Hvězdný inženýr nakonec za krádež dat Googlu za mříže nepůjde. Končící prezident Trump mu udělil milost

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

anthony-levandowski

Foto: Kaxelrod/Wikimedia

Expert na samořiditelná auta Anthony Levandowski

0Zobrazit komentáře

Ostře sledovaný případ hvězdného inženýra Anthonyho Levandowského, který měl strávit osmnáct měsíců za mřížemi za krádež tajných dat o samořiditelných autech, má nečekané vyvrcholení. Nejen že si čtyřicetiletý muž zatím díky pandemii nic neodseděl, ale nakonec už ani neodsedí. Dosluhující americký prezident Donald Trump mu totiž v poslední den v úřadu udělil milost.

Loňské odsouzení na 18 měsíců odnětí svobody bylo výsledkem velmi sledovaného případu, v jehož středu stál inženýr, který je považován za jednoho z největších odborníků, co se týče technologií pro samořídící auta. Anthony Levandowski působil dlouhé roky v Googlu, respektive jeho divizi Waymo, jenže když se rozhodl odejít a založit vlastní startup, vzal si s sebou i dokumenty, které neměl.

Levandowski nakonec zakotvil v Uberu, který rovněž vyvíjel autonomní vozy a jeho startup zvaný Otto koupil. A jak se ukázalo, uznávaný inženýr si při odchodu z Googlu stáhl do počítače tisíce tajných dokumentů o samořiditelných technologiích, které se pak snažil zužitkovat jinde.

„Tohle je největší krádež obchodního tajemství, jakou jsem kdy viděl,“ prohlásil loni v srpnu soudce William Alsup. „Nešlo o nic malého. Bylo to obří.“ Podrobnosti případu jsme popisovali zde. Klíčové je, že jakmile se Uber o možném prohřešku své hvězdné posily dozvěděl, propustil ji a teď se vzájemně přou o to, kdo by měl zaplatit s případem související mnohamilionové pokuty.

donald-trump

Foto: Gage Skidmore/Flickr

Americký prezident Donald Trump

Pro nejnovější vývoj celé kauzy je však zásadní to, že se loni Levandowski u soudu přiznal k jedinému případu krádeže (obviněn byl celkově ze 33), za což mu soudce vyměřil trest ve výši 18 měsíců v podobě pobytu za mřížemi. Jeho výkon se nakonec z důvodu pandemie koronaviru odložil a nakonec bude úplně smazán.

Zkušený inženýr se ocitl na dlouhém seznamu odcházejícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se rozhodl udělit milost celkem 73 osobám a další sedmdesátce zmírnit tresty. V první skupině se ocitl i Anthony Levandowski, za něhož se u Trumpa přimlouvali i podnikatelé jako Peter Thiel či Palmer Luckey.

„Soudce ho označil za ‚brilantního, průkopnického inženýra, kterého naše země potřebuje‘. Levandowski za své činy zaplatil vysokou cenu a plánuje využít svůj talent k prosazování veřejného blaha,“ uvedl k udělení milosti Bílý dům, do kterého dnes oficiálně nastupuje Joe Biden, který Trumpa porazil v prezidentských volbách.

Jak upozorňuje magazín Forbes, přestože soudce William Alsup původní osmnáctiměsíční pobyt za mřížemi z důvodu probíhající pandemie odložil na neurčito, odmítl Levandowskému umožnit domácí vězení. Dalo by to prý totiž do budoucna zelenou „každému geniálnímu inženýrovi, aby kradl obchodní tajemství“ s tím, že výsledkem musí být právě pobyt ve vězení.

Vedle Levandowského udělil Donald Trump milost také například rapperovi Lil Waynovi (vlastním jménem Dwayne Michael Carter Jr.), který se loni přiznal k nedovolenému držení střelných zbraní, či Stevu Bannonovi, jenž do roku 2017 působil jako hlavní stratég samotného prezidenta.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym