Bitcoin načíná nový rok rekordem. Poprvé v historii překonal 30 tisíc dolarů, za měsíc vyrostl o 50 %

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Nejhodnotnější kryptoměna světa bitcoin

0Zobrazit komentáře

Rekordní vstup do nového roku zažívá bitcoin. Pouhé dva týdny poté, co nejznámější kryptoměna poprvé prolomila hranici 20 tisíc dolarů za kus, se dokázal bitcoin vyšplhat i přes 30 tisíc dolarů. Jeden bitcoin tak šlo v sobotu 2. ledna odpoledne pořídit za více než 660 tisíc korun.

S bitcoinem a kryptoměnami obecně to bývá jako na houpačce. Po velkém růstu v posledních letech obvykle přišel i značný pád, z něhož se BTC nějakou dobu sbíral. Když koncem roku 2017 poprvé atakoval hranici 20 tisíc dolarů, následně spadl až ke třem tisícům dolarů. Na další závratný růst si našlápl koncem loňského roku a tentokrát zatím nohu z plynu nedává.

Jen za poslední měsíc vyrostl bitcoin o 50 procent (zhruba 220 tisíc korun), přičemž teprve 16. prosince poprvé překonával jinou rekordní hranici – 20 tisíc dolarů. Druhý lednový den už ale nedokázala odolat ani hranice ve výši 30 tisíc dolarů, když hodnota populární kryptoměny vyrostla během obchodování za posledních 24 hodin o více než 4,5 procenta.

Hodnota bitcoinu zkrátka aktuálně roste závratným tempem a kdo do něj investoval před rokem, jeho návratnost dnes činí 300 procent. Za rychlým růstem ceny této kryptoměny stojí podle mnohých expertů jednak psychologický efekt prolomení zmíněné hranice 20 tisíc dolarů a také zvýšený zájem nejen drobných individuálních investorů, ale také těch institucionálních.

Podle jednoho z posledních reportů Bitcoin Treasuries, na který upozornil magazín AMB Crypto, přidaly v poslední době do svých portfolií bitcoin na tři desítky firem. Předním hráčem se v této oblasti stala společnost MicroStrategy, jež nakoupila bitcoiny za zhruba miliardu dolarů, a přidaly se i další, například PayPal či Square. Investice od velkých firem měly překonat minimálně 30 miliard dolarů.

O investice do bitcoinu je velký zájem i v Česku, kde do něj investují zejména drobní investoři. To potvrdil i fintechový startup Revolut, přes který se kryptoměny nakupují stále více a pro české zákazníky představil před Vánoci několik novinek. Je však třeba mít na paměti, že na rozdíl od běžného obchodování v kryptoměnových směnárnách si z Revolutu nemůžete poslat například bitcoin do vlastní peněženky, ale prozatím pouze spekulovat na jeho cenu.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym