Bitcoin poprvé překročil 800 tisíc korun a rostou i další kryptoměny. Jejich tržní hodnota přesáhla bilion dolarů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

bitcoin

Foto: Sarah Pflug

Fiktivní mince kryptoměny bitcoin

0Zobrazit komentáře

Čtvrtek 7. ledna 2021 se v historii bitcoinu zapíše jako další rekordní den. Cena nejpopulárnější kryptoměny poprvé prorazila hranici 37 700 dolarů, což je v přepočtu více než 800 tisíc korun. Závratný růst však vykazují začátkem nového roku také další kryptoměny.

O prvním bitcoinovém milníku letošního roku jsme psali 2. ledna. Tehdy jeho hodnota poprvé v historii překonala hranici 30 tisíc dolarů. Přestože dva dny nato se cena nejznámější kryptoměny opět o něco propadla, teď už zase hlásí růst o desítky procent a dosahuje na historická maxima.

Podle dat magazínu Coindesk dosáhl bitcoin svého dosavadního maxima dnes časně ráno našeho času, když se zastavil na necelých 37 800 dolarech. Přitom jen pár hodin předtím poprvé prorazil hranici 36 tisíc dolarů. Od začátku nového roku vyrostla cena bitcoinu už o 29 %, za posledních dvanáct měsíců dokonce o 380 %.

Jak upozorňuje magazín CNBC, daří se také dalším kryptoměnám, jako je ether, litecoin či tether. Ether od začátku roku napočítal růst o více než 60 %, litecoin roste zhruba polovičním tempem. Růst celého kryptoměnového trhu se tak zasadil o to, že jeho tržní kapitalizace poprvé přesáhla jeden bilion dolarů.

Růst ceny bitcoinu i dalších kryptoměn je v poslední době přisuzován několika faktorům. Důležitou roli hraje příchod velkých institucionálních investorů, jako jsou firmy MicroStrategy, PayPal či Square, které začínají krypto ve velkém nakupovat. Za růstem v posledních hodinách však stojí také politická situace v USA.

Ve Spojených státech jsme jednak mohli v noci na dnešek sledovat těžko uvěřitelné dění kolem Kapitolu, do něhož vtrhli příznivci Donalda Trumpa, ale souvislost s vývojem na trhu kryptoměn má spíše jiná záležitost. Tou je vítězství Demokratické strany ve volbách do Senátu ve státě Georgia, která jim zajistí klíčovou většinu.

„Růst ceny bitcoinu bezprostředně podporuje poměrně nečekaný triumf Demokratické strany ve volbách do Senátu amerického Kongresu ve státě Georgia. Přes Spojené státy se tak přelije takzvaná ‚modrá vlna‘ – demokraté současně ovládnou Bílý dům, Sněmovnu reprezentantů i právě Senát. Nového amerického prezidenta Joea Bidena tak nebude nic svazovat v prosazování svého programu,“ komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda.

cendra

Přečtěte si takéCDN77 utržilo 1,3 miliardy korun a slaví historicky nejlepší rok. Nabídky na odkup ignorujeme, říká Zdeněk CendraCDN77 utržilo 1,3 miliardy korun a slaví historicky nejlepší rok. Nabídky na odkup ignorujeme, říká Zdeněk Cendra

V praxi by to mělo znamenat plánované prosazení dalšího balíku rozpočtových opatření na podporu americké ekonomiky, což přinese další růst zadlužení země. „Balík opatření zvýší ekonomickou aktivitu v USA, byť na dluh, takže stoupne celková poptávka po aktivech, včetně bitcoinu a kryptoměn. Slabší dolar rovněž povede ke zvýšení dolarové ceny bitcoinu a dalších kryptoměn, už jen z titulu samotného kurzového přepočtu,“ dodává Kovanda.

Růst ceny kryptoměn podporuje zadlužování světových ekonomik i vysoce expanzivní měnová politika centrálních bank, která vyvolává obavu ze znehodnocení konvenčních úspor a peněz jako takových. Pro mnoho investorů se tak stává investice do kryptoměn jistou pojistkou, která by si dál měla držet hodnotu nezávisle na krocích jednotlivých vlád.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym