CDN77 utržilo 1,3 miliardy korun a slaví historicky nejlepší rok. Nabídky na odkup ignorujeme, říká Zdeněk Cendra

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

cendraInsider

Foto: CDN77

Zdeněk Cendra, zakladatel internetové společnosti CDN77

0Zobrazit komentáře

„Čekali jsme, že to bude těžké. Nakonec to bylo násobně těžší, než jsme si v březnu 2020 říkali,“ načíná rekapitulaci bláznivého loňského roku Zdeněk Cendra. Ohlíží se však s úsměvem na tváři, protože jeho společnost CDN77 nakonec i díky několika náročným rozhodnutím a maximálnímu nasazení celého týmu vyšla ze složitého roku jako vítěz. Hlásí rekordní tržby a v růstu zdaleka nekončí.

Z pražských Vinohrad obsluhuje internetová společnost Zdeňka Cendry klienty z více než stovky zemí světa, pro něž má v provozu přes 10 tisíc fyzických serverů, aby jim zaručila bezproblémové a rychlé doručování obsahu, například videí. A zatímco v roce 2019 se její tržby zastavily na 750 milionech korun, loni už to bylo vysoko přes miliardu, konkrétně kolem 1,3 miliardy.

„Na jaře jsme velmi rychle přistoupili na variantu, která nebyla jistá, ale věřili jsme ji: internet bude vítěz, a jelikož dodáváme internetové backend technologie, možná je to příležitost, jak skokově zvětšit naši firmu,“ popisuje pro CzechCrunch klíčové rozhodnutí Cendra, kterému už v únoru, tedy ještě před oficiálním vyhlášením pandemie, jeden z největších zákazníků oznámil, že již žádné další služby nepotřebuje.

Pro českou firmu to v tu chvíli znamenalo zásadní propad v tržbách, do toho přišel lockdown. Z krátkého období nejistoty pak ale CDN77 vytrhl Discord. Americká společnost, která vyvíjí komunikační platformu, si v Praze v očekávání značného růstu zájmu o její služby objednala veškeré volné zdroje, které byly k mání. A to Cendrovi a jeho týmu dodalo do žil optimismus.

Sázka za 10 milionů dolarů

Na konci března pak udělal čtyřiatřicetiletý internetový podnikatel riskantní rozhodnutí, které se ale nakonec bohatě vyplatilo. „Začali jsme více utrácet a nakoupili na sklad velké množství hardwaru. V jeden moment jsme měli čistě na spekulaci, co přijde, výbavu asi za 15 milionů dolarů, běžně držíme hardwarový sklad kolem 5 milionů,“ popisuje Cendra.

Pro snížení cashflow rizika si dokonce CDN77 na tento nákup půjčilo větší množství peněz v bance, jelikož mělo v běhu několik dalších investic a u klientů má obvykle delší splatnosti. „Bylo pár nocí, kdy jsem nespal úplně komfortně,“ přiznává Cendra. „Ale co jsme podstoupili, přineslo v posledním čtvrtletí ovoce,“ dodává. Na půjčku ani nakonec vůbec nemusel sáhnout.

cendra2

Foto: CDN77

Zdeněk Cendra, zakladatel internetové společnosti CDN77

Výsledky mluví jasnou řečí. Meziroční nárůst o více než 70 procent zastavil počítadlo tržeb za rok 2020 na úrovni 1,3 miliardy korun. EBITDA, tedy zisk před započtením úroků, daní a odpisů, se má pohybovat kolem 400 milionů korun. Klíčový ukazatel je pak pro firmu typu CDN77, u níž si firmy dlouhodobě předplácí služby, tzv. MRR. V opakujících se měsíčních tržbách loni napočítala 6,8 milionu dolarů (144 milionů korun).

Cendrovi se podařilo z několika vinohradských vilek, v nichž sedí většina jeho týmu, vybudovat skutečně globální firmu. I to v náročném období loňského roku pomohlo, protože klienty má CDN77 rozprostřené skutečně po celé planetě. „Vždy, když v Česku byla špatná nálada, tak někde jinde ve světě byla lepší, což pomáhalo psychice,“ říká.

Když tedy například klienti z Velké Británie začali hlásit, že nebudou moci pár týdnů zaplatit faktury, jelikož se ze dne na den ocitli na nuceném home officu a neví, co dřív, v pražské centrále CDN77 mohli být v klidu. „Naše cashflow to zásadně neohrozilo, protože v tu chvíli byli třeba asijští klienti úplně bez problémů,“ říká Cendra. Diverzifikovat příjmy do více lokalit i měn se prý snaží, jak to jen jde.

Během roku, kdy byla spousta firem nucena propouštět, se zároveň podařilo CDN77 významně rozšířit svůj tým. „Daří se nám stabilně přijímat nové lidi, z čehož mám radost. Aktuálně máme ambici přijímat jednoho až dva nové lidi týdně,“ říká Cendra s tím, že loni jeho firma vyrostla více, než bylo původně v plánu, a dnes má už přes 140 zaměstnanců.

Přestože Cendra dlouho razil přístup, že nechce mít ve firmě více než 100 lidí, nakonec z něj musel ustoupit. „Sto samostatných lidí dokážete uřídit pořád relativně instantně, bez větších vrstev, které ‚jen řídí‘, ale některé role zkrátka nedokážete vyřešit bez lidí,“ přiznává. A aby mohl dál růst, nasadil nově strategii, kdy do firmy přijímá lidi, když jsou k dispozici, nikoliv až když je potřebuje.

cdn77-min

Foto: CDN77

Část týmu CDN77

„Když vidíme nebo se nám ozve áčkový talent, najdeme pro něj ve firmě správný fit. Historicky jsme to dělali obráceně – hledali jsme grafika, když jsme potřebovali obrázek. Teď hledáme grafika, a pak řešíme, co bude kreslit,“ popisuje Cendra, který má jasno také ve dvou další věcech – hlavní tým bude nadále vše řídit z Prahy a vinohradské kanceláře se určitě nevyprázdní.

Šéf CDN77 totiž nevěří na dlouhodobý home office. Přestože jeho týmy nucený odchod domů a práce na dálku příliš nepřekvapily ani nezastavily, protože se ve firmě nepořádají prakticky žádné meetingy a vše se řeší na Slacku, je podle Cendry potkávání se klíčové. O náhodných interakcích, jež jsou klíčem k úspěchu, už hovořil na naší loňské akci CzechCrunch Onlajn.

„Mám radost, že naše story začíná být viditelná i jinde než mezi Ostravou a Plzní.“

„Myslím si, že se u kreativních prací, kde chcete mít svůj klid na práci a zároveň kontakt s týmem, dlouhodobě úplný home office neosvědčí. To, že nedochází k náhodným setkáním, k lehké interakci či doladění detailů, vede k tomu, že firma bude pomaleji dělat věci, kde hraje kreativní část hlavní roli,“ míní Cendra a nechce takovou věc připustit.

I proto bude hlavní tým, čítající hlavně technickou a obchodní část, nadále sedět na Vinohradech, byť má CDN77 i zaměstnance, kteří dlouhodobě pracují na dálku. Cendra přitom neplánuje ani budování větších poboček jinde po světě. Praha je podle něj díky své poloze a dostupnosti ideálním místem pro lákání talentu ze zahraničí.

„Core team necháme v Praze, vnitřní efektivita je klíč ke skvělému servisu zákazníkům. Z toho nyní ani v budoucnu neuhneme,“ doplňuje šéf firmy s tím, že tým na jednom místě navíc poskytuje výhodu práce všech v rámci jedné časové zóny.

Svoboda v rozhodování nadevše

Právě tento přístup vynesl CDN77 v loňském roce k rekordním číslům a Cendra věří, že když se mu s kolegy podaří udržet nastavené tempo a kvalitu poskytovanou zákazníkům, může letos v tržbách překročit dvě miliardy korun. Není tak divu, že svými velkými výkony poutá pozornost nejen doma, ale i ve světě.

„Letos nám přišlo řádově přes dvacet nabídek na odkup nebo prodej části firmy. Všechny relevantní z ciziny. Ignorujeme je, každopádně mám radost, že naše story začíná být viditelná i jinde než mezi Ostravou a Plzní,“ prozrazuje pro CzechCrunch Cendra.

Podle jeho odhadu by mohla mít samotná CDN77 zhruba dvouprocentní podíl na trafficu globálního internetu. „Možná i o něco víc,“ usmívá se. Vzhledem k tomu, že do firmy nikdy nepřijal investora a veškerý růst financuje z vlastních peněz, má maximální svobodu v řízení, což mu vyhovuje.

„Přináší to svobodu v rozhodování a schopnosti přijímat rozhodnutí, která jsou někdy až nesmyslně riziková, ale v našem segmentu dlouhodobě nutná,“ hodnotí. A co ho ještě bláznivý loňský rok naučil? „Když si myslíš, že rosteš rychle, stačí pár telefonátů a může růst násobně rychleji. A obráceně,“ dodává Cendra na závěr.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym