Microsoft rostl na všech frontách. Díky Xboxu a cloudu výrazně předčil odhady a utržil rekordních 43 miliard dolarů

Filip HouskaFilip Houska

satya-nadella

Foto: Microsoft

Satya Nadella, výkonný ředitel Microsoftu

0Zobrazit komentáře

Microsoft zveřejnil hospodářské výsledky za poslední kvartál loňského roku a výrazně předčil očekávání analytiků. Americký technologický gigant rostl prakticky ve všech svých odvětvích, což se odráží v rekordních tržbách ve výši 43,1 miliardy dolarů (923 miliard korun), které jsou meziročně o 17 procent vyšší. Původní odhady přitom byly o celé tři miliardy nižší. Více v jednom kvartálu Microsoft nikdy neutržil.

Stejně jako jiné firmy i Microsoft loni čelil problémům spojených s pandemií. Pro společnost z washingtonského Redmondu ale nakonec měla spíše jen malé negativní dopady a už v průběhu minulého roku vykazovala rostoucí tržby, hlavně díky divizím s Xboxem a cloudovou službou Azure. Poslední období končící 31. prosince 2020 se vezlo na podobné vlně.

Vedle 17procentního zvýšení tržeb rostl Microsoftu významným způsobem i provozní zisk, a to o 29 procent, když se zastavil na hranici 17,9 miliardy dolarů (383 miliard korun). Čistý zisk pak povyskočil dokonce o 33 procent na 15,5 miliardy dolarů, v přepočtu tedy zhruba na 332 miliard korun. Upravený zisk na akcii vyrostl na 2,03 dolaru, meziročně o 34 procent více.

Tradičně se dařilo cloudu. Konkrétně služba Azure, určená zejména do korporátního sektoru, rostla v obratu o 50 procent. Spolu s ní rostl i celý sektor serverových produktů a dalších cloudových služeb (Intelligent Cloud) a dosáhl tržeb ve výši 14,6 miliardy dolarů. Mezi ně patří i Windows Server a GitHub, který Microsoft za sedm miliard dolarů v roce 2018 koupil.

xbox-series-s

Foto: Microsoft

Xbox Series S

Bedlivě sledovány byly výsledky kategorie Productivity and Business Processes, ve které jsou zahrnuty i produktivní balíčky 365. Také na této frontě byl pozorován růst, a to konkrétně o jedenáct procent u komerčních produktů a sedm procent u spotřebitelských produktů, kde se zvýšil i nárůst předplatitelů Microsoft 365 na 47,5 milionu.

Skvělý kvartál zažil i Xbox. Obsah a služby navázané na tuto herní platformu zaznamenaly růst o 40 procent a díky rozšíření předplatitelské služby Game Pass či xCloudu se tržby čistě z herního zaměření zvýšily o 51 procent na pět miliard dolarů. Obecně pak kategorie More Personal Computing rostla o 14 procent na 15,1 miliardy dolarů a Microsoft uvádí, že prodej hardwaru se díky novým konzolím Xbox Series X a Series S zvýšil o 86 procent.

Ambiciózní počítačové stroje značky Surface narostly o tři procenta a poprvé v historii překonaly hranici dvou miliard dolarů. Poslední kvartál byl navíc debutovým obdobím pro modely Surface Pro X a Surface Laptop Go, které zvyšují zájem o jinak stagnující segment PC, respektive stolních a přenosných počítačů jako takových.

„To, čeho jsme byli svědky v posledním roce, je úsvit druhé vlny digitální transformace pro všechny firmy ve všech odvětvích. Vytváření jejich vlastní digitální schopnosti je nová měna, která žene každou organizaci k růstu. Microsoft umocňuje tuto proměnu s největší a nejkomplexnější cloudovou platformou,“ říká k výsledkům šéf Microsoftu Satya Nadella.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym