Disney sesadilo Hru o trůny. Pirátsky se loni nejvíce stahoval The Mandalorian, torrenty ovládla i nová Wonder Woman

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

the-mandalorian-disney

Foto: Disney

Mandalorian vyhrál celkem 7 cen Emmy

0Zobrazit komentáře

Snad nikdy dříve nebylo tak jednoduché se podívat přesně na takový film nebo seriál, jaký chceme vidět. Dokonce za to ani nemusíme tolik zaplatit. Pirátství přesto v dohledné době s největší pravděpodobností nezmizí, naopak funguje jako indikátor popularity. Nejstahovanějším seriálem minulého roku na torrentech se tak po dlouhé nadvládě megahitu Hra o trůny stal The Mandalorian z Disneyho dílen.

„Špinavé fantasy“ od HBO před lety v zásadě odstartovalo novou éru televize, která je schopná svým vyprávěním i audiovizuálním zpracováním konkurovat filmovým blockbusterům. Jako taková se Hra o trůny stala naprostým fenoménem a zdaleka nejpopulárnějším seriálem prémiové stanice. Přirozeně to tedy znamenalo také naprostou dominanci mezi nejstahovanějšími tituly.

Ač rozhodně ne na kritické špici, Hra o trůny v roce 2019 skončila na diváckém vrcholu, když kontroverzní sedmou řadu sledovalo vůbec nejvíce diváků za celou dobu, co jednotlivé epizody vycházely. Už na konci předloňského roku se ale o nejžádanějším seriálu na světě mluvilo ve spojitosti s Mandalorianem. První hraný seriál ze světa Star Wars si zkrátka nemohl nikdo nechat ujít.

game-of-thrones-hra-o-truny-8-1

Foto: HBO

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) a Jon Snow (Kit Harington) z Hry o trůny

Jedné z nejúspěšnějších zábavních firem poslední doby se s ním podařilo získat obrovský zájem už podruhé. Stejně jako loni, kdy šlo o dosud neviděný koncept, The Mandalorian každý týden s další dílem vyvolával diskuze na téma nového kousku univerza nebo režisérského pojetí. Disneymu se tak opět osvědčil model postupného uvádění, který titul udržel v centru pozornosti minimálně dva měsíce.

Premiéru první řady si navíc mohli legálně pustit diváci jen v několika zemích, zatímco druhá se oficiálními cestami vydala do většiny Severní a Jižní Ameriky, části Evropy, Indie nebo Austrálie. Jelikož Disney+ nabízí pouze svůj vlastní obsah, nemá tolik práce s licencováním titulů od třetích stran a může expandovat relativně rychle.

V průběhu prvního roku se mu podařilo pokrýt už více než padesát zemí. Když se přitom vstup velké zábavní značky na nové trhy spojil s pandemií a hledáním způsobů, jak trávit čas v karanténě, bylo poměrně jasné, že čísla uživatelů rychle porostou. Přesto vedení streamovací služby i Disneyho v prosinci zmiňovalo mnohem větší růst, než jaký očekávali. S 86 miliony předplatitelů, které Disney+ ke konci loňského roku přesáhlo, se počítalo až v roce 2024.

Pro část internetové komunity by ale nadšení stále mělo končit u memů s Baby Yodou nebo trailerů na YouTube. Služba, kde si lze The Mandalorian legálně pustit, není dostupná ve většině východní Evropy ani v Asii v čele s Čínou. Například pro Česko tak stále nebylo oznámeno, kdy sem Disney+ dorazí, snad kromě vágního „někdy v roce 2021“. Ačkoliv má služba většinu velkých trhů pokrytou, dostupnost je tak jistě jedním z faktorů pro vysokou úroveň pirátství.

manda-1

Foto: Disney

Záběr ze seriálu Mandalorian z univerza Star Wars

Vedle ní se ovšem Disney+ potýká s dalšími dvěma překážkami – silnou konkurencí a nedostatkem originálního obsahu. Jakmile skončí poslední dostupný díl dobrodružství čestného mezihvězdného žoldáka, mnoho uživatelů služby nebude mít na co se dívat. Disney+ má sice stovky hodin obsahu, většinou jsou to ale starší filmové tituly. Proto může být místo předplácení celé služby lákavé si jeden zajímavý nový seriál jednoduše stáhnout.

Právě takový scénář naznačuje i druhý nejstahovanější seriál na žebříčku sestaveném webem TorrentFreak, kterým jsou The Boys od Amazonu. Ten sice na své streamovací službě nabízí i několik dalších oblíbených titulů jako Vikingové (čtvrtý nejstahovanější seriál) nebo The Expanse, jeho nabídka ale třeba za HBO výrazně zaostává.

bitcoin

Přečtěte si takéBitcoin poprvé překročil 800 tisíc korun a rostou i další kryptoměny. Jejich tržní hodnota přesáhla bilion dolarůBitcoin poprvé překročil 800 tisíc korun a rostou i další kryptoměny. Jejich tržní hodnota přesáhla bilion dolarů

Netflix naopak žádný titul mezi desítkou nejvíce pirátsky stahovaných seriálů nemá. Například Queen’s Gambit se přitom stal celosvětovým hitem a miliony diváků si letos získaly také KorunaPapírový dům, Dark nebo Ratchedová. Největší streamovací služba na světě ale má také kolem 200 milionů registrovaných účtů a ještě více uživatelů, kteří seriály nelegálně stahovat nepotřebují. Amazon se proto chystá diváky získávat seriálem Pán prstenů, Disney zase desítkami novinek ze světa Marvelu a Star Wars.

Prvenství mezi nejstahovanějšími seriály na torrentech je však stále především symptomem úspěchu, se kterým se v dohledné době jednoduše musí počítat. Mnohem větší problém by mohlo pirátství představovat u jiné velké internetové premiéry, superhrdinského blockbusteru Wonder Woman 1984.

Torrentová Wonder Woman 1984

Po až překvapivě úspěšném prvním týdnu v kinech i na HBO Max se totiž zásadně propadly příjmy filmu. Komiksový snímek od Warner Bros. za druhý týden vydělal ve Spojených státech o 67 % méně než za ten první, typický přitom bývá pokles okolo 30 až 40 %. Vinu na současné situaci může mít pandemie, rozhodnutí film uvést zároveň online či mizerné reakce.

Často neplatí, že špatně hodnocené filmy automaticky neuspějí finančně. Například široce kritiky i diváky odmítnutý Sebevražedný oddíl v roce 2016 vydělal celosvětově skoro 750 milionů dolarů. Za normálních okolností ale velká část diváků chodí do kina bez většího předchozího uvážení, prostě jen chtějí vidět nějaký nový film.

wonder-woman-1984-textless-movie-poster

Foto: Vertical Ent.

Wonder Woman 1984 představí nový kostým titulní hrdinky

Současná situace s restrikcemi a minimální nabídkou naproti tomu spíše odpovídá cílené návštěvě kina ke zhlédnutí konkrétního filmu. V takovém případě už má obecné hodnocení mnohem větší vliv, zvlášť když si ho můžeme pustit doma nebo stáhnout z torrentu. Wonder Woman 1984 takřka od vydání dominuje nejznámějším torrentovým trackerům.

Jak zmiňuje server TorrentFreak, nelegální stažení superhrdinské novinky představovala celých deset procent provozu na torrentových webech. Nic podobného se prý jinému filmu dosud nepodařilo. V tomto případě je to ale samozřejmě prvenství, jakému by se ve Warner Bros. raději vyhnuli.

Na jednu stranu to opět ukazuje zájem o film, v kontextu s propadem výdělku ale snad v ještě větší míře neochotu za něj zaplatit. HBO Max, kde ho lze zhlédnout legálně, je navíc aktuálně dostupné jen v USA s plánovaným rozšířením do Latinské Ameriky či Evropy včetně České republiky až ve druhé polovině tohoto roku. Mulan, který se do kin a na Disney+ zároveň dostal letos v srpnu, v kinech také neuspěl, ale streamovací službě získal mnoho nových uživatelů.

Žebříčky nelegálních stažení obsahují hned několik faktorů, jedním z těch hlavních přitom může být důležitost zajistit širokou dostupnost spojenou s kvalitním obsahem. Disney+ se šíří rychle, ale prozatím nemá mnoho zajímavých originálních titulů. HBO Max zase láká na blockbustery, ale může si je pustit jen malá část světa – zbytek si je stáhne.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym