CDN77 loni utržilo rekordní 1,3 miliardy, Musk nejbohatším mužem světa a nový šéf Mall Group. Přečtěte si zprávy týdne

Filip HouskaFilip Houska

cendra-musk
0Zobrazit komentáře

Uplynulé dny se z velké části odvíjely od minulého roku, což bylo znát především na tržbách, které hlásily jednotlivé firmy. Například česká internetová společnost CDN77 vloni utržila rekordní 1,3 miliardy korun a historicky nejúspěšnější rok mají za sebou i lékárny Pilulka. V zahraničí pak letěl Elon Musk, který se i díky 150 miliardám dolarů, jež si ke svému jmění připsal za rok 2020, stal poprvé nejbohatším mužem světa.

Důležitý úspěch zaznamenal i moderní antikvariát Knihobot, jenž za minulý rok navýšil obrat na 18 milionů korun a stal se největším prodejcem knih z druhé ruky v Česku. Dařilo se také lokálním konopným teniskám startupu Bohempia, který už na jaře otevře svou první zahraniční kamennou prodejnu v Japonsku. A důležitou zprávu ohlásila i skupina Mall Group, jež najala nového šéfa.

Napsali jsme také o nové, zvučné posile internetové televize DVTV, nalákali na první terminál vysokorychlostní železnice v Česku a podívali se hlouběji do byznysu pánské kosmetické značky Beviro. A aby toho nebylo málo, zabrousili jsme i do obratů e-shopů za rok 2020, které vyletěly do rekordních výšin.

Před startem dalšího týdne přejeme příjemné čtení nebo poslech skrze náš podcast CzechCrunch Weekly! Sledujte i náš Instagram, kde pro vás každý všední den máme rychlé shrnutí všech článků.

Chcete každou neděli ráno shrnutí článků jako první?

***

Poslechněte si zprávy týdne i v audio formě

Podcast CzechCrunch Weekly vás v několika minutách provede nejzásadnějšími událostmi posledního týdne ze světa byznysu, lifestyle, startupů i technologií. Poslouchat můžete na Apple Podcastech, Google Podcastech, Spotify, níže nebo v oblíbených podcastových aplikacích.

***

? Pilulka má za sebou historicky nejlepší rok: Objednávat léky a doplňky na internetu se loni ukázalo jako nejlepší způsob. Výrazně z toho těžily online lékárny skupiny Pilulka, které za sebou mají historicky nejúspěšnější rok a utržily 3,1 miliardy korun.

? Bitcoin a 800 tisíc korun: S příchodem nového roku posílily i kryptoměny, přičemž Bitcoin je jednoznačně tou nejsilnější. Oblíbená digitálně měna v jeden moment pokořila hranici 800 tisíc korun, což se dosud nikdy nestalo, a celý kryptoměnový trh přesáhl hodnoty bilionu dolarů. Pohádka pokračuje, alespoň prozatím.

? DVTV posílí Písařovicová z České televize: Internetová televize DVTV na úvod roku 2021 posiluje své moderátorské řady. K ostřílenému tandemu Martin Veselovský–Daniela Drtinová se přidá Daniela Písařovicová, která do progresivní online relace přichází z České televize, kde strávila 16 let.

? Česká Bohempia míří do Japonska: Pestrobarevných tenisek české značky Bohempia, která je vyrábí výhradně z technického konopí, se dočkají i Japonci. Módní startup Tomáše Rohala tam na jaře otevře svou první zahraniční kamennou prodejnu a rovnou chystá i příliv nového oblečení.

? Z Knihobota je největší český prodejce knih z druhé ruky: Moderní antikvariát Knihobot jsme navštívili už před časem a byli jsme překvapeni, jak to tam klukům funguje. A daří se dál. Knihobot za loňský rok dosáhl na obrat 18 milionů korun a je největším českým prodejcem knih z druhé ruky.

? Do českého startupu zamířila posila z NATO: Univerzitní startup TRIX Connections pomáhá s transferem technologií z akademické půdy a nyní si na své snahy najal velmi zajímavou posilu. Tou se stal donedávna druhý muž české armády, generálporučík František Malenínský, který působil i v NATO.

? LEGO uvádí kytici, která nikdy nezvadne: Krásné květiny vykouzlí radost nejedné ženě, ale brzy uschnou. Proto LEGO nyní vydává dvě nové stavebnice, ze kterých si pugét květin nebo dokonce bonsaj postavíte z kostiček a nemusíte řešit, zda mají vodu.

⚡ V Norsku se prodalo více elektroaut než klasických: O tom, že je Norsko zemí zaslíbenou elektromobilům, není pochyb. Potvrzuje to i fakt, že se v této severské zemi loni vůbec poprvé prodalo více elektrických vozů než těch se spalovacím motorem. Nejoblíbenější bylo Audi.

***

CDN77 utržilo 1,3 miliardy korun a slaví historicky nejlepší rok. Nabídky na odkup ignorujeme, říká Zdeněk Cendra

cendra

Foto: CDN77

Zdeněk Cendra, zakladatel internetové společnosti CDN77

Historicky nejúspěšnější rok slaví CDN77. Česká internetová společnost, za kterou stojí Zdeněk Cendra, chopila v náročném roce příležitost za pačesy, zariskovala a odměnou jsou tržby vysoce přesahující miliardu korun.

***

Elon Musk je poprvé nejbohatším mužem planety. Za rok si připsal 150 miliard dolarů a přetahuje se s Bezosem

elon-musk4

Foto: TED

Elon Musk

Pro běžného smrtelníka těžko uvěřitelných 150 miliard dolarů. Tolik si ke svému jmění jen za poslední rok připsal Elon Musk, což mu vůbec poprvé vyneslo titul nejbohatšího člověka planety.

***

V roce 2020 se byznys cestovky Invia Jakuba Havrlanta propadl na 15 %. Letos už chce prodat zájezdy alespoň za 4 miliardy

jakub-havrlant2

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant, CEO Rockaway Capital

Největší česká cestovní agentura Invia.cz počítala loni velké ztráty, ale věří, že letošní rok už bude cestování opět přát, a tak by chtěla prodat zájezdy alespoň za 4 miliardy korun.

***

Disney sesadilo Hru o trůny. Pirátsky se loni nejvíce stahoval The Mandalorian, torrenty ovládla i nová Wonder Woman

the-mandalorian-disney

Foto: Disney

Mandalorian vyhrál celkem 7 cen Emmy

Seriálový hit The Mandalorian chce vidět snad každý fanoušek Star Wars, a tak i kvůli horší dostupnosti služby Disney+ vévodí žebříčku nejpirátěnějších seriálů roku 2020. Torrentům vládne i nová Wonder Woman.

***

U Nehvizd vyroste první terminál vysokorychlostní železnice v Česku, po které mají jezdit vlaky přes 300 km/h

termina-prahavychod

Vizualizace: Dousek-Záborský

Vítězná podoba chystaného terminálu vysokorychlostní železnice u Nehvizd

V Česku se chystá první terminál vysokorychlostní železnice, po které mají jezdit vlaky přes 300 km/h. Podívejte se, jak bude moderní stanice u Nehvizd kousek od Prahy vypadat.

***

Mall Group má po půl roce nového šéfa a hlásí, že v posledních měsících loňského roku počítá se ziskem

jakub-havrlant32

Foto: Rockaway

Jakub Havrlant zůstává jako předseda představenstva zodpovědný za strategický rozvoj Mall Group

Internetová skupina Mall Group představila nového šéfa, který se bude snažit své zkušenosti z Telenoru, Kosteleckých uzenin či Emca využít k tomu, aby ji konečně přetočil do černých čísel.

***

Směnomat se změnil na Směny.cz. Plánovací nástroj využívá 16 tisíc uživatelů i Albert a chystá se do zahraničí

pict176878-1_4x

Foto: Směny.cz

Martin Kulich, spoluzakladatel Směny.cz

Velký rebranding, trojnásobný růst i 16 tisíc klientů. Systém pro plánování směn zaměstnanců Směny.cz v roce 2020 zaválel a nyní chce prorazit do zahraničí.

***

Rekordní rok 2020 vystřelil českou e-commerce k 200 miliardám korun. Na maloobchodu se podílí už ze 16 %

dpd-praha

Foto: DPD

Češi loni nakupovali online nejvíc v historii

Česká e-commerce zažila nevídaný rok. Lidé vzali kvůli uzavřeným obchodům online nakupování útokem a obrat e-shopů vystřelili k rekordním 200 miliardám korun.

***

Učaroval mu zatraceně dobrý olej na vousy. Daniel Trnka si plní sen a proráží s přírodní kosmetickou značkou Beviro

beviro-daniel-trnka

Foto: Beviro

Daniel Trnka, CEO a spolumajitel kosmetické značky Beviro

Od kadeřnictví se dostal ke kvalitní pánské kosmetice, na kterou Češi dlouho nebyli zvyklí. Se svou značkou Beviro sází Daniel Trnka na přírodní pojetí včetně českého původu a chce s ní prorazit i v Evropě.

***

Evropská unie poprvé investuje napřímo do startupů. Miliardami korun chce stáhnout náskok USA a Asie

Symbol eura před budovou Evropské centrální banky ve Frankfurtu

Evropská unie se rozhodla, že začne napřímo investovat do startupů. Chce tím pomoci stáhnout náskok USA a asijských zemí a první desítky firem podpoří několika miliardami korun.

***

Majitel Jobs.cz kupuje český Techloop. Z IT náborářské platformy vystupují i původní investoři Rockaway či Springtide

techloop

Foto: Techloop

Andrew Elliott, spoluzakladatel a ředitel Techloopu

Velké zprávy si hned zkraje nového roku připravil Techloop. Český náborářský startup se po pěti letech přesouvá pod křídla LMC, které provozuje populární portály Jobs.cz či Práce.cz.

***

Twitter pro obavy z dalšího násilí natrvalo zablokoval účet Donalda Trumpa. Jaké má bezprecedentní krok pro a proti?

trump-twitter3

Foto: Gage Skidmore/CzechCrunch

Americký prezident přišel o svůj hlavní komunikační kanál

Amerického prezidenta Donalda Trumpa už na Twitteru nenajdete. Sociální síť ho natrvalo zablokovala, protože se obávala dalšího násilí, a celý svět teď řeší jedinou otázku – zachoval se Twitter správně?

***

Jan Barta a spol. věří v obnovení cestovního ruchu. Do českého startupu Daytrip proto posílají 15 milionů korun

daytrip

Foto: Daytrip

Zakladatelé Daytripu Jan Prokop, Jiří Sváček, Markéta Bláhová a Tomáš Turek

Investoři v čele s Janem Bartou věří, že brzy zase začneme cestovat. Proto investují do českého startupu Daytrip, který po celém světě propojuje turisty s lokálními řidiči.

***

Jak na řízení online meetingů? Pro efektivní spolupráci už nemusíme sedět v zasedačce, říká Vávra z Deloitte Next

jiri-vavra

Foto: Deloitte

Jiří Vávra z Deloitte Next (vpravo)

Rok 2020 změnil způsob, jak mnoho lidí pracuje. Jindy nekonečné meetingy v zasedačkách se přesunuly online a v pražském Deloitte Next dali dohromady návod, jak spolupráci na dálku efektivně řídit.

***

Pražské metro je pokryto signálem ze dvou třetin. Do příštího roku mají mít LTE a 5G všechny stanice

praha-metro

Foto: Jeshoots/Unsplash

Pražské metro

Dobrá zpráva pro cestující. Pražský Dopravní podnik spolu s operátory rozšířil LTE a 5G síť už do celkem 39 stanic metra i přilehlých tunelů s tím, že do konce příštího roku hodlá pokrýt všechny.

***

Fiat a Peugeot potvrdily obří fúzi za více než bilion korun. Stellantis bude čtvrtým největším výrobcem aut na světě

fiat500

Foto: Fiat

Elektrický Fiat 500

Chrysler, Jeep, Fiat, Alfa Romeo, Peugeot, Citroën. Obří fúze za více než bilion korun svede pod jednu střechu celkem 14 značek a Stellantis se tak rázem stane jednou z největších automobilek světa.

***

Ve jménu vyšší bezpečnosti a menšího hluku. Brusel ve většině svých ulic zpomaluje auta na 30 km/h

brusel3

Foto: CzechCrunch/Wikimedia

Brusel snižuje maximální povolenou rychlost na 30 km/h a to celoplošně

Řidiči v Bruselu mohou od 1. ledna jezdit ve většině ulic maximálně 30 km/h. Hlavní město Belgie tím chce zvýšit bezpečnost všech účastníků provozu a snížit hluk.

***

Technologický gigant F5 kupuje za téměr 11 miliard korun startup Volterra, který má v Praze vývojové centrum

137252914_682526145745951_1927280950102532684_n-min

Foto: Volterra

Část českého vývojářského týmu startupu Volterra

Rok 2021 je teprve na začátku, ale už tu máme velký startupový exit s českou stopou. Americký gigant F5 kupuje za téměř 11 miliard korun startup Volterra, jehož vývoj vede v Česku Jakub Pavlík.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym