Majitel Jobs.cz kupuje český Techloop. Z IT náborářské platformy vystupují i původní investoři Rockaway či Springtide

Peter BrejčákPeter Brejčák

techloop

Foto: Techloop

Andrew Elliott, spoluzakladatel a ředitel Techloopu

0Zobrazit komentáře

Pětiletá recruiting platforma Techloop zaměřená na nábor IT profesionálů mění své majitele. Společnost Quantiq, která oficiálně Techloop vyvíjí, plně přechází pod křídla skupiny LMC provozující například portály Jobs.cz a Práce.cz. Cenu transakce odmítly obě strany komentovat.

Techloop v roce 2016 zakládala trojice Andrew Elliott, Paul Cooper a Joao Duarte s cílem změnit IT recruitment pomocí větší transparentnosti a menšího spamu. Díky algoritmům personalizuje nabídky práce a zatímco kandidáti zůstávají v anonymitě, o konkrétních nabídkách dostanou všechny podstatné informace předem a mohou se tak rozhodnout, zda se se společnostmi propojí a odkryjí své kontaktní údaje.

V průběhu let firma z České republiky expandovala na Slovensko a do Maďarska. Podle svého vyjádření platformu využívají stovky společností a přes 16 tisíc IT profesionálů. Vývoj Techloopu podpořily také venture kapitálové fondy Rockaway Capital, Springtide Ventures spadající pod investiční skupinu KKCG miliardáře Karla Komárka a Tarpan Partners. Dalšími podílníky ve firmě kromě spoluzakladatelů Coopera a Duarteho byli TopMonks a Jakub Daxner.

„Jsme rádi, že jsme pro Techloop našli silného partnera, který mu může pomoct s dalším růstem. Za poslední tři roky jsme společně ušli dlouhou cestu a odvedli kus práce, na kterou jsme pyšní,“ komentuje prodej podílu Andrea Lauren, investiční partnerka Rockaway.

techloop-business-team

Foto: Techloop

Tým Techloop

Investiční skupina Jakuba Havrlanta společně se Springtide Ventures do startupu investovala v letech 2017 a 2018 celkem čtyři miliony eur (přibližně 100 milionů korun) z původně avizovaných pěti milionů eur, které se nakonec nevyčerpaly. Následně v závěru roku 2019 do Techloopu vstoupila skupina Tarpan Partners, která do něj investovala blíže nespecifikovanou částku a částečně některé původní investory vyplatila.

Ani jeden z dřívějších či stávajících podílníků nechce o detailech transakcí mluvit. V Rockaway a Springtide Ventures nechtějí mluvit ani o tom, jak úspěšná jejich původní stomilionová investice byla a zda své peníze dokázali s nějakým zhodnocením získat zpět. Po příchodu Tarpan Ventures se nicméně obě skupiny přesunuly do role menšinových podílníků.

Pozici aktivního investora a většinového vlastníka přejal Tarpan, který kromě poskytnutí financí s Techloopem intenzivně spolupracoval také na jeho dalším rozvoji například v oblasti přenastavení obchodního modelu či expanzi. A nakonec startup dovedl až k prodeji.

„Situaci podobně jako řadě jiným firmám zkomplikoval v roce 2020 COVID-19 a tím se priority mírně změnily – hledali jsme nové příležitosti, produktové nebo monetizační. Součástí záměru bylo vyhledat ve druhé polovině roku 2020 strategického partnera, což se nakonec povedlo přesně podle představ zakladatelů, a věříme, že obě společnosti budou velmi dobře spolupracovat,“ říká pro CzechCrunch Tomáš Kozubek z Tarpan Partners.

Změny v byznys modelu

Podle poslední účetní závěrky za rok 2019 společnost Quantiq, pod níž Techloop spadá, utržila bezmála 11 milionů korun s provozní ztrátou 51 milionů korun. Rok předtím se tržby pohybovaly na úrovni 40 milionů korun se ztrátou 19 milionů korun. Čísla za rok 2020 prozatím firma nechce komentovat.

V dubnovém rozhovoru pro CzechCrunch přitom Elliott mluvil o tom, že firma za první tři měsíce loňského roku dosáhla pozitivní EBITDA (tedy zisku před započtením úroků, daní a odpisů) a v černých číslech měla podle plánů zůstat po celý rok. Zmiňovaný pokles tržeb ředitel Techloopu vysvětloval zásadní změnou byznys modelu, kdy firma začala fungovat na SaaS modelu a opustila tak transakční model, v němž firmy platily pouze v případě úspěšného hiringu.

 „Uplynulých pět let pro nás bylo neuvěřitelnou cestou ve snaze přinést inovace v oblasti náboru IT kandidátů. Jsme velmi rádi, že můžeme spojit síly s tak zkušeným partnerem v oblasti online náboru, který sdílí stejnou vizi do budoucnosti,“ říká Andrew Elliott, ředitel Quantiqu.

„Techloop se zaměřuje na kandidáty z IT segmentu, což je velmi dynamický a rychle rostoucí trh. Propojení našich služeb a Techloopu tak přinese zajímavou synergii nejen pro nás, ale především pro naše zákazníky a uživatele,“ doplňuje Milan Jasný, generální ředitel LMC.

Techloop bude po dokončení transakce v rámci struktury LMC nadále fungovat samostatně. IT recruitingová platforma se teď stává součástí rodiny firem, kam patří kariérní portály Jobs.cz, Prace.cz, vzdělávací portál Seduo.cz, mobilní aplikace Práce za rohem nebo online služba pro personalisty Teamio. LMC je součástí finské skupiny Alma Career, která je kótovaná na helsinské burze. Její tržní hodnota dosahuje 800 milionů eur (21 miliard korun).

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym