Hyundai v srdci Anglie staví dopravní uzel budoucnosti. V Coventry vyroste první letiště pro autonomní drony

urban-airport1

Foto: Urban-Air Port

Letiště Air-One v anglickém Coventry se stane prvním realizovaným letištěm svého druhu

0Zobrazit komentáře

V anglickém městě Coventry žije přibližně 300 tisíc obyvatel, kteří by již brzy mohli začít využívat služeb vůbec prvního letiště na světě určeného výhradně pro autonomní taxíky a doručovací drony s kolmým vzletem a přistáním. Takový projekt si totiž pod svá křídla bere společnost Urban-Air Port, patřící pod skupinu Hyundai Motor Group.

Ta chce umístněním vícero podobných objektů vytvořit jednu z prvních infrastruktur pro autonomně řízené letouny spadající do kategorie (eVTOL). Jedná se o stroje poháněné elektřinou, které ke svému vertikálnímu vzletu a přistání potřebují jen malou plochu. V případě letiště, nazvaného Air-One, by tato plocha měla být až o 60 % menší než u běžného heliportu.

Důvodů, proč vznikne futuristický dopravní uzel právě v Coventry, je hned několik. Tím prvním je příhodná poloha města, které leží v samotném srdci Anglie, a podle propočtů společnosti by měla většina částí země ležet od města do čtyř hodin letu. Zároveň je vybudování prvního uzlu v Coventry symbolické.

Město je totiž známé jako historické centrum automobilového a leteckého průmyslu. Svou tradici tam má například slavný výrobce vozů Jaguar a Urban-Air Port věří, že by podobná infrastruktura mohla i tamnímu průmyslu přinést určité benefity.

urban-airport3

Foto: Urban-Air Port

Podoba celého areálu letiště Air-One

Letiště budoucnosti má vzniknout v těsné blízkosti sportovní arény Ricoh a jeho stavba by měla zabrat jen několik málo dní. Na projektu se podílí přímo samo město a také univerzita Coventry, a to z pozice výzkumného partnera. Vše je navíc pod záštitou vlády Spojeného království, která projekt zvolila za vítěze vládní soutěže Future Flight Challenge.

Ta měla za úkol podpořit vývoj letecké infrastruktury a systémů, které pomohou k provozu nové generace elektrických a autonomních letounů. Díky vítězství má projekt od vlády přislíbeno 1,2 milionu liber, což je téměř polovina z částky 2,5 milionu liber (přibližně 73,5 milionu korun), které si samotná realizace vyžádá.

Air-One se představuje jako alternativa ke konvenční dopravě, která městům pomůže od dopravních komplikací, omezí znečištění ovzduší a přispěje k budoucnosti s nulovou produkcí emisí. Zpočátku by mělo letiště, jehož realizace proběhne později v tomto roce, sloužit jako prostor pro demonstrování schopností letounů, pro které je určen. To je důvod, proč na místě vyrostou i tribuny pro zvědavé diváky.

Samotné letiště je koncipováno jako „stan“ s pohyblivou platformou, která vynáší letouny několik metrů nad zem, odkud vzlétají. Po přistání naopak platforma sjíždí i s letounem k zemi pro co nejpohodlnější vystupování pasažérů do prostoru, který slouží pro odbavování jednotlivých letů i jako místo, kde se lze občerstvit a jinak zabavit.

Jednou ze společností, která by měla na letišti v budoucnu prezentovat svou technologii, je například britská společnost Malloy Aeronautics. Časem by nemělo chybět ani samo Hyundai, které pracuje na vývoji vlastního eVTOL letounu, jež by se měl dostat na trh do roku 2028.

Podobná letiště chce Urban-Air Port v příštích pěti letech vybudovat hned na 200 lokalitách a položit tak základ infrastruktury budoucnosti létání, ve které vidí mnoho firem obrovský potenciál. Mezi hlavní hráče aktuálně patří společnosti Volocopter a Lilium, které nedávno představilo vlastní vizi letiště budoucnosti. Tzv. vertiporty chce německé Lilium nejdříve vybudovat na Floridě, kde by jich mělo podle aktuálních plánů vzniknout nejméně deset.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym