Národní galerie Praha za více než miliardu postaví nový depozitář. Umění se v něm bude skladovat, restaurovat i vystavovat

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

galerie

Foto: NGP

Pohled na komplex Národní galerie Praha z nedaleké vodní plochy

0Zobrazit komentáře

Národní galerie Praha (NGP) má největší sbírku umění v Česku, ale už nějakou dobu se potýká s nedostatkem místa pro skladování a péči o umělecká díla. Tento týden se ale konečně zveřejnil vybraný návrh na nový depozitář, který bude postaven v pražských Jinonicích. Rozsáhlý projekt zahrnuje celý komplex budov a náklady na jeho vznik se nyní odhadují na 1,3 miliardy korun. Čím blíže se na nové návrhy díváme, tím zajímavěji vypadají.

Areál čítající tři hlavní budovy bude na první pohled rozeznatelný už z dálky, a to díky velkým kvádrům tyčícím se několik metrů nad zemí. Jejich vroubkovaný, poloprůhledný plášť přitom specifickým způsobem láme světlo a vytváří minimalistickou, avšak atraktivní vizuální dominantu prostoru, kde se nachází.

„Budova je navržena jako abstraktní socha, která přinese do prostoru zaplněného grafickým smogem novou čistotu. Má potenciál stát se katalyzátorem změn v doposud zanedbávaném území, přestavby okolních prostor a výchozím bodem cesty do Prokopského údolí,“ říká architekt Jan Kubát z královéhradeckého studia Jika-cz, které má areál na starosti.

narodni-galerie_72

Foto: NGP

Plánovaná podoba nového depozitárního komplexu Národní galerie Praha

Projekt má do Česka přinést další zajímavé dílo, které může pozvednout značku NGP i domácí architektury ve světě. Na první pohled ryze minimalistická stavba výrazně zvyšuje svou komplexitu s tím, jak se k ní přiblížíme. Spodní poloviny tří budov tvoří komplexní systém hranolů a povrchů, kombinujíc šedou masu s množstvím zeleně. „Hmota domu se tak z uzavřené kostky postupně drolí a otevírá veřejnosti,“ popisuje Kubát.

Primárně bude objekt sloužit jako depozitář, tedy v zásadě sklad. Velkou část interiérů tedy zaberou prostory pro ukládání uměleckých děl, zázemí pro odbornou správu sbírky a technologické zázemí. Vedle nich budou důležitá i pracoviště pro systematickou péči o umělecká díla jako restaurátorské ateliéry, laboratoře a digitalizační centrum. Kombinace všech činností v jednom areálu péči a přechovávání sbírky výrazně usnadní.

Plány komplexu ale od začátku počítají také s návštěvníky, kteří budou moci do části depozitáře nahlédnout nebo se ve speciálních prostorech vzdělávat přednáškami či výtvarnými workshopy. V exteriérech areálu pak vznikne veřejnosti přístupný sochařský park s vybranými uměleckými díly.

„Nové multifunkční centrum se stane srdcem instituce, kde bude probíhat většina činností týkajících se odborné správy sbírky a uskladňování děl. Má tři základní cíle: poskytnout co nejkvalitnější manipulační a výzkumné zázemí pro sbírky, nechat veřejnost nahlédnout do zákulisí galerie a vytvořit místo setkávání pro lokální komunitu,“ říká o miliardovém projektu ředitelka NGP Alicja Knast.

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-2

Foto: NGP

O návrh projektu se postaralo studio Jika-cz

Pojetí Jiky v soutěži vybrala porota vedená architektem Radkem Kolaříkem, která mimo jiné ocenila jeho technologickou stránku. „Dům bude navržen nejen s ohledem na citlivost a hodnotu exponátů, ale zároveň bude šetrný k životnímu prostředí,“ vysvětluje hlavní inženýr Jiří Slánský. Kombinovat tyto aspekty stavbě umožní jak práce s nejmodernějšími technologiemi, tak využití nepálených cihel. Jejich výroba má menší uhlíkovou stopu i dobré akumulační vlastnosti.

Kromě studia Jika-cz se do finále dostal návrh společnosti VPÚ Deco Praha a sdružení AED Project s Urban Designers a Chybik+Kristof Architects. Právě na projekty od dua Chybík a Krištof jsme na CzechCrunchi upozorňovali už několikrát. Loni byla dokončena například jejich stavba vinařství Lahofer, měli na starost velkou proměnu brněnského nádraží Zvonařka a pouštějí se do vertikálních parkovacích věží.

Ačkoliv jejich koncept depozitárního komplexu Národní galerie nevyhrál, všechny tři soutěžní návrhy si půjde prohlédnout v mezaninu pražského Veletržního paláce. Dokončení stavby jako takové se odhaduje za sedm let. První fáze, na kterou galerie vyčlenila 64 milionů korun, nicméně zahrnuje vypracování dokumentace pro urychlenou výstavbu první budovy. Pozemky, na kterých celý komplex vznikne, už byly vykoupeny.

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-7

Foto: NGP

Stavba bude zajímavě kombinovat geometrické vztahy, různé povrchy a zeleň

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-5

Foto: NGP

Budovy neztratí atraktivitu ani v noci

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-4

Foto: NGP

Hlavní vchod do depozitáře

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-8

Foto: NGP

Architekti se rozhodli pracovat hlavně s kvádry a vertikálními liniemi

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-6

Foto: NGP

Výstava uvnitř jedné z budov

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-9

Foto: NGP

Náhled plánovaného areálu

narodni-galerie-praha-ngp-depozitarni-komplex-jika-cz-11

Alternativní návrhy od sdružení AED Project a studia VPÚ Deco Praha

Diskuze (0)

Novinka

Anonym