Na Mezinárodní vesmírnou stanici zamíří první turistická mise. Osm nocí stojí přes miliardu korun

Jiří SvobodaJiří Svoboda

axiom

Foto: Axiom Space

Posádka první plně soukromé mise v dějinách vesmíru

0Zobrazit komentáře

Vesmírný turismus je opět o krok blíže k realitě. Společnost Axiom Space oznámila složení historicky první, plně soukromé vesmírné posádky. Čtveřice podnikatelů a investorů se za pomocí lodě Crew Dragon od SpaceX podívají na osm dní na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Za unikátní zážitek a příležitost stát se prvními vesmírnými turisty zaplatí pořádně tučnou částku.

Velitelem mise bude americko-španělský podnikatel Michael López-Alegría, který není vesmírem zcela nepolíben – jde o bývalého astronauta NASA s bohatou zkušeností z pěti misí. Jeho pravou rukou bude podnikatel a aktivista Larry Connor. Tomu už je 71 let, a tak by se po legendárním astronautovi Johnu Glennovi stal druhým nejstarším člověkem ve vesmíru.

Posádku doplní kanadský investor a filantrop Mark Pathy a bývalý izraelský testovací pilot, investor a filantrop Eytan Stibbe. Každý z nich přitom za celou cestu včetně všech nákladů okolo a tréninku neváhal zaplatit astronomických 55 milionů dolarů, v přepočtu necelých 1,2 miliardy korun.

„Vím, že bezprostřední zážitek z vesmíru je pro lidi intenzivní a pohání je k tomu, aby přispěli ke smysluplnému pokroku, jakmile se vrátí zpět na Zemi. Těším se na vedení této posádky,“ říká López-Alegría.

spacex2

Foto: Elon Musk/Twitter

Raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon

K letu posádka využije raketu Falcon 9 a loď Crew Dragon od společnosti SpaceX, a pokud vše půjde podle plánu, z floridského mysu Canaveral odstartuje historická mise za rok, v lednu 2022. Na Mezinárodní vesmírnou stanici, vznášející se zhruba 400 kilometrů nad Zemí, poletí dva dny a dalších osm jich stráví na místě.

Na ISS bude plno

Bydlet a pohybovat se bude posádka hlavně v americkém modulu. Protože ale ve stejnou dobu budou s největší pravděpodobností na palubě i profesionální astronauti, vesmírní turisté se budou muset spokojit s menším pohodlím. ISS například není vybavena dostatkem plnohodnotných spánkových kójí.

Michael López-Alegría se těší i tak. „Spát ve stavu beztíže je prakticky všude stejné, stačí zavřít oči,“ řekl pro magazín The Verge. I přesto, že na stanici budou navíc, práce se pro ně rozhodně najde, a tak má posádka v plánu zapojit se do provádění vědeckých experimentů.

Na misi s označením Ax-1 jsou určeni také dva náhradníci, bývalá astronautka NASA Peggy Whitsonová a podnikatel a závodní jezdec John Shoffner. Jak upozorňuje magazín The Verge, NASA se turistům dříve urputně bránila. Před dvěma lety ale změnila své podmínky a otevřela tak cestu pro komercializaci Mezinárodní vesmírné stanice.

Někteří vesmírní turisté už na ISS přesto zavítali, jako jednotlivci v rámci ruských misí. Mezi lety 2001 a 2009 se jich podívalo do výšky 400 kilometrů celkem sedm. Tehdy platili mezi 20 a 25 miliony dolarů za desetidenní návštěvu.

ax1-axiom-station

Foto: Axiom

Axiom Space plánuje v budoucnu vystavět vlastní vesmírný hotel

V oblasti vesmírného turismu se chtějí angažovat i společnosti dvou aktuálně nejbohatších mužů světa, Elona Muska a Jeffa Bezose. SpaceX přislíbilo už před časem cestu několika vyvolených lidí kolem Měsíce. Blue Origin nadále úspěšně testuje svou loď pro turistické lety do zhruba stokilometrové výšky.

Axiom Space loni poprvé zaujal s ambiciózním plánem vystavět první vesmírný hotel. Ten by se měl ve formě samostatného modulu, mimo jiné s velkou prosklenou kopulí, připojit k Mezinárodní vesmírné stanici už za tři roky.

NASA už s Axiomem na projekt vesmírného hotelu podepsala kontrakt za 140 milionů dolarů. Až samotná ISS doslouží (což by mělo být nejpozději do deseti let), hotel Axiomu se od něj oddělí a bude moci fungovat jako samostatná vesmírná stanice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym