechystá v dohledné době zanevřít, zároveň ale plánuje zásadně rozšířit množství obsahu na Disney+. Už tento pátek se tam má objevit první hraný seriál ze světa Avengers WandaVision a následovat mají desítky dalších spadajících pod Marvel, Star Wars nebo Pixar.

Warner Bros. se zase kvůli stále pokračující pandemii rozhodlo veškerý filmový program poslat zároveň do kin i na streamovací službu HBO Max. Vydání Wonder Woman 1984 sice zatím provádí bezprecedentní vlna pirátství, spojená mimo jiné s nedostupností služby ve světě. Postupná expanze by ale z HBO Max mohla učinit silného hráče, zvlášť s blockbustery jako Matrix 4 a Duna.

Čelíc takovým zvučným názvům a 86 milionům předplatitelů Disneyho je jasné, že se Netflix musí předvést. Jeho trailer na filmové novinky tak uvádí rovnou Dwayne Johnson, Gal Gadot a Ryan Reynolds, z nichž se všichni objeví samozřejmě i ve samotných snímcích. To když se po obrazovce ve změti akce nebudou zrovna prohánět Chris Hemsworth nebo Jason Momoa.

Stejně jako loni to vypadá, že největší bitva o peníze diváků se letos odehraje na obrazovkách spíše než na plátnech. V obou případech přitom filmy pořád představují ten nejzajímavější formát, protože rozpočet nemusí rozdělovat mezi deset hodin, ale jen na dvě. Sice diváka pohltí na kratší dobu než kvalitní seriál, zároveň se ale méně stává, že se pozornosti dočká jen prvních pár desítek minut.

Ačkoliv se přitom ve spojitosti s Netflixem i streamovacími službami obecněji mluví nejčastěji o seriálech, filmy zde generují obrovská čísla sledovanosti. Nedávno firma zveřejnila žebříček nejsledovanějších titulů, kterému vévodilo Vyproštění (Extraction) s 99 miliony zhlédnutí za první dva týdny. V roce 2019 se vyplatila i obří investice do Irčana a přes problematické vyprávění se jedním z hitů letošních Vánoc stalo Půlnoční nebe (The Midnight Sky).

U většiny z ohlášených titulů zatím není známo datum premiéry, stejně jako nevíme, jestli je jejich seznam kompletní. Vzhledem k těžko předvídatelné situaci v kinech lze očekávat, že nejeden snímek hollywoodských studií bude odprodán na obrazovky. Rok 2020 znamenal pro kinematografii velký zlom a rok 2021 bude dost možná představovat novou éru, která se se změnami bude učit žít.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym