Čupr vydává dluhopisy za 1,7 miliardy, stovky milionů do Twista a kauza s WhatsAppem. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

cupr-wa
0Zobrazit komentáře

Komunikační služba WhatsApp se v posledních dnech dostala do nezáviděníhodné pozice. Kvůli tomu, že nešťastně odkomunikovala nové podmínky užívání, od ní začali uživatelé prchat ke konkurenci. A to řádně rozvířilo mediální vody po celém světě. Přímo v Česku pak Tomáš Čupr vydává další dluhopisy za 1,7 miliardy, které mají posílit pozici Rohlíku, a Twisto nabralo stovky milionů a přibralo na palubu velkého hráče z oboru.

Tuzemským rybníčkem silně rezonovala i zpráva o konci spolupráce Zásilkovny s Českou poštou. Podle Simony Kijonkové totiž státní podnik Zásilkovně, které šéfuje, poškozoval reputaci a obecně neustále navyšoval ceny. V oblasti logistiky pak zajímavou novinku ohlásil i startup DoDo, jenž nyní začíná rozvážet až domů kloktací samoodběrovou sadu testů na COVID-19, kterou pomohli vyvinout olomoučtí vědci.

Pokud vás zajímá elektromobilita, můžete si přečíst články o úspěchu nového Porsche Taycan a ambiciózním čínském autě, které bude konkurovat Tesle. V neposlední řadě si můžete připomenout všechny naše CzechCrunch Podcasty v uceleném souhrnu a podívat se na ty nejzajímavější inovace v korporacích, které jsme pečlivě vybírali. A to samozřejmě není konec.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Sledujte i náš Instagram, kde pro vás každý všední den máme rychlé shrnutí všech článků.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Zásilkovna končí s Českou poštou: I přesto, že byli konkurenti, dokázali spolu spolupracovat a posouvat kupředu českou e-commerce. To nyní končí. Zásilkovna ukončuje partnerství s Českou poštou, a to kvůli neustále se zvyšujícím cenám ze strany státního podniku a poškozování pověsti.

? DoDo rozváží příjemnější testy na COVID-19: Testování na COVID-19 může probíhat i příjemněji. Olomoučtí vědci vyvinuli samoodběrovou sadu testů na kloktání, kterou navíc rozváží kurýři společnosti DoDo. Ti pak na hotový test počkají a následně odvezou do laboratoře.

CzechCrunch vybral nejzajímavější inovace v korporacích: S inovacemi se většina lidí spojí mladé, dravé startupy, ale i v tradičních korporacích vznikají velmi zajímavé nápady, o kterých se tolik neví. Sestavili jsme proto žebříček těch nejzajímavějších za rok 2020, kde je i Avast, Kaufland i třeba O2.

?? Evropa má nový nejhodnotnější startup: Stripe, One97 a Chime. Jen tyto startupy mají ve světě finančních technologií větší hodnotu než britská firma Checkout.com, která se s valuací okolo 15 miliard dolarů nově stala nejhodnotnějším startupem Evropy. Přitom jste o ní dost možná ještě neslyšeli.

? V Praze roste veganský dům: Historická budova Černá Labuť se mění na místo, kde narazíte výhradně na rostlinnou stravu. Bistro Mooi z ní dělá veganský dům, ve kterém se nabízí jak alternativní kebab, tak i exotické ovoce a řada dalších zdravých pochutin.

? Bohemia Interactive zažila skvělý rok: Matador české herní scény Bohemia Interactive, stojící za tituly Arma 3 nebo DayZ, má za sebou vydařené období. Za rok 2020 utržil přes 1,6 miliardy korun a prodal 5,7 milionu kopií svých her, díky čemuž zaznamenal prodejně druhý nejúspěšnější rok ve své více než dvacetileté historii.

? Každý týden jeden nový film: Netflix pro své diváky chystá zajímavou novinku. Každý týden totiž bude nabízet jeden nový snímek, ve kterém se objeví i přední hollywoodské hvězdy. Například Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence nebo Dwayne „The Rock“ Johnson.

? IKEA opět utržila přes 10 miliard: Ani pandemie koronaviru nezastavila nábytkářského giganta IKEA v Česku k tomu, aby stejně jako v roce 2019 pokořil hranici 10 miliard korun v tržbách. Velké oblibě se těšily online prodeje, i když si IKEA s e-shopem příliš dobře neporadila.

***

Tomáš Čupr opět vydá dluhopisy. Pro Rohlik.cz chce získat 1,7 miliardy korun a další miliardy jsou na cestě

cupr-rohlik

Foto: Rohlik.cz

Zakladatel Rohlik.cz Tomáš Čupr

Nový rok zahajuje Tomáš Čupr ve stejně rychlém tempu, v jakém zakončil ten předchozí. Vydává další dluhopisy a připravuje svůj online supermarket Rohlik.cz na miliardovou investici.

***

České Twisto nabírá 440 milionů korun. Odloženými platbami mění vnímání kreditu ve střední Evropě

michal-smida-boxed

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Michal Šmída, zakladatel a šéf startupu Twisto

Odložené platby frčí a českému startupu Twisto se díky tomu podařilo nabrat další stovky milionů korun. Posílit chce svou pozici ve střední Evropě a po těžkém roce opět vyhlíží expanzi.

***

Uživatelé utíkají za větším soukromím k Signalu a Telegramu. Více dat o nich přitom WhatsApp sbírá dlouho

whatsapp

Foto: Rachit Tank/Unsplash

Mnoho uživatelů v posledních dnech odešlo z aplikace WhatsApp ke konkurenci

Komunikační aplikace Telegram a Signal boří rekordy v počtu stažení. Lidé na ně utíkají za větším soukromím z WhatsAppu, který ale mnoho dat o uživatelích sbírá už dlouho a ani s novými podmínkami se toho tolik nemění.

***

Partner newsletteru:
Samsung otevřel rok 2021 třemi vlajkovými telefony. Vedle tradičního výkonu Galaxy S21 láká na několik kamerových čoček, inovovaný design a model Ultra i na psaní stylusem. Více můžete najít v našem článku či na oficiálním webu Samsungu.

galaxys21-boxed

Foto: Samsung

Nová vlajková trojice telefonů od Samsungu

***

Inspirativní příběhy z Česka. Připomeňte si nejlepší epizody CzechCrunch Podcastu v roce 2020

podcast

V CzechCrunch Podcastu jsme loni natočili desítky hodin rozhovorů s inspirativními hosty. Připomeňte si je v našem výběru a nahlédněte do smýšlení předních českých startupistů i investorů.

***

Čínské Nio představilo působivý elektromobil, se kterým se postaví Tesle. Ujet má až 1 000 kilometrů

nio2

Foto: Nio

Elektromobil Nio ET7

O automobilce Nio se mluví jako o „čínské Tesle”. Po loňském rekordním roku teď přichází s novým elektromobilem, který má na jedno nabití ujet až 1 000 kilometrů a dorazí i do Evropy.

***

Konopné prvenství pro Karla Janečka. Jako první na světě začne prodávat zdravotnické prostředky na bázi CBD

cbpharma

Foto: CB21 Pharma

Lenka Průšová, Jan Storch a Karel Janeček z CB21 Pharma

Miliardář Karel Janeček potenciálu konopí ve zdravotnictví hodně věří a teď se mu začínají vracet desítky investovaných milionů do výzkumu a vývoje. Jako první na světě může začít prodávat zdravotnické prostředky na bázi CBD.

***

Umělá inteligence českého startupu Aireen odhaluje analýzou očí civilizační choroby. Na vývoj má přes 20 milionů korun

navratil

Foto: Aireen

David Navrátil, zakladatel startupu Aireen

Český startup Aireen vyvíjí umělou inteligenci, která dokáže díky analýze očí včas upozornit diabetiky na potíže se zrakem. Tím ale zdaleka nekončí a do budoucna chce pomáhat léčit i další civilizační choroby.

***

Velká fintechová investice nese ovoce. Český Roger letos i díky KB profinancuje faktury za více než 6 miliard

roger-soukal

Foto: Roger

Adam Šoukal, spoluzakladatel a CEO startupu Roger

Komerční banka a startup Roger loni upekly jednu z největších fintechových investic v Česku a okamžitě to začalo přinášet ovoce. Roger eviduje rekordní poptávku a letos profinancuje faktury za více než 6 miliard korun.

***

Slovenská architektka zazářila s plovoucí stanicí pro čištění oceánů. Získala mezinárodní cenu za inovaci

Osmý kontinent

Architektonický návrh ze Slovenska, který uspěl na mezinárodní scéně. Lenka Petráková za svou unikátní plovoucí stanici pro čištění oceánů získala zvučné ocenění za inovaci.

***

Český startup Advanto vyplatí část mzdy kdykoliv v měsíci. Chceme nahradit neefektivní půjčky, říkají zakladatelé

honza-a-martin

Foto: Advanto

Zakladatelé startupu Advanto Jan Kölbl a Martin Fortelný

Mnoho lidí žije od výplaty k výplatě, a když přijde nečekaný finanční výdaj, zadluží se nevýhodnými půjčkami. Český startup Advanto to chce pomoci změnit a umožňuje zaměstnancům vybrat si část mzdy kdykoliv v měsíci.

***

Zablokování Donalda Trumpa bylo správné, ale vliv korporací vnímám jako nebezpečný, přiznává šéf Twitteru

dorsey-trump

Foto: Bret Hartman / TED / CzechCrunch

Šéf Twitteru je přesvědčen, že zablokování Donalda Trumpa bylo správné

Šéf Twitteru Jack Dorsey si stojí za tím, že zablokování amerického prezidenta Donalda Trumpa byl správný krok. Otevřeně však přiznává, že sílící vliv velkých firem může být nebezpečný.

***

Nicolas Cage odkrývá dějiny nadávání. V novém vtipném seriálu na Netflixu vysvětluje vznik sprostých slov

cageswear

Foto: Adam Rose/Netflix

Nicolas Cage v seriálu History of Swear Words

Jak vznikla kultovní anglická sprostá slova? Odpověď dává Nicolas Cage v novém seriálu Netflixu Dějiny nadávání, kde zábavně popisuje i historický původ nejznámějších nadávek.

***

Elektrické Porsche Taycan je trefa do černého. Během prvního roku se prodalo přes 20 tisíc vozů

porsche-taycan4

Foto: Porsche

Elektrické Porsche Taycan Turbo S

Porsche vstoupilo do světa elektromobility s modelem Taycan a trefilo se do černého. O moderní sporťák je zájem a během prvního roku se prodalo přes 20 tisíc vozů.

***

Velká česko-slovenská jízda na burze. Křetínský s Tkáčem loni zvýšili hodnotu svého portfolia o 15 miliard korun

Miliardář Daniel Křetínský

Nebojí se investovat velké peníze a vědí, jak na to. Daniel Křetínský a Patrik Tkáč v roce 2020 ukázali svou dravost na burze a odměnou jim je růst portfolia o 15 miliard korun.

***

Obhájeno. Český Beat Saber se stal nejstahovanější hrou na PlayStation VR i za rok 2020

beat-saber

Foto: Beat Games

Hra Beat Saber od česko-slovenských tvůrců

Beat Saber je k nezastavení. Oblíbená česká hra pro virtuální realitu byla i loni nejstahovanějším titulem na PlayStation VR a potvrzuje svůj velký globální úspěch.

***

Návrat do neromantického New Yorku. HBO chystá novou řadu kultovního seriálu Sex ve městě

sex-and-the-city-1

Foto: HBO

Čtyři ikonické hrdinky Sexu ve městě: Charlotte, Samantha, Carrie a Miranda

Sex ve městě se stal seriálovým synonymem počátku 21. století a nyní se tato kultovní série vrací. HBO chystá novou řadu, ve které se můžeme těšit na většinu původního dámského obsazení.

***

Česko.Digital chce nastartovat více prospěšných nápadů. S Nadací OSF proto spouští inkubátor pro neziskové projekty

cesko-digital

Foto: Natalia Bubochkina

Eva Pavlíková, Radka Horáková a Jakub Nešetřil z Česko.Digital

Česko.Digital ukázalo, jaká síla je mezi dobrovolníky, a teď spouští společně s Nadací OSF inkubátor, aby pomohlo na svět dalším společensky prospěšným projektům.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym