Lupič Lupin uloupil korunu. Francouzský seriál o slavném zloději je největším hitem Netflixu od Zaklínače

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

netflix-lupin-omar-sy-2

Foto: Netflix

Omar Sy ve francouzském seriálu Lupin

0Zobrazit komentáře

Arsène Lupin je asi nejznámější zloděj, kterého při výkonu zločinů vlastně nikdo neměl zaznamenat. Francouzský spisovatel Maurice Leblanc s ním v první polovině 20. století vytvořil prototyp geniálního gentlemanského lupiče, přesný protipól slavných detektivů jako Sherlock Holmes či Hercule Poirot. Od té doby se Lupin stal tak trochu národním antihrdinou a je příhodné, že nový seriál o něm pro sebe ukradl korunu nejsledovanějšího titulu Netflixu od Zaklínače.

Nejpopulárnějším neanglicky mluveným seriálem streamovacího giganta byl prozatím Papírový dům. Španělský heist thriller přitahuje diváky po vyšších desítkách milionů i ve čtvrté řadě a mezi desítkou nejsledovanějších se objevuje i dlouho po vydání. Po několika letech nadvlády ale Netflix předpokládá jeho poskočení na druhou příčku.

Zatímco čtvrtá řada Papírového domu získala za první čtyři týdny pozornost 65 milionů platících účtů na platformě, u Lupina firma pro stejné období odhaduje ještě o dalších pět milionů více. Se 70 miliony zaujatých předplatitelů se francouzský počin zároveň stává nejsledovanějším seriálem za více než rok.

netflix-lupin-omar-sy-1

Foto: Emmanuel Guimier/Netflix

Lupin je prvním velkým letošním hitem Netflixu

První místo si stále drží Zaklínač se 76 miliony diváků. Server CNET přitom podotýká, že statistiky sahají pouze ke konci roku 2019, kdy Netflix přešel na nový systém měření sledovanosti. Nezahrnují tak například Stranger Things, které mohou být stále nejoblíbenějším titulem na platformě.

Pro francouzskou televizní tvorbu se každopádně jedná o velký úspěch, zvlášť vzhledem k tomu, že se Lupin dostal i na druhou příčku sledovanosti v USA. Tamní publikum typicky není zvyklé sledovat seriály, které nejsou původně v angličtině, šarmantnímu lupiči se ale podařilo jazykovou bariéru prolomit. Kromě spojení se zajímavou slavnou postavou za tím může stát i hlavní herec Omar Sy, známý z deset let starého komediálního hitu Nedotknutelní.

Ten neztvárnil samotného Arséna Lupina, který je v seriálu jen fikční postavou z populárních románů. Místo toho se tvůrci rozhodli ze Sye učinit lupičova ambiciózního napodobovatele, kterému nechybí žádná z typických charakterových vlastností kultovního francouzského antihrdiny. Pro své nelegální, avšak morálně ukotvené činy přitom dostává i zajímavou osobní motivaci vycházející z dětství senegalského emigranta.

Kritici i diváci toto poměrně odvážné rozhodnutí z valné většiny přijali, protože slouží jako rámec elegantně zpracované série plné napětí a překvapivých zvratů. Jak zmiňuje magazín Variety, Lupin svou předlohu zároveň úspěšně aktualizuje, využívajíc přidanou sociální rovinu k zefektivnění převleků a lstí hrdiny. Ačkoliv si adaptace literární klasiky ponechává nepopiratelnou úroveň nadsázky, začleňuje ji do poměrně uvěřitelného světa, se kterým je snadné se ztotožnit.

Netflix tak hned v lednu přišel s trefou do černého a někteří se nebojí rovnou mluvit o potenciálně jednom z nejzajímavějších televizních počinů letošního roku. „Od vydání seriálu se po 114 letech od první knihy po celém světě opět zvýšil zájem o dílo Maurice Leblanca. Úspěch zaznamenává ve Francii, Itálii, Španělsku, Spojených státech, Spojeném království, Koreji a mnoha dalších zemích,“ řekla firma.

Lupin okamžitě navázal na loňské úspěchy Netflixu

Díky sázce na heist dobrodružství ze střední Evropy rychle navazuje na úspěchy loňského roku. Koronavirovou pandemii provázel nástup nových streamovacích služeb jako Disney+, HBO Max, Apple TV+ nebo Peacock, Netflix byl ale bez diskuze hlavní hvězdou.

Nedávno se mu navíc podařilo překročit metu 200 milionů předplatitelů a konečně si nebude muset půjčovat peníze na každodenní fungování. Je přitom jasné, že takové úspěchy nemají představovat žádný cíl – spíš odrazový můstek k dalším, větším věcem. Král streamované zábavy to ostatně ukázal už ke konci roku, kdy vydal několik velkých hitů po sobě.

dalibor

Přečtěte si takéSlovenský e-shop GymBeam rychle roste a poprvé utržil přes miliardu. Do 5 let vstoupíme na burzu, říká Dalibor CicmanSlovenský e-shop GymBeam rychle roste a poprvé utržil přes miliardu. Do 5 let vstoupíme na burzu, říká Dalibor Cicman

V říjnu celý svět naskočil na šachovou horečku s The Queen’s Gambit, v listopadu následovala čtvrtá řada Koruny, od prosince se zase desítky milionů diváků vezou na vlně historické romance Bridgerton. Neotálelo se ani s filmy. Například vánoční Půlnoční nebe George Clooneyho si za první měsíc pustilo asi 72 milionů lidí s předplatným.

U většiny úspěšných titulů přitom nejde o žádné známé značky ani velké herecké hvězdy. Netflix naopak do velké míry pořád razí strategii, která se nebojí alespoň trochu experimentovat a diváky zásobovat různorodým obsahem. Jelikož takový model zjevně skvěle funguje, vedení firmy si v rámci hovoru ohledně čtvrtletních finančních výsledků dovolilo vyjádřit přímo na adresu Disneyho.

netflix-lupin-omar-sy-3

Foto: Netflix

Omar Sy v Lupinovi hraje elegantního zloděje s morální motivací

Zábavní obr totiž volí v zásadě úplně opačný přístup, když nedávno ohlásil desítky nových titulů, které se budou převážně odehrávat ve světě Star Wars nebo Marvelu. Spoluzakladatel Netflixu Reed Hastings 86 milionů předplatitelů za první rok Disney+ ocenil a službu označil za silnou konkurenci. Zároveň ale dodal: „Nemyslím, že tam v dohledné době objevíte něco jako Bridgerton.“

Ostatní členové vedení společnosti podotkli násobně vyšší cenu předplatného, kterou jsou ochotny nyní už dvě stovky milionů lidí po celém světě platit. I proto nemusí být srovnání samotných počtů uživatelů zcela vypovídající. Závěrem však bylo konstatování, že mnoho streamovacích služeb nestojí nutně proti sobě a v některých ohledech se mohou doplňovat. Na jedné si tak (v Česku někdy v budoucnu) pustíme Mandaloriana, na druhé třeba právě Lupina.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym